• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erdoğan Türkiyenin şartlarını açıkladı
21 Mart 2011 Pazartesi 13:05

Erdoğan Türkiye'nin şartlarını açıkladı

Başbakan Erdoğan, NATO, Libya konusunda devreye girecekse Türkiye'nin bazı şartları olduğunu belirtti.

Erdoğan, Müslüman dünyasının artık sadece geçmişteki muhteşem durumunu hatırlamakla yetinmeyip, neden bugün bu durumda olduklarını sorgulaması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında, Libya ile ilgili de önemli mesajlar verdi.

NATO'nun Libya'ya müdahale etme durumu olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, 'Ancak bizim şartlarımız var. Müdahale Libya'nın yer altı ve yer üstü kaynakları için yapılmamalı' dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları:

Hz. Ali'den İmam Şafi'ye kadar nice alim Mekke'den gelip geçtiler. İşte böyle mükkemmel bir şehirden fahri doktara ünvanı almak beni tarifsiz bir şekilde heyecanlandırıyor. 

Üniversite yönetimine ve öğrencilerine şükranlarımı sunuyorum. Bu doktora ünvanını nefes alıp verdiğim sürece büyük bir onurla taşıyacağımı ifade etmek istiyorum. 

Bizim ortak medeniyetimizin son derece parlak bir geçmişi var. Siyasi ve askeri başarıların yanı sıra bilim ve sanata önemli katkılarda bulunulmuştur.

MUHTEŞEM KÜTÜPHANELERİMİZ VARDI

Bağdat, Şam, Kahire ve İstanbul bugünün dünyasına önemli bilgiler kattılar. Öyle bir ilim aşkı vardı ki bir kitabın varlığına ilişkin duyum alan alimler aylarca yıllarca sabırla seyahat ediyorlardı. Bağdat'ta, İskenderun'da hayal olmayan müthiş kütüphaneler vardı. 

Şimdi ben açık seçik şunu söylemek zorundayım. Geçmişin itibarıyla yetinemeyiz. Atalarımıza övgüler dizerek bugünü geçiştiremeyiz. Bugün yapmamız gereken şudur; Bir bugüne bakacağız bir de geçmişe bakıp neden sorusunu kendimize soracağız. 

Hz. Peygamber Kabe içindeki Kubel'i kırmadan önce zihinlerdeki Kubel'i kırmayı başarmıştı. Zihinlerde putlar kırılınca arkasından Mekke fethedilmiş ve kabe putlardan temizlenmiştir. İşte bugün neden sorusunu sorarak zihinleri putlardan temizlemek gerekiyor. 

ZİYA PAŞA'NIN BİR SÖZÜ VARDIR

Türk şair Ziya Paşa'nın şu sözleri önemlidir: Diyar-ı küfrü gezdim. Beldeler kâşâneler gördüm. Dolaştım mülk-ü İslamı, Bütün viraneler gördüm.

Evet ne acıdır ki, bugün Müslüman dünyası savaşlarla, terörle bir virane görüntüsü vermektedir.

Irak, Afganistan, Filistin ve şimdi de Libya.. Kimseyi suçlamayalım. Neden bu hale geldik sorusunun cevabını kendimizde kendi nefsimizde arayalım.

EĞER KARDEŞ KARDEŞİ ÖLDÜRÜYORSA..

Eğer kardeş kardeşi katlediyorsa, biliniz ki fesat odaklarının tuzaklarına düşülmüştür ve oyuna gelinmiştir. Ve bunun çözümünü daha sonra fesat odaklarında aramanın bir anlamı da yoktur. Biz Irak'tan Afganistan'dan edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak sorunu kendi içimizde çözmemiz gerektiğini öğrendik. 

Tunus ve Mısır nasıl bir dönüşümü yaşadıysa, Libya da o dönüşümü yaşasın istedik. 

BEN ÜÇ DEFA KADDAFİ İLE GÖRÜŞTÜM

Ben Kaddafi'yle 1 Mart'ta yaptığım görüşmede 'Madem Libya'nın lideri değilim diyorsunuz, o vakit yönetimden çekilmeniz çok büyük fayda getirecek' dedim. Kendisiyle ve oğluyla görüştüm. Yoğun bir diplomasi trafiği yürüttük. Şu anda en büyük arzumuz operasyonun tamamlanması ve can kaybının durmasıdır.

NATO MÜDAHALE EDERSE ŞARTIMIZ VAR

Şu anda NATO'nun devreye girmesi söz konusu. NATO devreye girecekse bizim bazı şartlarımız var. Yer altı zenginlik kaynaklarının birilerine dağıtımı için Libya'ya girilmemelidir. Libyalı kardeşlerimiz güçlü ve huzurlu bir geleceği kurmak için her türlü imkana sahiptirler. 
Değişimin iki yönü var. Değişim olumlu yönde de olabilir olumsuz yönde de olabilir. Değişim gücünü bilgiden almalı. Dirayetli liderlerin öncülüğünde seyretmelidir. Bu noktada üniversitelerimizin en büyük sorumluluğu üstlendiğini ifade etmeliyim. Biz kökü mazide olan bir ati (gelecek), yani gücünü geçmişten alan bir gelecek tasavurunu şekillendirmek zorundayız. İhtişamlı geçmişimizle sadece övünmekle kalmayıp bugünün sorunlarına cevaplar yaratmalıyız. Bunu yapacak olanlar da, bu üniversitelerde yetişen, sizler olacaksınız.

VAGON OLMAYIN, LOKOMOTİF OLUN

Dün Cidde'de genç bir kardeşimiz bize gençlere ne tavsiye edersiniz diye sordu:Müslümana dar kapsamlı düşünmek asla yakışmaz. Öyle ihtişamlı bir medeniyetin gençleri asla küçük düşünemez. Gençler, büyük düşünüp yıldızları düşüneceksiniz. Vagon olmayacak lokomatif olacaksınız. 

Gençler artık daha fazla sorguluyor. Daha fazla değişim arzuluyor. Liderler de bu değişimi görerek gençlerin bu değişim arzularına cevap üretmek zorundalar. Bunu başardığımız zaman sadece bölgesel ölçekte değil küresel ölçekte barışa daha fazla katkı sağlamış olacağız. 

Bizim partimizin tüzüğünde bir kaide var. Üç kez arka arkaya vekil olan dördüncü kez aday olamayacak. Ara verecek daha sonra tekrar aday olacak. 

Genel Başkan 5 kere arka arkaya aday olur ama altıncı kere aday olamaz. İnsanlığa hizmet vereceksek hizmet alanlarımız çok.

TÜRKİYE'DE SUUDİ ÖĞRENCİ GÖRMEK İSTERİZ

Bu üniversitede çok sayıda Türk öğrenci bulunuyor. Bu öğrenciler ilim ve sanat alanında güzel bir gönül köprüsü kuruyorlar.. Biz Türkiye'nin üniversitelerinde de daha fazla Suudi öğrenci ağırlamak isteriz. Türkiye ile Suudi Arabistan birbirine uzak ülkeler değil. Aramızdaki mesafe ne olursa olsun, birbirimizin kardeşi ve komşusuyuz.

Ne diyor Araplar ev alma komşu al. Komşunuz olarak yatırım konusunda, bilim  ve sanatta işbirliğinde, çok daha ileri noktalara ulaşmak zorundayız. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA