• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Endonezyadan işadamlarına davet
06 Mart 2012 Salı 16:40

Endonezya'dan işadamlarına davet

1 metre derinlikten altın çıkaran Endonezya halkı, Konyalı işadamlarını yatırıma davet etti.
1 metre derinlikten altın çıkaran Endonezya halkı, Konyalı işadamlarını yatırıma davet etti.
Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği(AKTİSAD) tarafından organize edilen Endonezya gezisine katılan Konyalı iş adamları, gördükleri ve duydukları şeyler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.
 Ülkede 1 metre derinlikten altın ve kömür madeni çıkarıldığını ve bu rantın da tamamen Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanıldığını birinci ağızdan duyan AKTİSAD üyeleri, ne diyeceklerini bilemediler.
Ülkenin yer altı zenginliklerini bakımından dünyada sayılı ülkeler arasında olduğunu dile getiren Pasifik İşadamları Derneği(PASİAD) Başkanı Tahsin Çiçek, 1948 yılından bu yana bu ekmeği Amerikalıların yediğini ve halen yemekte olduklarını söyledi.
Endonezya’nın doğal ve tarihi mekânlarının yanı sıra ticari ve ekonomik boyutları ile ele alıp gelen misafirleri bunları paylaşma fırsatı bulan Çiçek, önemli sayılabilecek birçok konuya dikkatleri çekti.
Endonezya’nın nüfusunun 250 milyon ve yüzde 85’inin Müslüman olduğunu sözlerine ekleyen Çiçek, sözlerinin devamında şunları söyledi:’’Ülkede ticarete Çinliler ve Amerikalılar hâkim. Türklerin ciddi bir yatırımı yok. Altın ve Kömür işleri 1948 den bu yana Amerika’nın elinde. 1 metre derinlikten altın ve kömür madeni çıkarıyorlar. Bizi çok seviyorlar, özellikle Davos’ta gösterilen duruş onları sevince boğmuş. Türkiye’nin önderliğinde dünyada söz sahibi olur muyuz? Beklentisi hâkim.
Ülkede İngilizce konuşan kişi sayısı yok denecek kadar az. Türk okullarında okuyan yaklaşık 4 bin öğrenciye Türkçe dili öğretiliyor ve sevdiriliyor. Bu sempatinin zamanla, karşılıklı ticarete dönüşmesi kaçınılmaz. O yüzden şimdiden yatırım yapmak isteyen iş adamlarımıza ellerini çabuk tutmalarını tavsiye ediyoruz. Ciddi bir fizibilite çalışmasından sonra istedikleri yatırımı yapabilirler. İşten anlayan yetkili bir arkadaşın uzun süren bir alt yapı araştırması neticesinde gerekli adımlar atılabilir.
Ülkenin üst düzey makamları, sürekli Türklerin gelip yatırım yapması noktasında beyanatlar veriyor. Bu bizim için önemli bir fırsattır’’.
Gezinin bir sonraki ayağında Türk okullarına ziyarette bulunan AKTİSAD üyeleri, burada Türkçe olimpiyatları seçmelerine katılacak olan öğrencileri izleme fırsatı buldular.
Gezi heyetinden M. Yaşar Gül ve Yakup Aksakal, Türkiye’ye gelecek ve Türkçe Olimpiyatlarına katılmaya hak kazanacak öğrencilerin finaline jürilik yaptılar.
‘’Türkiye’den kilometrelerce uzakta Türkçe konuşan Endonezyalı çocukları görmenin nasıl bir duygu olduğunu anlatmaya kelimeler kâfi gelmez ‘’diyen Yakup Aksakal, gözyaşlarına hâkim olamadı.
‘’Burada bir duygu seli yaşıyoruz’’ diyen gezi heyetinden Durmuş Özgül:’’ İnanılmaz bir manzara. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bu hizmetlere emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı bildiriyorum’’ dedi.
6 yıldır Endonezya da ağaç işleri ile uğraşan ve buradan dış ülkelere parke sattığını sözlerine ekleyen Mustafa Kenel isimli iş adamı:’’ İşçiliğin ucuz olması ve nakliyedeki kolaylık beni bu ülkeye adeta çekti diyebilirim. Hiç pişman olmadım ‘’dedi.
Kömür işletmesinde CEO olarak görev yaptığı bilinen Hakan İslamoğlu isimli bir başka iş adamı ise ülkede ilk zamanlar yabacılık çektiğini ama daha sonra alıştıklarını söyledi. Halkın ve devletin ayrımcılık yapmadığını zamanla anladıklarını belirten İslamoğlu, bu samimi ve içten yaklaşımın kendilerini çok mutlu ettiğini ve buralarda kalma isteği doğurduğunu kaydetti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA