• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erdoğanın tahmini doğru çıktı
25 Nisan 2010 Pazar 09:50

Erdoğan'ın tahmini doğru çıktı

ABD Başkanı Barack Obama, Ermenilerin 1915 olaylarını anma günü olan 24 Nisan'da yaptığı yazılı açıklamada 'soykırım' kelimesini kullanmadı...

Yerine, geçen seneki açıklamasındaki gibi, Türkçeye "büyük felaket" olarak çevrilen Ermenice "Meds Yeghern" terimine yer verdi. Başbakan Erdoğan, Obama'nın "soykırım" ifadesini kullanmamasını "Bazı mahfillerin beklentileri çok farklıydı. Sayın Obama, bizim hassasiyetimizi de gayet iyi bildiği için bu istikamette bir açıklama yapmadı." şeklinde değerlendirdi. Dışişleri ise açıklamayı "esefle" karşıladı.

Barack Obama, başkan seçilmeden önce 1915'te başlayan Ermeni tehcirinde dönemin Osmanlı yönetimince yapılan uygulamaları 'soykırım' olarak gördüğünü ifade etmişti. 24 Nisan açıklamasında Obama, "1915'te olanlar konusundaki kendi kanaatimi tutarlı olarak ifade etmiştim. Ve bu tarih görüşüm değişmedi." dedi. Ancak başkan sıfatıyla siyasi, ahlaki ve hukuki sonuçlar doğuran 'soykırım' kelimesini kullanmayarak ABD hükümetini ve Ankara'yı bağlayıcı bir hamle yapmaktan kaçındı.

Türkiye ziyaretinin hemen sonrasına denk gelen 2009'daki 24 Nisan açıklamasında Başkan Obama Türkiye-Ermenistan arasında 'ikili ilişkileri normalleştirme' çabalarına 'güçlü destek' verdiğini de ifade etmişti. Bu yıl ise Obama, ciddi tıkanıklıkların yaşandığı Erivan-Ankara normalleşme sürecine hiç değinmedi. Ancak Türklerle Ermeniler arasında ve Türkiye'nin içinde 'bu acılı tarih'e ilişkin diyaloğun kendisini 'cesaretlendirdiğini' belirtti. Geçen yılki açıklamadan farklı olan bir başka unsur da, Obama'nın ilk kez 1915'te Ermenileri kurtaran Türkleri 'selamladığını' söylemesi oldu. Metinde Türkler'in eylemleri eleştirilirken bu yıl daha ağır bazı sıfatlar kullanılması da dikkat çekti. Mesela geçen yıl 1915 olayları 20. yüzyılın 'büyük' mezalimlerinden biri olarak nitelendirilmişti. Bu yıl ise '20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden biri' ifadesi tercih edildi. 'Cinayet' ve 'dehşet' kelimeleri de ilk kez geçirildi. Başkan Obama, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Gerçeklerin tam, açık ve adil şekilde kabullenildiğini görmek hepimizin çıkarınadır. Meds Yeghern, Ermeni halkının tarihinde bir yıkım dönemidir ve cinayete uğrayanların onuruna ve geçmişteki büyük hataları yeniden tekrarlamamak için, onun hatırasını canlı tutmalıyız."

"Ermeni halkının yılmaz ruhunun, onları yok etmeye kalkışanların üzerinde kalıcı bir zafer" olduğunu ifade eden Obama, "birçok Ermeni'nin 1915 yılının korkunç olaylarından kurtulanlar olarak ABD'ye geldiklerini, nesiller boyunca Ermeni kökenli Amerikalıların, ABD toplumunu zenginleştirdiğini, ekonomisini destekledikleri ve demokrasisini güçlendirdiğini" kaydetti.

Ermenistan, 24 Nisan öncesi ABD Başkanı Barack Obama'yı etkilemeye yönelik bir hamle yaparak Türkiye ile imzalanan protokollerin onay sürecini dondurduğunu duyurmuştu. Amerika'daki güçlü Ermeni lobisi, ABD Başkanı Obama'ya 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıması yönünde yoğun baskı yapıyor. Lobinin gayretleri sonucu mart ayında ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nden ABD yönetimlerine 'Ermeni soykırımı'nı tanıması çağrısında bulunan bir karar tasarısı da geçirilmişti. Ankara da buna tepki olarak Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı geri çağırmıştı. Ancak Obama ve Erdoğan yönetimleri, bu tasarının genel kurula getirilerek kabul edilmesine karşı çıkıyor. 

Ankara'dan iki farklı tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın, 24 Nisan için Ermeni soykırımı ifadesini kullanmamasının Türkiye'nin yürüttüğü diplomatik çabaların sonucu olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bazı mahfillerin bu konuyla ilgili beklentileri çok farklıydı. Bu beklentilere Sayın Obama, bizim hassasiyetimizi de gayet iyi bildiği için bu istikamette bir açıklama yapmadı. Ve bu açıklama, şu andaki ABD yönetiminin bu konudaki bakışının ne kadar hassasiyet içinde kaleme alındığını göstermektedir. Süreci bizler de tabii ki hep hassasiyetle takip ettik." dedi. Dışişleri Bakanlığı ise Obama'nın açıklaması için, "Hatalı ve tek yanlı bir siyasi bakış açısını yansıtan söz konusu açıklamayı esefle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı. "Tarihsel gerçeklerin en büyük düşmanı öznel hafıza kayıtlarıdır. Hiçbir ulus bir diğerine kendi hafıza kayıtlarını dayatamaz." vurgusu yapılan açıklama, "Üçüncü ülkelerin de Türk-Ermeni ilişkilerinin tarihi konusunda siyasi saiklerle hüküm verme hak ve yetkileri yoktur." denildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, "Sayın Obama'nın açıklamasını doğru bulmuyoruz, kabul edilebilir değildir.'' dedi. Türk-Amerikan ilişkilerinin artık bu tür ipoteklerden kurtarılması gerektiğini belirten Davutoğlu, "Eğer hepimiz insani gerekçelerle duyduğumuz acıları paylaşacaksak, o zaman bizim acılarımıza da saygı bekleriz.'' diye konuştu. Obama'nın 24 Nisan açıklamasında geçen yıla oranla daha ağır bazı sıfatlar kullanılması ise ABD'deki Ermeni diasporasını tatmin etmedi. Amerika'daki en büyük Ermeni kuruluşlarından Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan açıklaması karşısında hayal kırıklığı duyduklarını dile getirerek, Obama'yı sözlerini tutmamakla eleştirdi.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA