• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Emniyete kapan planı
09 Şubat 2014 Pazar 08:27

Emniyet'e kapan planı

17 Aralık'tan sonra görevden alınan İstanbul KOM, Mali Şube ile Narkotik Şube müdürlerinin 2012'de yaptıkları toplantı tutanakları, Emniyet'i ele geçirme girişimini gözler önüne serdi.

17 Aralık operasyonları sonrası görevden alınan İstanbul KOM, Mali Şube ile Narkotik Şube müdür ve müdür yardımcılarının 2012'de yaptıkları toplantı tutanaklarındaki detaylar dudak uçuklatmaya devam ediyor. Kozmik odalarda saklanan dinleme kayıtları ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilgisayar ağ sisteminden gizlenen belgelerle yürütüldüğü belirtilen operasyonlara ilişkin usülsüzlüklere 2012 yılındaki toplantıda resmiyet kazandırılmaya çalışıldığı ortaya çıktı.

YENİ ATANANLAR ÇAĞRILMADI

MASAK'ın yetkilerinin büyük oranda KOM ve Mali Şube'ye devredilmesinin istendiği toplantıda TEM Şube'nin elindeki tüm olay, şüpheli ve sim rehber verilerinin de KOM Şube'ye verilmesi kararlaştırılmış. Terörle Mücadele Şubesi ve İstihbarat Şube ile ilgili kararların alındığı toplantıya sözkonusu şube müdürlerinin katılmaması ise dikkat çekti. Toplantıya çağrılmayan TEM ve İstihbarat Şube müdürlerinin MİT krizinin yaşandığı 7 Şubat 2012 sonrasında göreve getirilen müdürler olması ise gözleri Emniyet içindeki paralel yapılanmaya çevirdi.

TEM'SİZ TERÖR TOPLANTISI

30 Ekim 2012'de gerçekleşen 2. Dönem Çevre İller Bilgi Paylaşım Toplantısı'na İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Mali Suçlar Şube Müdürlüğü ile Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli illeri Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yetkililer katıldı. Toplantı tutanağına ise 'Terörle mücadele açısından bakıldığında terör örgütlerinin yurtdışında çok önemli boyutta faaliyet ve yapılanmaları var. Ancak mevcut yapımızla yurtdışındaki faaliyetleri takip ve tespit için yeterli kaynağımız bulunmamaktadır' gibi MİT, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube'nin ilgi alanına giren notlar düşüldü.

SİM REHBERLERİNE KANCA

Toplantıya katılan Mali Şube, Narkotik ve KOM yetkilileri 17 Aralık operasyonlarına imza atan KOM Şube'yi adeta fişleme merkezi yapacak ilginç bir talebi de tutanağa geçirdi: 'TEM birikimlerine ait verilerin de Kapan Veritabanı'na işlenmesiyle KOM birimlerinin terörle mücadeleye katkı sunan soruşturmalarının artacağı değerlendirilmektedir. En azından şu aşamada sim rehber verileri ile olay ve şüpheli bilgilerinin Kapan Veritabanı'na atılması önemli katkı sunacaktır.'

Kozmik Oda'nın altyapısı mı?

Toplantı tutanağında KOM Daire Başkanlığı'nın internet ve PolNet kullanımı konusunda 2011 yılında tek bilgisayar sistemine geçtiği belirtilirken, aynı işi daha az sayıda bilgisayarla yapabilme imkânı sayesinde bakım probleminin ortadan kalkacağı savunuldu. Aynı sistemin KOM'un yanısıra Narkotik ve Mali Şube için de uygulanması önerildi. MOBESE sistemlerine milyarlarca lira yatırım yapan Emniyet için 'bakım onarım tasarrufu' bahanesi ise komik karşılandı. Paralel yapının, 17 Aralık operasyonlarının bilgilerini kendi kullandıkları kozmik odada sakladıkları iddia edilmişti.

Hakimsiz tutuklama talebi

Hükümeti hedef alan 17 Aralık operasyonları sonrası görevden alınan İstanbul KOM, Mali Şube ve Narkotik Şube müdürlerinin katıldığı toplantının tutanakları, Türkiye'nin polis devleti olmanın kıyısından döndüğünü gösterdi. Toplantıda MASAK'ın yetkilerinin Emniyet'e devredilmesi, gizli dinleme atölyelerinin geliştirilmesi, İngiltere'deki 'hakimsiz tutuklama' yapabilen SOCA modelinin örnek alınması öneriliyordu. Ayrıca Mali Şube'nin mal varlıklarına el koyma yetkisine sahip olması da talep ediliyordu.

ÖZGÜN KAYNAK

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA