• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Enflasyon tekrar düşüşe geçecek
15 Temmuz 2013 Pazartesi 15:07

Enflasyon tekrar düşüşe geçecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Önümüzdeki dönemde enflasyon tekrar düşüşe geçecek" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlıkta “Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2013 yılı Ocak-Haziran Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri” konulu basın toplantısı düzenledi.

Yılın ilk 6 ayında bütçenin 3,1 milyar lira fazla verdiğini kaydeden Bakan Şimşek,  faiz dışı fazlanın da yılın ilk yarısında yüzde 35 artarak 26,4 milyar liraya çıktığını söyledi.

 

Küresel büyüme

Küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin gözlemlerini aktaran Şimşek, küresel krizin üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen küresel ekonominin hala sıkıntıları aşamadığını söyledi. Geçen yılın zorlu bir yıl olduğunu, bu senenin de küresel büyüme açısından oldukça durağan bir yıl olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye için önemli bir bölge olan Avro Bölgesinde bir resesyon söz konusu olduğunu kaydetti. ABD'nin büyümesinde, son çeyrekteki aşağı doğru revizeye bakarak beklenenin altında bir büyümeyi ortaya koyduğunu belirten Şimşek, uzun bir süredir çok güçlü bir performans ortaya koymuş olan gelişmekte olan ekonomilerde ciddi bir yavaşlama görüldüğünü anlattı.

Şimşek, şöyle konuştu:

“Bütün bunları bir arada ele aldığımızda küresel ekonomiye ilişkin beklentiler aşağı doğru revize ediliyor. Nitekim birçok kuruluş en başta IMF olmak üzere küresel büyümeye ilişkin tahminlerini aşağı doğru revize etmiştir. Mesela geçen seneye oranla en son açıklanan tahminler küresel büyümenin yüzde 0,8 daha aşağıda gerçekleşeceğini IMF ortaya koymuştur. IMF'in şu anda küresel büyümeye ilişkin tahmini yüzde 3,1'dir. Küresel kriz öncesi dünya ekonomisi yüzde 5'ler civarında büyüyordu. Yüzde 3'lük bir büyüme bu anlamda oldukça düşük bir büyümedir, küresel ekonomi açısından. Hatta bu son açıklanan tahminler yıl başındaki tahminlere göre bile daha aşağıda.”

Elektrik ve doğalgaz fiyatları

Bakan Mehmet Şimşek, elektrik ve doğalgaz fiyatlarıyla ilgili olarak da bir ayarlamanın söz konusu olmadığını söyledi.

Emtia fiyatları

Emtia fiyatlarının küresel ekonomik görünümle birlikte bir düşüş sürecine girdiğini kaydeden Bakan Şimşek, "Türkiye özellikle enerji fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilenen ülkelerin başında gelmektedir. Dolayısıyla global emtia fiyatlarındaki yavaşlama tabiki Türkiye'yi olumlu etkileyecektir" dedi.

Şimşek, "Emtia fiyatlarının belki bir miktar yumuşaması, düşmesiyle belki bizim program hedeflerine göre cari açık bir miktar aşağıda kalabilir" şeklinde konuştu.

Enflasyon tekrar düşüşe geçecek

Belki 1-2 ay manşet enflasyonun yüksek kalabileceğini, yüksek seyredebileceğini belirten, Şimşek; "Ama çekirdek enflasyonda trend şunu gösteriyor; önümüzdeki dönemde enflasyon tekrar düşüşe geçecek, aşağı doğru bir trende geçecek. Çünkü Türkiye'de büyük bir çıktı açığı var" dedi.

Türkiye ekonomisinin geçen seneye göre bir toparlanma sürecinde olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"İlk çeyrekte güçlü bir ivme kazanmıştır, ikinci çeyrekte de iç talebin nispeten güçlü seyrettiğini görüyoruz. Diğer önemli bir gösterge yatırım malları ithalatıdır. Orada da bir artış söz konusu."

Bütçe 26,4 milyar lira faiz dışı fazla verdi

Yılın ilk 6 ayında bütçenin 3,1 milyar lira fazla verdiğini söyleyen Bakan Şimşek, "2012'nin ilk yarısında bütçe 19,6 milyar lira faiz dışı fazla vermişti. Bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 35 artışla faiz dışı fazla 26,4 milyar liraya çıktı" dedi.

"İlk 6 ayda bütçemizin fazla vermiş olması elde ettiğimiz güçlü performansı en iyi şekilde ortaya koymaktadır" ifadelerini kullanan Bakan Şimşek, "Bazı kesimler son birkaç aydır, haftadır Türkiye ekonomisi üzerine felaket tellallığı yapmaktadır. Bunun yersiz olduğu, doğru olmadığı bu rakamlarla ortaya konulabilir" şeklinde konuştu.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA