• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ereğli çilek üretiminde verimi sağladı
22 Eylül 2010 Çarşamba 18:11

Ereğli çilek üretiminde verimi sağladı

Konya'nın Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından teknik desteğin verildiği organik çilek üretimi Yıldızlı köyü yeni yerleşim alanında uygulamaya konuldu ve dekar başına 2 ton çilek üretimi gerçekleşti
Konya'nın Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından teknik desteğin verildiği organik çilek üretimi Yıldızlı köyü yeni yerleşim alanında uygulamaya konuldu ve dekar başına 2 ton çilek üretimi gerçekleştirildi.
 
Ereğli'ye bağlı Yıldızlı köyü yeni yerleşim bölgesinde İlçe Tarım Müdürlüğü'nün öncülüğünde, İl Özel İdarenin katkılarıyla kiraza alternatif ürün olarak organik çilek üretimine bu yıl başlandı. Mayıs ayından Kasım ayına kadar çilek toplandığını ifade eden İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Necati İdris Abat, bölgede organik çileğin öncülüğünü yapan çiftçi Hasan Hotamış'ın bahçesinde konuk ettiği Kaymakam Hasan Bağcı ve İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven'e bölgede yapılan çalışmalar konusunda bilgi verdi.
 
 Abat "İlk yıl olarak bölgede 8 dekar alanda organik çilek ekimi projesini geliştirdik. Bu yıl için dekar başına 2 ton çilek üretimi sağlandı. Önümüzdeki yıl bu oran dekar başına 5 ton olarak hesaplandı. Ekimi ve bakımı kolay olan bu ürünün daha iyi anlaşılması ile önümüzdeki yıllarda 8 dekar olan çilek ekim alanının 300 dekara çıkmasını bekliyoruz. Biz ilçe tarım olarak her köyden en az 5 çiftçinin müracaat etmesi halinde proje çalışmalarına başlıyor ve çiftçimize teknolojik olarak destek oluyoruz" dedi.
 
Yıldızlı köyü bölgesinde bu yıl 8 dekarlık alanda Hasan Hotamış, Yusuf ve Yunus Yağar ile İbrahim Sarıkaya isimli çiftçilerin deneme üretimine başladığını belirten İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven ise, alternatif ürün konusunda Ereğli'nin görerek ikna olduğunu belirtti. Özgüven, organik çilek üretiminin her yıl ürün bazında artış göstererek 5 yıllık bir periyodu içerdiğini ve daha sonra fidelerin yenilenmesi ile üretimin sürdürüldüğünü bildirerek, “Bölge toprak yapısı ve su konusunda uygun. Bölge halkı yapılan organik çilek üretimini ve çiftçilere katkısını gördükçe, çilek ekim alanlarının artacağına inanıyoruz. Kiraz, son dönemlerde üreticisinin yüzünü güldürmedi. Organik çilek bu açığı kapatacaktır. Daha önce sırık domates konusunda söylediklerimiz gibi yakın gelecekte organik çilek de Ereğli ekonomisine önemli katkı sağlayacak ve istihdam oluşturacak bir ürün olacaktır” şeklinde kouştu.
 
Ereğli Kaymakamı Hasan Bağcı ise, bölge toprağının biraz daha iyileştirilmesi ile ürün bazında önemli bir artışın yaşanacağına inandığını belirterek, “Bu projeye katkı sağlayan ve destekleyenlere teşekkür ediyorum. Ereğli'nin var olan zenginliklerini alternatif ürünlerle çeşitlendirerek artış sağlayacağına inanıyorum. Çok güzel bir çalışma yapılmış ve nefis tadı olan organik çilek yetiştirilmiş. Kendilerini kutluyorum” diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA