• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Enderun Usulü teravih
28 Ağustos 2011 Pazar 15:00

'Enderun Usulü' teravih

SÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan, yaptığı açıklamada, ilahiyat fakültelerinin Türkiye'de en yüksek dini eğitimi veren kurumlar olduğunu, ilahiyat ve din olgusunun yaşatılması..
SÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan, yaptığı açıklamada, ilahiyat fakültelerinin Türkiye'de en yüksek dini eğitimi veren kurumlar olduğunu, ilahiyat ve din olgusunun yaşatılması gerektiğini söyledi.

İlahiyat fakültelerinin halkın hizmetinde olması gerektiğini dile getiren Arıtan, ''Bu bilinçle bu yıl 'Ramazan Geceleri' başlattık. Camide hatimle teravih namazı kılınıyor. Konya'da 38 yerde teravih namazı hatimle kılınıyor. Ancak bizim farkımız 4 hafızla teravih namazı kılmamız. Hafızlarımızdan ikisi yardımcı doçent. Konservatuvar mezunu müezzinlerimiz var. Müezzinlerin hepsi musikiyi biliyor'' dedi.

NAMAZDAN SONRA KIR BAHÇESİNDE OSMANLI ŞERBETİ VE SOHBET

Arıtan, camide,''Enderun usulü'' teravih namazı kılındığını belirterek, şunları kaydetti:

''Enderun usulü teravihte, imam bir makamdan bırakır müezzin alır devam ettirir, daha sonra müezzin bırakır imam devam ettirir. Bunu zaman zaman yapmaya çalıştık. Yine her 4 rekattan sonra Türk musikisinin değişik makamlarında ilahiler okunur. Namazdan sonra özel olarak hazırladığımız kır bahçemizde, farklı etkinliklerle, farklı bir atmosferde geceyi sürdürüyoruz. Kır bahçesinde çay içiyoruz. Yine Osmanlı şerbet geleneğinden yola çıkarak, kır bahçesinde demirhindi ve narçiçeği şerbetlerini yudumlayarak sahura kadar süren sohbetler yapıyoruz. Bu şekilde eski Ramazan gecelerini yaşatmaya çalışıyoruz. Sohbetlerde günlük, merak edilen aktüel konular konuşuluyor.''
 
 
 
ÇOCUKLARA ÖZEL

Çocuklar için özel hazırlıklar yaptıklarını da anlatan Arıtan, eğitici çizgi filmeler izlettirdikleri çocukların, görevliler gözetiminde oyun parkurunda akülü arabaya ve bisiklete binmenin, arkadaşlarıyla oynamanın keyfini yaşadığını dile getirdi.

Prof. Dr. Arıtan, çocuklarda din eğitiminin zorla, 'hadi Kuran oku, namaz kıl' demekle olmayacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Çocuklar, görerek ve duyarak dini öğrenmelidir. Buradan hareketle yaptığımız uygulamanın faydalarını görüyoruz. Çocuk cami bahçesinde oyun oynarken, musiki, ilahi, Kuran'ı Kerim sesine kulağı doyuyor. Akülü arabadan bisikletten bıktığı, yorulduğunda camiye geliyor namaz kılıyor. Camide sıkılıyor (çocuk tabi), çıkıyor tekrar oyununa devam ediyor. Oyunla eğitim arasında son derece faydalı bir faaliyet yapmış oluyoruz.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA