• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erken seçim tek ihtimal
13 Ağustos 2015 Perşembe 17:48

'Erken seçim tek ihtimal'

Başbakan Davutoğlu, CHP ile koalisyon görüşmelerinde 'hükümet ortaklığı' yapma zemininin oluşmadığını belirterek, "Tekrar milli iradeye başvurma zarureti tek ihtimal haline geldi" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde, koalisyon görüşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Milletin verdiği görevi sürdümeye kararlı olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Koalisyon görüşmeleri çerçevesinde ulaştığımız sonuçları ele alırken kimse ne karamsarlığa, ne de bazı çevreler herhangi bir fırsatçılığa yönelmesin. Milletimizin verdiği ödevi, görevi yapmaya, sürdürmeye kararlıyız. Devlet işleyişinde bir an dahi tereddüde mahal yoktur ve olmayacaktır" dedi.

Koalisyon görüşmelerinde derin görüş ayrılığı oluştuğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Başta dış politika ve eğitim olmak üzere bazı alanlarda da çok derin görüş ayrılıkları olduğu, reform, restorasyon ve onarım hükümetleri kavramları arasındaki farktan da kaynaklanan, bir yeni ortaklık kurmak bakımından bazı temel anlayış farklılıklarının olduğu ve bunun da doğal olduğu aşikar. Dürüstçe bir istişarede bulunduk, sonucunda geldiğimiz husus şudur; bu diyalogların karşılıklı anlayış içinde sürdürülmesi, ancak şu anda bir hükümet ortaklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı yönünde bir kanaat hasıl olmuştur. Şu aşamada bir koalisyon ortaklığı, bir hükümet ortaklığı yapmanın zemininin oluşmadığı kanaatine vardık."

"Tekrar milli iradeye başvurma zarureti tek ihtimal"

Davutoğlu, Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması çerçevesinde çabalarını sürdüreceklerini bildirdi.

Tekrar milli iradeye başvurma ihtimalinin çok yükseldiğine dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Buradan çıkan bir sonuç eğer hükümet çalışmalarının sürmesiyse, ikinci bir sonuç da görünen o ki bütün bu değerlendirmeler ve Sayın Bahçeli'nin erken seçim yönündeki genel açıklamaları gözönüne alındığında, ülkemizin kalıcı bir istikrar ve bütün bu yollar ve yöntemler denendikten sonra tekrar milli iradeye başvurma zarureti ihtimal olarak çok yükselmiştir, hatta tek ihtimal haline gelmiştir diyebiliriz.

Milletimizin, siyasi iç ve dış çevrelerin bunu olumsuz bir gelişme olarak telakki etmemesini istiyorum. Neden? Çünkü her şey meşruiyet çizgisi içinde ve halkın önünde cereyan etmiştir. İki parti, iki genel başkan olarak karşılıklı anlayış içinde yeni bir siyasi kültür örneği sergileyecek bir tutum ortaya koyduk. Anlaşmak ve anlaşmamak yürütülen müzakerelerde doğal iki sonuçtur. Anlaşmak ne kadar doğalsa anlaşmamak da doğaldır. Önemli olan hangi sonuca ulaştığınız kadar bu sonuca ulaşırken sergilediğiniz tavırdır. Son bir ay içinde yürüttüğümüz temaslarda CHP ile oluşturamadığımız hükümet ortaklığı çerçevesi de göz önüne alındığında erken seçim önümüzde görünen bir ihtimaldir, güçlü bir ihtimaldir."

"Huzur ortamında erken seçime götürme sorumluluğu üzerimizde"

TBMM'nin meşruiyet çizgisi içinde sorununu çözmesi gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koalisyon mümkün değilse erken seçimin ama aramızda konuşarak, prensipleri doğru konularak, meşruiyet çizgisi içerisinde TBMM'nin kendi sorununu çözmesinin daha doğru bir yöntem olacağı kanaatindeyim. Demokratik hukuk devleti kuralları içinde atılması gereken adımlar neyse o adımlar atılarak gerektiğinde Türkiye'yi suhuletle, güvenlik ve huzur ortamı içinde erken seçime götürme sorumluluğu da üzerimizdedir."

"Diğer partilerin tek parti olma şansı yok"

Davutoğlu, olası bir erken seçimden en fazla faydalanacak partinin AK Parti olduğunu belirten Davutoğlu, "Erken seçimden, açık söyleyeyim en fazla faydalanacak parti AK Parti'dir. Neden? Çünkü, 18 milletvekilini daha kazanırsa, tek parti iktidarı var ama görünen siyasal gelecekte diğer partilerin tek parti olma şansı yok. Olabileceği, koalisyon ortaklığıdır" dedi.

"Vehimden ibarettir"

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüş ayrılıkları taşıdıklarına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımızın koalisyon istemediği, benim için de koalisyon için çabaladığım, hatta ve hatta kongre kaygısıyla koalisyon istediğim görüşüyse bir bühtandan ibarettir, vehimden ibarettir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kendisine herhangi bir telkinde bulunmadığına işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımızın bana herhangi bir yerde 'Koalisyon olmasa iyi olur' gibi telkini olmamıştır. Beni tanıyanlar bilir, hakikat dışı söz benim ağzımdan çıkmaz. Böyle bir telkin olmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yönde ve benim kanaatlerimin ayrı istikametlerde olduğu ve bu konuda farklı telkinlerde bulunulduğu görüşü, tamamıyla gerçek dışıdır."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA