• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Enerji Bakanı Konyada
12 Nisan 2009 Pazar 16:39

Enerji Bakanı Konya'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Konya'ya geldi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliği halinde yerli üretim yüzer sondaj platformunu üreteceklerini ve Karadeniz'de yürütülecek petrol arama çalışmalarında kullanacaklarını söyledi.
 
Bakan Güler, Konya'da Türkiye'nin ilk yerli üretim sondaj platformunu üreten Petromak firmasının düzenlediği tanıtım toplantısına katılmak üzere Konya'ya geldi. Konmak Sanayi Sitesi'nde düzenlenen toplantıda ilk olarak firmanın üretim tesislerini gezen Bakan Güler, üretim hakkında yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra üretilen sondaj platformunun üzerine çıkan Bakan Güler'e, sondaj platformu hakkında bilgiler verildi. Tanıtım toplantısında konuşan Bakan Hilmi Güler, bakanlık olarak başlattıkları çalışmayla yerli sanayiyi ihtiyaç sahibi şirketlerle buluşturduklarını belirterek, "Bunun bir örneği olarak Türkiye'ye bulunan 19 sondaj platform imalatçısıyla Ankara'da bir araya geldik. Türkiye'nin yeraltındaki zenginliklerini bulmak için sondaj yapmamız şart. Biz bu sondajın yerli üretim olması için teşviklerde bulunduk ve bunun meyvesini sonunda aldık. Bugün tanıtım toplantısına katıldığımız Petromak firması için Maden Tetkik Arama ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO) bulunan makineleri hazırladık ve örnek almaları için firma yetkililerine bu makineleri incelettirdik. Atatürk'ün 'İstikbal Göklerdedir' sözünü biz örnek aldık ve 'İstikbal Derinliklerdedir' diyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
 
Türkiye'de şu anki inilenden daha da derine inilmesi gerektiğini de dile getiren Bakan Güler, "Şu an için 3 bin metreye hatta 4 bin metreye inmeliyiz. Bir sonraki hedefimiz yüzer bir platform üretmek. Bunun için Ulaştırma Bakanlığı'yla birlikte hareket ediyoruz ve tersanelerimizde ilk yerli yüzer platformunu inşa edeceğiz. Şu an TPAO, Karadeniz'de petrol aramak amacıyla çalışmalarına başladı, konuyla ilgili anlaşmalar sağlandı. Başlangıçta yabancı yüzer platformları kullanacağız. Daha sonra ise bu çalışmalarımıza yerli üretim yüzer platformlarla devam edeceğiz. Bugün burada çok önemli bir konuda ilk adımı attık. Diğer adımların da hızla atılacağına eminim. Yüzer platformu ürettiğimiz taktirde, dünyada bu işi yapan 3. ülke olmayı başaracağız" şeklinde konuştu.
 
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Güler, Türkiye'de ilk dünyada ise ikinci güneş enerji sistemleri üreten bir firmayı ziyaret ederek, imal edilen ürünler hakkında firma yetkililerinden bilgi aldı. Bakan Güler, burada gazetecilerin "Azerbaycan ile yaşanan gerginlik doğalgaz akışında soruna neden olabilir mi?" sorusuna, "Sorun yok. Bizim doğalgazımız aslında güneş, deniz, bizim doğalgazımız kömür" şeklinde yanıt verdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA