• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erdoğan Libyalılara hitap etti
16 Eylül 2011 Cuma 18:27

Erdoğan Libyalılara hitap etti

Başbakan Libya'da... Trablus Şehitler Meydanı'nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye lideri Esad'a yüklendi. Erdoğan, ''Suriye'de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır. Zira...
Kuzey Afrika ülkelerine düzenlediği ziyaretin üçüncü ve son durağı olan Libya'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil ile bir araya geldi.

Erdoğan ile Abdulcelil'in görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve UGK Başkan Yardımcısı Mahmud Cibril de hazır bulundu.

Bu sırada Türk heyeti ile Libyalı yetkililer de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Basına kapıla yapılan görüşmelerin ardından Erdoğan, Şehitler Meydanı'na geçti.

Şehitler Meydanı'nda Cuma namazı

Başbakan Erdoğan, halk devriminin simgesi Şehitler Meydanı'nda binlerce libyalı ile cuma namazı kıldı. Cuma namazı için Şehitler Meydanı'na gelen Erdoğan'a, Libyalılar sevgi gösterisinde bulundu. Ön sırada saf tutan Erdoğan, Cuma namazını Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil, UGK Başkan Yardımcısı Mahmut Cibril ve heyetindeki bakanlarla birlikte kıldı. Cuma hutbesinde meydanı dolduran Müslümanlara seslenen imam, Libyalıların Türk halkını yanlarında görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. İmamın bu sözlerine binlerce Libyalı tekbir getirerek destek verdi. Türk bayrağı ile Libya'nın yeni bayrağının süslediği meydanın çevresindeki binalara da üzerinde Arapça ''Sayın Erdoğan bizimle beraber, tek el'', ''Teşekkürler Türkiye, teşekkürler Erdoğan'' yazılı pankartlar ile Başbakan Erdoğan'ın dev posteri asıldı. Meydana açılan tüm yollar kapatılırken, Türk güvenlik güçleri ile silahlı Libyalı muhalif güç mensupları, meydanın çevresinde sıkı güvenlik önlemi aldı. Libyalıların yanı sıra Libya'da yaşayan Türk vatandaşları da Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulundu.

Cuma namazının ardından Erdoğan, meydanda toplanan binlerce Libyalıya seslendi. Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında, Libyalılar sık sık Suriye'deki halk ayaklanmasını destekleyici slogan attı. Meydanda Türk bayrağı taşıyan Libyalı kadınların çokluğu dikkat çekti.

Erdoğan'ın Şehitler Meydanı'nda kıldığı namazı ve meydanda yaptığı konuşmayı, farklı ülkelerden çok sayıda gazeteci de takip etti.

HALKA HİTAP ETTİ

Yaptığı konuşmada, ''Libya halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini zaferle sonuçlandırdığına şahit olmak, benim için büyük bir heyecandır." diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Buradan Sirte'ye sesleniyorum, buradan Bin Velid'e sesleniyorum, buradan Seba'ya sesleniyorum: Gelin, 10 bin civarında kardeşiniz şu anda aç, susuz. Buradaki kardeşlerinizle kucaklaşın. Kan dökmek bize yakışmıyor. Bir olalım, beraber olalım ve bu birliğimiz, beraberliğimiz Libya'nın özgürlüğünü, Libya'nın bir an önce en ileri ülkeler seviyesine çıkmasını sağlasın.

Diyorum ki: halkın gücü ve iradesi önünde hiçbir yönetimin duramayacağını bütün dünyaya sizler gösterdiniz. Bu uğurda hayatlarını kaybeden Libya'lı kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara sabırlar diliyorum.
Dün Tunus'taydım. Yasemin devrimini gerçekleştirenleri selamladım. Ondan önceki iki gün Mısır'daydım. Arap baharını estirenleri selamladım. Bugün sizlerleyim. Şunu unutmayın; Suriye'de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır. Zira zulüm ile abad olunmaz. Artık otokrasi dönemleri bitiyor. Totaliter rejimler gidiyor. Artık halkın iktidarı geliyor ve ben mücadelenizi tebrik ediyorum. Bütün şehitlerimize rahmet diliyorum. Mustafa Abdülcelil kardeşime, Mahmud Cibril kardeşime, Geçiş Konseyi'nin tüm mensuplarına başarılar diliyorum.

Bir olun, beraber olun. Aranıza nifak sokmak isteyen güçlere asla uymayın. Libya'nın yeraltı zenginlikleri üzerinde hesap yapanlara asla prim vermeyin. Libya, Libyalılarındır. Hepinizi Allah'a emanet ediyorum.''

Başbakan Erdoğan, sözlerini Arapça cümlelerle tamamladı. Erdoğan'ın sözleri zaman zaman sloganlarla kesildi.

"LİBYA IRAK OLMAMALI"

Başbakan Tayyip Erdoğan, Libya Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile birlikte düzenlediği basın toplantısında "Libya'da geleceği çok iyi okumak lazım. Zira Libya'nın üzerinde farklı niyeti olanlar çıkabilir. Libya halkı aydın ferasetiyle bu oyunları bozacaktır. Şubat ayında süreç başladığında söylemiştim şimdi de söylüyorum. Libya, Libyalılarındır. Libya Libyalıların olarak kalmalıdır. Libya bir Irak olmamalıdır, çok iyi tespitini yapmalıdır ve adımları ona göre atmak gerekir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının başında "Libya halkı yıllardır özlemini çektiği özgürlük ve demokrasi mücadelesinde, adalet mücadelesinde hedefi doğrultusunda tarihi bir eşiğe gelmiş bulunuyor. Bizler Yasemin Devrimi arkasından Arap Baharı'yla alakalı olarak Mısır'la başlatmış olduğumuz ziyaretleri Tunus'ta devam ettirdik ve bugün de Libya'da tüm Libyalı kardeşlerimle bir aradayız. Az önce Şehitler Meydanı'ndayık. Buradaki coşku zaten neyin ne olduğunu çok açık net gösteriyor. Zira bizler aynı ailenin mensuplarıyız." ifadelerini kullandı.

Sözlerini "Ben tüm şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum." diye sürdüren Erdoğan, 16 Eylül'ün ayrıca çok anlamlı bir gün olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, "Zira merhum Ömer Muhtar'ın şehadetinin 80. yıldönümü bugün kutlanıyor ve bugün bu vesileyle Şehitler Günü ilan edilmiş oluyor. Bu bakımdan bizim için anlamlı bir gün. Böyle bir günde böyle bir ziyareti gerçekleştirmek tüm arkadaşlarıma ve heyetimize ayrı bir memnuniyet ayrı bir mutluluk vesilesi olmuştur." şeklinde vurguladı.

Başbakan Erdoğan, "Mustafa Abdülcelil kardeşimi, Ulusal Geçiş Konseyi tüm üyelerini özellikle mücadelede emeği geçen şehitlere rahmet gazilere şifalar diliyorum ve kutlu mücadeleyi buraya getirenleri tebrik ediyorum." diye ekledi.

SİRTE'DEKİLERE TESLİM OLUN ÇAĞRISINDA BULUNDU

Muhalifler ile Muammer Kaddafi yanlıları arasında çatışmaların devam ettiği Sirte, Saba ve Beni Velid bölgelerindeki çatışmalara da değinen Başbakan Erdoğan, "Şu anda Sirte'de, Saba'da devam eden mücadelede ve oradaki tüm kardeşlerime de sesleniyorum. Gelin siz de Trablus, Bingazi ile birleşin, elele verin ve daha fazla kan dökülmesin, daha fazla insan ölmesin. Bilesiniz ki bu işin sonu Bingazi'de Trablus'ta ne olduysa Sirte'de Saba'da da öyle olacaktır. Çünkü hiçbir zaman halkın isteklerine aykırı bir direniş sonuna kadar sürmez. Er ya da geç halkın istekleri gerçekleşecektir." şeklinde konuştu.

Şu anda Libya halkının ne istediğini ortaya koyduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Ve bu da çok açık net ortadır; bu bir özgürlük ve demokrasi mücadelesidir. Bu mücadelede yeni dönem şu anda görünmüştür diye inanıyorum. Bu yeni döneme Sirte halkı da destek vermeli. Sirte ve Saba halkının büyük kısmı Geçiş Konseyi ile beraber hareket ediyor, gönül dünyalarında bu var gönüllerinde de destek var. Bunu görüyor, biliyor ve inanıyoruz umut ediyoruz ki bu iş gecikmesin daha fazla kan dökülmeden bitsin."

Bu geçiş sürecinde gerek Geçiş Konseyi'nin gerekse de kurulması beklenen geçici hükümetin bazı zorluklarla karşılaşabileceğini belirten Erdoğan, ancak Libya'nın bu sorunların birlik ve beraberlik içinde aşacağını vurguladı.
Erdoğan ardından, "Geleceği çok iyi okumak lazım. Zira Libya'nın üzerinde farklı niyeti olanlar çıkabilir. Libya halkı aydın ferasetiyle bu oyunları bozacaktır. Şubat ayında süreç başladığında söylemiştim şimdi de söylüyorum; Libya, Libyalılarındır. Libya Libyalıların olarak kalmalıdır. Libya bir Irak olmamalıdır, çok iyi tespitini yapmalıdır ve adımları ona göre atmak gerekir" diye konuştu.

ERDOĞAN LAİKLİK KONUSUNA DA DEĞİNDİ

"Gerek Mısır, gerekse Tunus'ta laiklik konusunda yaptığım açıklamalarda, sanırım tercüme konusunda bir yanlış anlaşılma oldu" diyen Erdoğan, "bu bölgeler laikliği anlamada bir müzakerenin içinde olacaktır. Ben laikliği din karşıtlığı olarak kabul etmiyorum. Parti programımda laiklik şöyle ifade ediliyor; kişi laik olmaz, devlet laik olur. Devlet tüm inanç gruplarına, herkese eşit mesafede olur" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA