• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erdoğanın açıklaması ezber bozdu
04 Şubat 2013 Pazartesi 17:32

Erdoğan'ın açıklaması ezber bozdu

Başbakan Erdoğan, AB'nin Türkiye'yi oyalamasının kabul edilemeyeceğini belirtti, ''Bugün artık Türkiye'nin AB'ye değil, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'yı kapsayan Avrupa temaslarının ikinci gününe Prag'da Başbakan Petr Necas'la görüşerek başladı.
Başbakanlık'ta resmi törenle karşılanan Erdoğan, Başbakan Petr Necas'la birlikte tören kıtasını selamladı.
İki Başbakanın birlikte gazetecilere tokalaşma pozu vermesinin ardından görüşmelere geçildi.
Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Necas ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti ile ilişkilere büyük önem verdiklerini belirten Erdoğan, ''Çek Cumhuriyeti'yle nükleer enerji konusunda müşterek adımlar atabiliriz'' dedi.
Oyalamayın, bu işi bitirelim
Türkiye'nin ekonomik açıdan ayaklarının üzerinde durduğunu, küresel krize rağmen başarılı bir süreç geçirdiğini vurgulayan Erdoğan, "Bizi henüz Türkiye Cumhuriyeti olarak AB içerisine almadınız ama AB üyesi ülkeler içerisinde 5 milyon Türk yaşıyor. Siz bizi resmen almadınız ama Türkiye zaten buraya halkıyla girmiş vaziyette. Oyalamayın, gelin bu işi bitirelim diyoruz'' diye konuştu.
 
Şangay İşbirliği ayrı bir yapılanma
 
Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle Şangay İşbirliği'ndeki diyalog ortaklığı durumunun birbirine alternatif olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Ben Şangay İşbirliği konusunu gündeme getiriyorum. Bundan bazıları rahatsız oluyor. Şangay İşbirliği konusu AB'nin alternatifi midir? O ayrı bir yapılanmadır, bu ayrı bir yapılanmadır. Niye rahatsız oluyorsunuz, rahatsız olmayın ama Türkiye de her türlü arayışın tabii ki içinde olacak''
 
Maastricht kriterleri karşılandı
 
Temasları çerçevesinde Türk-Çek İş Konseyi Toplantısı'na da katılan Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, ''Türkiye, AB üyesi olmadığı ve Maastricht kriterlerini tutturma zorunluluğu olmadığı halde bölgede tıpkı Çek Cumhuriyeti gibi Maastricht kriterlerine en fazla yaklaşabilen ülke olmuştur. 27 AB ülkesinin neredeyse tamamı Maastricht kriterlerini yakalayamazken, Türkiye enflasyon hariç Maastricht kriterlerini karşılamıştır''dedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde karşılaştığı sorunların Türkiye'den değil, Avrupa Birliği'nden kaynaklanan sorunlar olduğunu belirten Erdoğan, "AB, Türkiye'yi Avrupa'ya güç katacak, hem siyasi hem ekonomik manada Avrupa'ya vizyon katacak bir ülke olarak görme konusunda maalesef son derece tereddütlü davranmıştır'' şeklinde konuştu.
 
AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var
 
Erdoğan, Avrupa Birliği'nin küresel ekonomik ve küresel siyasi güç olmak istiyorsa Türkiye'den güç alması gerektiğini belirterek, ''Bugün artık Türkiye'nin AB'ye değil, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var'' dedi.
Başbakan Erdoğan, küresel finans krizinin Avrupa'nın Türkiye'ye olan ihtiyacını ortaya koyduğunu belirterek, ''Bizim hükümet olarak AB hedefimizde bir sapma asla sözkonusu değildir. Bu noktada bir gönülsüzlük içinde değiliz. Yeni arayışların peşinde değiliz, ancak üzüntülüyüz'' ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'de yatırım yapacak Çek iş adamlarına vatandaşlık vermeye hazır olduklarını da söyledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA