• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erdoğan dışında kimseden ses çıkmıyor
07 Ekim 2016 Cuma 17:42

"Erdoğan dışında kimseden ses çıkmıyor"

Erdoğan’ın Birleşmiş Milletlerin yapısının değiştirilmesi yönünde yaptığı tarihi çağrıya Fransa’nın en ünlü uluslararası politika uzmanı Philippe Moreau Defarges’ten destek geldi.

Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) araştırmacısı ve Fransa’nın en ünlü uluslararası politika uzmanlarından Philippe Moreau Defarges, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’in (BM) yapısının değiştirilmesi ile ilgili tarihi çağrısına destek verdi.

Uzun yıllar Birleşmiş Milletler ile ilgili yaptığı çalışmalarla dikkat çeken ve uluslararası ilişkiler üzerine yazdığı kitaplarla Fransa’nın en ünlü uluslararası politika uzmanları arasında gösterilen Defarges, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’nin yapısının değiştirilmesi ile ilgili çağrılarında yalnız kaldığını söyledi.

‘Erdoğan dışında BM’nin yapısının değiştirilmesinden bahseden yok’

Erdoğan çok zeki bir insan olduğunu ve BM’nin yapısını yakından tanıdığını kaydeden IFRI araştırmacısı, ”Ancak dünyada Cumhurbaşkanı Erdoğan dışında  BM’nin yapısının değiştirilmesi ile ilgili kimseden ses çıkmıyor.”ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da tek başına bu noktada atacağı adımların sınırlı olacağına dikkat çekti.

‘İstedikleri gibi dünyayı şekillendiren güçler sistemin değişmesini istemiyor’

BM’de adaletsizliğin giderilmesi için tek çözümün 1945’de imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın değişmesi olduğunu söyleyen Defarges, böyle bir değişikliği de yine 5 daimi üyenin hiçbirinin veto etmemesi gerektiğini ifade etti. Ancak bunun şimdilik mümkün görmediğini belirten Fransız uzman, ”Bu düzen ancak Amerika, Rusya ve Çin’in onayıyla değiştirilebilir. Onların da bu yönde hiçbir niyeti yok. Çünkü dünyayı kendi isteklerine göre şekillendiriyorlar” dedi.

20 sene içerisinde BM’nin yapısı değişecek

Birleşmiş Milletler’in yapısının yakın gelecekte değişmesini pek mümkün görmediğini de kaydeden 73 yaşındaki duayen dış politika uzmanı, ancak 20 yıl içerisinde bu değişimin olacağını söyledi.   Philippe Moreau Defarges, ”Bu 1 senemi, 10 sene mi olur bilemiyorum. Ama şunu söyleyebilirim 20 seneden önce bu yapı değişecek. Bu gün ve 20 yıl arasında bu anlaşma değişecek ama daha fazlasını söyleyemem, bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

5 ülke ile diğer ülkeler arasında haklar eşitlensin

Philippe Moreau Defarges, BM’de adaletli bir yapı için her ülkeye eşit haklar verilmesi gerektiğine de dikkat çekerken şuanki yapının sorunların çözümünü engellediğini ifade etti.  5 daimi üye ile diğer üye ülkeler arasında adaletsizlik olduğunu vurgulayan Defarges, hakkın 195 ülkeye eşit dağıtılacak bir düzene geçilmesi gerektiğini aktardı.

BM’de yeni Genel Sekreter’den de çok bir şey beklememek lazım

Uluslararası politika uzman Defarges, BM’de  Ban-Ki-moon’un yerine seçilen eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres’den de çok birşey beklememek gerektiğini söyledi. Bu yapı içerisinde BM Genel Sekreteri’nin değişiminin çok birşeyi değiştirmeyeceğini vurgulayan Fransız uzman, Birleşmiş Milletlerde gücün asıl sahibinin  BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) olduğunu söyledi.

Kaynak: Arti33

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA