• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erdoğandan Netenyahuya uyarı
18 Kasım 2012 Pazar 15:16

Erdoğan'dan Netenyahu'ya uyarı

Başbakan Erdoğan, ''Netenyahu'ya sesleniyorum; şu anda 2008 yılında değiliz, 2012 yılındayız. Hesabını iyi yap'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Mısır İş Forumu'nda işadamlarına hitap etti.

Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nı tarihi bir toplantı olarak değerlendiren Erdoğan, toplantıda 27 anlaşmanın imzalandığını söyledi.

Erdoğan, ''Türkiye'deki yerel yönetim anlayışımızı Mısır'a aynen biz de ihraç edelim ve İstanbul ile Kahire'yi kardeş şehir yapalım. Aynı şekilde Ankara ile İskenderiye'yi kardeş şehir yapabiliriz. Derdim şu, diyorum ki bizim belediyecilik anlayışımızı aynen bu şehirlerimizde uygulayabiliriz'' dedi.

Hesabını iyi yap

Başkana Erdoğan, özellikle İsrail'in kendilerini destekleyen, yüreklendiren, sırtlarını sıvazlayan devletlerden aldıkları güçle dünya kamuoyunu, küresel vicdanı hiçe sayarak insanlık dışı eylemlerine devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, ''Netenyahu'ya sesleniyorum; şu anda 2008 yılında değiliz, 2012 yılındayız. Bilesin ki 2012'nin şartları 2008'in şatları gibi değildir. Hesabını iyi yap'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''İsrail yönetimine de sesleniyorum, Gazze'ye de sesleniyorum. Öncelikle ateşkes, süratle ve bunun 24 saat içerisinde sağlanması gerekir. Bunu uzatmak her iki tarafa da hiçbir şey kazandırmaz.

İkincisi, yine söylüyorum, artık 2008'in şartları yok. Bugünkü şartlar çok farklı.

Üçüncüsü, diyorum ki kademeli olarak uygulanan bu ambargolar kaldırılmalıdır ki bölgeye bir rahatlama gelsin ve süratle de 90 gün içinde bu görüşmelerin başlatılmasında fayda görüyorum. Bu adımların atılması lazım ve bu sürecin başlatılması lazım. Tekrar tekrar, artık bu anlaşmalar yapboz tahtasına dönmesin. Artık puzzle oynamayı bırakalım'' dedi. 

Gazze'de yaşayanların canı kıymetsiz mi?

Erdoğan, şunları söyledi:
''Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu noktada artık ben çok şey beklemiyorum. Dünyada adaleti ihdas için özellikle barışı sağlamak için kurulmuş bir BM Güvenlik Konseyi artık 5 liderin dudakları arasına sıkışmıştır. Oradan çıkacak ifadeler, çıkacak kararlardır tüm dünyayı ilgilendiren ama şu anda bu konuda atılmış bir adım ne yazık ki hala yok. Sayın Obama'dan bunu istedik ama dün yine aynen İsrail'in bombalamaları devam ediyor. Söylenen ne, 'Hamas'a söyleyin roket atmayı durdursun'. Yahu İsrail canı bu kadar kıymetli de Gazze'de yaşayanların canı kıymetsiz mi? Biz adalet istiyoruz, biz diyoruz ki eş zamanlı olarak ateş durdurulsun. İstediğimiz bu, eş zamanlı ateş durdurulsun. İsrail durdurmayacak, Gazze durduracak. Böyle bir adaletsizlik, böyle bir anlayış, böyle bir yaklaşım olabilir mi? İşte mesele, bunun karşısında dik durmak.

Arap Ligi'ne de sesleniyorum; sizin sesiniz ne zaman çıkacak diyorum. Yani oturacağız, yemekleri yiyeceğiz, sohbetleri yapacağız, ondan sonra dağılacağız. Bunun ne anlamı var? Aynı şekilde İslam İşbirliği Teşkilatı'na sesleniyorum, siz ne yapıyorsunuz? Kendilerine bunları hep söylediğimiz için buradan söylüyorum. İlk defa burada söylemiyorum, onun için bu kurumların, kuruluşların reforme edilmesi şart. Bu iş böyle yürümez.''

İsrail çocuklara acımaz

Başbakan Erdoğan, ''İsrail çocuklara acımaz. İşte dün İsmail Haniye kardeşimizin kucağındaki yavruyu gördünüz. Onlar dokuz aylık yavruları vuracak kadar acımasızdır. Cumhurbaşkanlarına malum Davos'ta da söylemiştim. 'Siz çocukları öldürmeyi gayet iyi bilirsiniz. Siz orantısız güç kullanmayı gayet iyi bilirsiniz. Çünkü sizde adalet diye bir şey yoktur. İnsaf diye bir şey yoktur. Siz zulmederek, ezerek yükselmeyi hep kendinize ideal edinmişsinizdir'. Ve şimdi bunu periyodik olarak yapıyorlar'' dedi.

Erdoğan daha sonra Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil el-Arabi ile görüştü.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA