• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Enerji maliyetlerine en ucuz 4. ülkeyiz
07 Kasım 2011 Pazartesi 19:48

Enerji maliyetlerine en ucuz 4. ülkeyiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji maliyetlerine ilişkin, 'Türkiye, AK Parti hükümetleri iktidara gelmeden önce 2002'de, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeye göre en pahalı 4. sıradaki...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji maliyetlerine ilişkin, 'Türkiye, AK Parti hükümetleri iktidara gelmeden önce 2002'de, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeye göre en pahalı 4. sıradaki ülkeyken, şu anda en ucuz 4. ülkesi arasına girmiştir' dedi.
Kurban Bayramı dolayısıyla ziyaret ettiği Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nde sorularını yanıtlayan Yıldız, Kayseri'deki bazı odaların, 'elektrik zammının kayıp-kaçak oranını artıracağı' yorumu yaptığının hatırlatılması üzerine, kayıp-kaçakla sürekli mücadele ettiklerini ve iktidarları döneminde bu konuda 10 puanlık bir düşüş yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin, TEDAŞ ve özelleşmiş bütün kurumlarıyla beraber 2015 yılına kadar AB ülkelerindeki yüzde 9-10'luk kayıp kaçak oranı seviyesini yakalayacağını vurgulayan Yıldız, elektrik zammının kayıp-kaçağı artıracağı görüşüne katılmadığını vurguladı.

Yıldız, devamla şunları kaydetti:

'Bunlar ayrı ayrı çalışan mekanizmalar. Türkiye, AK Parti hükümetleri iktidara gelmeden önce 2002'de, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeye göre en pahalı 4. sıradaki ülkeyken, şu anda en ucuz 4. ülkesi arasına girmiştir. Ham petrolü ve doğalgazı dışarıdan almasına, enerji girdilerinin ana kalemlerini dışarıdan almasına rağmen, enerji sektörü bu manada iyi bir yönetim sergileyerek, Avrupa'nın en ucuz kullanan 4 ülkesi arasındadır. Ham petrol 108 dolara satılırken, 'Türkiye'nin yurt içi hasılası şu rakamdır' diye ucuz veya pahalı vermiyorlar. Veya 'Somali'de açlık var' diye oraya ucuz vermiyorlar. Bütün dünyada fiyatlar hemen hemen sabitlenmişken buna rağmen Türkiye, en ucuz olmada son 4'ten ilk 4'e girmiştir. Bunu ciddi bir performans olarak görüyorum ve kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesiyle alakalı çalışmalarımızda hedefimize ulaşacağımız kanaatindeyim. 2 milyar lira sırf kayıp-kaçaktan tahsilat yaptık ve kayıp-kaçak kullanan 670 bin aboneye ceza verdik. Biz, bu manada adaleti sağlamamız lazım. Özellikle belirli bölgelerde, gerek İstanbul'un gerek Mardin'in, gerek İzmir'in, gerekse Şanlıurfa'nın belirli bölgelerinde yoğunlaşan kayıp-kaçakların önlenmesinde Bakanlık, kesinlikle bu mücadelenin yoğun çalışmalarını devam ettiriyor.'

'Uluslararası arenada sağlam zemin bekleyen sağlam para var'

Yıldız, Gazeteciler Cemiyeti'nin yayımladığı Bayram Gazetesi'nin manşetinde de yer alan, daha önce yaptığı 'Yılda 5 milyar dolarlık yatırım yapmalıyız' açıklamasıyla ilgili de, Türkiye'nin sürekli geliştiğini, enerji sektörünün de bunun gerisinde kalmayacağını vurguladı.

Hemen hemen her yıl 5 milyar dolarlık yatırımı zaten yaptıklarını belirten Yıldız, paritelerin de dikkate alınması halinde son 3 yılda sırasıyla 7,5, 8 ve 8,5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, ondan önceki yıllarda da bu miktara karşılık gelen TL bazında rakamlarda yatırım yapıldığını kaydetti.

'Türkiye gelişiyor, değişiyor ve büyüyor. Gelişen, değişen ve büyüyen Türkiye'nin gelişmeyen, değişmeyen ve büyümeyen enerji sektörü olmaz. Hatta bir adım önünden ilerlemek zorunda ki, o zemini hazırlasın, o enerji arzını sunsun ki, değişim sağlanabilsin. Bu, gerçekleşmiş bir rakamdır ve bundan sonraki yıllarda da gerçekleşir' diyen Bakan yıldız, Türkiye'nin uluslararası arenada bekleyen parayı, kaynağı çekecek siyasi istikrar ve güce sahip olduğunu belirtti.

Siyasi istikrar olmadan hiçbir zaman herhangi bir sektörün gelişmesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Taner Yıldız,  'Ben siyasi istikrardan daha öndeydim' diyebilecek bir sektör olamaz. 2001 yılında dünya toz pembeydi, herhangi bir global kriz yoktu ama buna rağmen Türkiye, toz duman haline gelmişti. Bu, o yıllarda siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanmıştı. 48,5 milyar doları bankacılık sektöründe olmak üzere Türkiye'nin 238 milyar dolar ölçülebilir zararı oldu. Bunların çok büyük zararını çektik. Deprem vergisi ile toplanan paralar o yılki krize gitmişti. O yüzden Türkiye, siyasi istikrarla beraber bütün sektörlerdeki başarısını inşallah katlayarak devam ettirecektir' diye konuştu.

Bakan Yıldız'ın Gazeteciler Cemiyeti ziyaretine, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ve milletvekilleriyle bazı partililer de katıldı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA