• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
En modern sistemleri uygulayacağız
09 Mayıs 2013 Perşembe 13:02

'En modern sistemleri uygulayacağız'

Başbakan Erdoğan, nükleer santral ile sessiz devrim gerçekleştirildiğini belirterek "Her türlü tedbiri aldık. Çevreye, insana zarar gelmemesi için en modern sistemleri uygulayacağız" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pendik Green Park Otel'de düzenlenen Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, enerjinin dünya siyasetinde ağılıklı bir role sahip olmasının kapitalizmin ortaya çıkışıyla başladığına işaret etti.
"Burada bir yanılgıdan da özellikle bahsetmek istiyorum ve bundan uzak durulması gerektiğine inanıyorum" diyen Erdoğan, "Dünyanın belli bölgelerinde vazgeçilmez birer ihtiyaçmış gibi duran araç ve ürünler, dünyanın çok önemli bir çoğunluğu için anlam ifade ediyor, bir kısım insanlar için ise anlam ifade etmiyor. Bir çok ülkede, bir çok insanın, hayatında yokluğunu tasavvur edemediği nice araç ve ürün, dünyada ezici bir çoğunluk tarafından hayal olarak görülüyor" dedi.
"Eşitsizlik ve adaletsizlik..."
Gücün, ekonomik büyüklükle, askeri büyüklükle, bölgesel ve küresel etkinlikle ifade edildiği bir çağda yaşandığını belirten Erdoğan, "Hukukun üstünlüğünün değil, üstünlerin hukukunun egemen olduğu bir zaman diliminden geçiyoruz" dedi.
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Enerji, kullanan ülkeler tarafından kendi ülkeleri içinde refaha, kalkınmaya, huzura, güvenliğe, demokrasi ve çoğulculuğa hizmet ederken; geldiği ülkelerde baskının, diktanın, zulmün gerekçesi olabiliyor. Demokrasi, enerji ile mümkün hale getirilirken, aynı enerji, başka coğrafyalarda diktanın gerekçesi olabiliyor.
Çelişkilerin had safhaya çıktığı, uçurumların derinleştiği, adaletsizliğin artık yadsınamaz hale geldiği bir dünyada yaşıyoruz. Öyle ki; bir bakıyorsunuz, o geçmişte geleceğe yönelik petrol kavgalarının yakın olduğunu düşündüğümüz günlerden bugüne geldiğimizde, bunun açık ve net yaşandığını görüyoruz. İşte çevremizde olanlar da aslında budur. Çevremizde yaşadığımız bütün olaylar, savaşlar aslında budur. İşte o petrolün acımasız bedellerini yüz binlerce insanın ölümüyle bizzat görüyoruz, yaşıyoruz. Bunun önüne geçmek mümkün mü? Mümkün değil. Zira o kapitalizmin acımasız uygulamalarını burada yaşıyor ve bizzat bizler de buna şahitlik yapıyoruz. Eşitsizlik ve adaletsizliğin, küresel güvenliği, küresel refahı, en önemlisi de gelecekte yaşanabilir bir dünya imkanını yok ettiğine şahit oluyoruz."
Nükleer santral
Başbakan Erdoğan, geçen hafta Japonya Başbakanının ziyaretinde, çok önemli bir anlaşmaya imza atarak, Sinop'ta nükleer santral inşaatı için anlaşmaya vardıklarını anımsattı. Bunun ikinci nükleer enerji santrali anlaşması olduğunu belirten Erdoğan, Mersin Akkuyu'daki santrali Rusya'nın yaptığını söyledi.
Başbakan Erdoğan, milletin bazı noktaları özellikle bilmesini istediğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Türkiye, 10 yıl öncesine göre, neredeyse 2 kat daha fazla elektrik üretiyor. Biz üçüncüyü yaparız. İşte son biliyorsunuz dünyanın belki de birinci olacak, 100 milyon yolcu kapasiteli hava limanını, maliyeti ve 25 yıllık kirasıyla birlikte hesapladığınızda yaklaşık 35-40 milyar avroyu ortaya koyan bir irade, tamamen Türk sermayesi, evvelallah kendi nükleer enerjisini de rahatlıkla yapabilir.
Şu anda enerji ihtiyacımızın yüzde 72'sini yurt dışından karşılıyoruz. Nükleer santraller devreye girdiğinde, şu an ithal ettiğimiz doğal gazın üçte birini ithal etmemize gerek kalmayacak. Yıllık 7,2 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçeceğiz. Nükleeri biz güneşin, suyun, rüzgarın yerine değil, işte bu ithalatın yerine ikame ediyoruz. Güvenlikle ilgili her tedbir alınacak, en modern, en ileri teknoloji güvenlik nükleer santrallerde uygulanacak. Ülkemizin artan enerji ihtiyacı ve dışarıya ödediğimiz kaynak düşünüldüğünde, nükleer santral ile biz adeta sessiz devrim gerçekleştiriyoruz."
Erdoğan, "Her türlü tedbiri aldık ve alacağız. Çevreye, insana hiçbir zarar gelmemesi için en modern sistemleri uygulayacak ve umuyorum ki, temiz bir enerji kaynağına ulaşmış olacağız. Bu yeni sürecin Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA