• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erkekler kurbanı keserken, kadınlar parçalarken yaralanıyor
22 Eylül 2015 Salı 11:57

Erkekler kurbanı keserken, kadınlar parçalarken yaralanıyor

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesince yapılan araştırmada, dikkatsizlik sonucu erkeklerin kurbanı keserken, kadınların eti parçalarken, çocukların ise merakından yaralandığı belirlendi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesince yapılan araştırmada, genellikle erkeklerin kurbanı keserken, kadınların eti parçalarken, çocukların ise merakından yaralandığı ortaya çıktı.

Hastanenin Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda, kurban kesme, dağıtım ve pişirilme evrelerinde kesici aletlerle çok sayıda yaralanmanın olduğunu söyledi.

Kendilerinin de Kurban Bayramı'ndaki yaralanmalarla ilgili bir çalışma yaptıklarını belirten Tosun, yaralananların çoğunun 25-65 yaş aralığında olduğunu bildirdi.

- "Yaralanmaların çoğunluğu ilk gün ve erkeklerden oluşuyor"

Erkeklerin kadınlara göre yaralanma oranının yüzde 77,4'lerde olduğuna işaret eden Tosun, el yaralanmalarının en sık bıçakla olduğunu dile getirdi.

Kadınların daha çok, etin işlenmesi (kesilme, ayrılma ve pişirilme) aşamasında daha aktif rol aldıkları için yaralandığını vurgulayan Tosun, "Çocuklar ise kıyma makinesiyle yaralıyor. Biz kıyma makinesiyle yaralanmaların çocukların meraklı kişilik özelliklerinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Satır ile yaralanmaların tamamı erkeklerden oluşuyor. Yaralanmaların çoğunluğu ilk gün ve erkeklerden oluşuyor. Sonraki günlerde ise kadın yaralanmaları ile karşılaşıyoruz" diye konuştu.

Tosun, yaralanmaların çoğunluğunun sağ elle olduğunu, araştırmalarında izole tendon yaralanmalarıyla karşılaştıklarını bildirdi.

- "Kurban işlemi sadece profesyonellerce yapılmalıdır"

"Kurban Bayramı ile ilişkili yaralanmaları en sık parmak seviyesinde; tendon, sinir ve kemikleri içerebilecek şekilde gerçekleşmektedir. Ön kol ve el bileği seviyesinde gerçekleşen bazı vakalarda kas yaralanması da saptanmıştır" diyen Tosun, şunları kaydetti:

"Bayramlar coşkuyla kutlansa da dikkatsizlik ve ihmal istenmeyen, geri dönüşsüz sonuçlara yol açabilir. Kurban Bayramı boyunca çocukları, keskin cisimlerden, kıyma makinesi gibi tehlikelerden uzak tutmak en önemli öncelik olmalıdır. Bu yaralanmaların önlenmesi için gereken önlemlerin yazılı ve görsel medyada yayınlanması önemli olsa da ampute organlara nasıl yaklaşılması ve taşınması konusunda da yeterli yayın yapılmalıdır. El yaralanmalarındaki sıklığın azaltılması için kurban işlemi sadece profesyonellerce yapılmalıdır."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA