• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Emeklinin beklediği haber geldi!
17 Şubat 2011 Perşembe 12:27

Emeklinin beklediği haber geldi!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, emekli maaşı zamlarının Mart ayında ödeceğini açıkladı

Emeklilerin zam beklentisi bu ay da boşa çıktı. Torba Yasa'nın henüz Resmi Gazete'de yayımlanmaması nedeniyle emekliler Ocak'tan sonra Şubat'ta da zamsız maaş alacak. Emeklilerin beklediği zam haberiyle ilgili açıklama yapan Devlet Bakanı Ali Babacan ise  zamların Mart ayına yetişeceğini söyledi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarına yapılacak zamla ilgili düzenlemenin şubat aylıklarının ödeme dönemine yetişmediğini belirterek, emeklilerin zamlı aylık ve zam farklarını ancak mart ayında alabileceğini belirtti.

Ergün, kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 2011 yılında emekli aylıklarına yapılacak artışları da içerdiğini söyledi.

Yasalaşan düzenlemeye göre emeklilerin 2011'in ilk 6 ayı için 60 lira seyyanen zam alacaklarını belirten Ergün, bin 500 liranın üzerinde aylık alanlara ise bu rakamın yerine yüzde 4 zam uygulanacağını ifade etti. Ergün, ikinci 6 ay ise aylık düzeylerine bakılmaksızın bütün SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına Temmuz 2011'den geçerli olmak üzere yüzde 4 zam uygulanacağını kaydetti.

Yasal düzenlemenin TBMM gündeminde kabul edilmesine rağmen, içeriğindeki çok sayıda madde nedeniyle geciktiğini ve şubat ayı aylık ödeme dönemine yetişmediğini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:

"Meclis gündeminde kabul edilen yasa Cumhurbaşkanlığına onay için gönderilmeyi ve Resmi Gazete'de yayımlanmayı bekliyor.

Cumhurbaşkanı'nın ise 15 günlük inceleme süresi bulunuyor. Bu durumda yasanın yürürlüğe girmesi ne yazık ki mümkün olamadı ve Şubat aylıklarının ödeme dönemine yetişmedi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimiz ocak ve şubat aylarına ait farklarını topluca Mart ayı aylıklarıyla birlikte alabilecekler. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 55. maddesi uyarınca düzenlenen emekli zamlarının günün gerçeklerine uymadığını ifade etmiştik. Hükümet bu uyarılarımızı dikkate almış olmalı ki, iki yıldır ek düzenlemelerle emekli zamları bir nebze de olsun iyileştirilmiştir. Eğer bu iyileştirme yapılmamış olsaydı emeklilerimiz yüzde 2.72 oranında zam alabileceklerdi. Bu durumda da zamlar 18-20 lira arasında kalacaktı. Oysa 60 lira olarak yansıdı. Getirilen yeni düzenlemeyle; en düşük işçi emeklisi aylığı 60 lira artarak 782.38 liraya ulaşacak. Aslında bu rakam da daha önce kaldırılan vergi iadesi uygulaması yerine getirilen ek ödeme düzenlemesi sayesinde 62.40 liralık bir artış geldiğini ortaya koyuyor."

Bu gelişmeleri olumlu karşıladıklarını ifade eden Ergün, buna karşın açıklanan zamların Torba Yasa olarak bilinen düzenlemenin içine katılması ve bu sebeple gecikme yaşanmasının, emeklinin zamlı aylık almasını geciktirdiğini söyledi. Ergün, şunları kaydetti:

"Ayrı bir yasal düzenlemeyle bu gerçekleştirilebilseydi emeklilerimiz zamlarını alabilmek için 2 ay beklememiş olacaklardı. Tek tesellimiz, zam farklarımızın 2 aylık birikmiş olarak, mart aylıklarımızla birlikte ödenmesi olacak. Elimize az da olsa toplu bir para geçmiş olacak. Ancak emeklinin yaralarının gerçek anlamda sarılabilmesi için yıllardır özlemle beklediğimiz İntibak Kanununun çıkarılması veya aylıklarımızda ciddi bir iyileştirmenin yapılması gerekmektedir. Emekli yıllardır bu umutla yaşamaktadır."

BABACAN: MART'A YETİŞİR

Öte yandan Devlet Bakanı Ali Babacan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zamların Mart ayına yetiştirileceğini söyledi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA