• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
En az net bin 89 liraya çıkartılmalı
23 Aralık 2012 Pazar 15:08

'En az net bin 89 liraya çıkartılmalı'

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, asgari ücretin en az net bin 89 liraya çıkartılması gerektiğini savundu.
Gündoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 26 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanacağını hatırlatarak, Komisyon'un insan onuruna yakışır bir asgari ücret rakamı belirlemesi gerektiğini belirtti.
TÜİK verilerini esas alarak yaptırdığı, açlık sınırı araştırması yaptıklarını ifade eden Gündoğdu, şunları kaydetti:
''2012 Kasım ayı açlık sınırı bin 89 liraya yükselmiştir. Bu veriler ışığında, asgari ücret en az net bin 89 liraya çıkartılmalı, daha sonra ise 2013 yılı enflasyon hedefi kadar yüzdelik artış yapılmalıdır.''
Asgari ücretin, Merkez Bankası'nın ''hiçbir zaman tutmayan rakamlarına'' göre değil, hayatın gerçeklerine ve geçmiş yılların kayıplarını da telafi edecek şekilde tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, ''Aksi taktirde 16 yaşından büyükler için halen brüt 940,50 lira, net 739,80 lira olan asgari ücrette enflasyon oranında yüzdelik zam yapmak asgari ücretlileri memnun etmeyecek, umutsuzluklarını artıracaktır.
Milyonlarca asgari ücretlinin derdine deva olacak rakam bin 89 liranın üzerinde belirlenecek bir rakamdır'' değerlendirmesini yaptı.
Asgari ücret tanımının değişmesini isteyen Gündoğdu, asgari ücretin çalışan bir kişinin temel ihtiyaçlarına göre değil, dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarına göre ve insan onuruna yakışır bir anlayışla belirlenmesi gerektiğini bildirdi.
Asgari Ücretin Tespit Komisyonu'nun yapısının daha demokratik hale getirilerek, daha katılımcı bir komisyon oluşturulmasını öneren Gündoğdu, emeklilerin mağduriyetlerinin de giderilmesini gerektiğini ifade etti.
Gündoğdu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Kamu görevlilerinin emekli olması halinde mevcut maaşları yüzde 40 oranında azalmaktadır. Bu, kamu görevlisi emeklilerini sık sık yapılan yüksek doğalgaz, elektrik, akaryakıt zamları karşısında mağdur etmektedir. Bu kapsamda, kamu görevlileri emeklilerinin emekli maaşları emekli olurken aldıkları maaşlarının en az yüzde 90'ı olmalıdır. Yine açlık sınırının altında kalan esnaf, çiftçi ve işçi aylıkları bin 89 liranın üzerine yükseltilmeli, Türkiye'de bu rakamın altında hiçbir maaş kalmamalıdır.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA