• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Emekliler bu ay zam alamayacak
16 Şubat 2011 Çarşamba 22:09

Emekliler bu ay zam alamayacak

Emeklilerin iki aydır beklediği zamlı maaş Şubat'a da yetişmeyecek. İki aylık farklar Mart maaşı ile birlikte yatırılacak. 5.5 milyon SSK emeklisinin maaşları bankaya zamsız olarak gönderildi.
Emeklilerin iki aydır beklediği zamlı maaş Şubat'a da yetişmeyecek. İki aylık farklar Mart maaşı ile birlikte yatırılacak. 5.5 milyon SSK emeklisinin maaşları bankaya zamsız olarak gönderildi.
 
2.1 milyon Bağ-Kur emeklisi de aynı durumda yer aldı. Torba yasa ile emekliye aylık 60 lira seyyanen zam yapılmıştı. Ancak yasanın Meclis'ten geçmesi geciktiği için emekliler zammı Ocak ayında alamamıştı. SSK emeklilerine maaşları her ayın 17'sinden itibaren ödeniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ise parayı birkaç gün öncesinden bankaya yatırıyor. Ancak bu ay gönderilen miktar içinde zammın bulunmadığı öğrenildi.
 
Zaman'ın haberine göre, yüzdelik zam dışında emeklilere seyyanen zam yapıldığı için yasal düzenleme gerekiyordu. Böylece devletin alacaklarına af ve taksitle ödeme imkânı getiren torba yasaya eklendi. Ancak çok sayıda farklı düzenlemenin de eklendiği torba yasa, 224 maddeye ulaşınca Meclis süreci beklenenden uzun sürdü. Önce emeklinin zamlı maaşının Ocak ayına yetişmediği, bir aylık farkla birlikte Şubat ayında yatırılacağı duyuruldu. Ancak emeklinin zamlı maaşı Şubat ayına da yetişemeyecek. 7,6 milyon emekli, zamlı maaşını alabilmek için Mart ayını beklemek durumunda kalacak.
 
Hükümet, SSK ve Bağ-Kur'dan maaş alan emekli, dul ve yetimlere, seyyanen zam kararı almıştı. Maaşı 1.500 liraya kadar olan emeklilere seyyanen 60 lira zam yapıldı. Maaşı 1.500 liranın üzerinde olanlara ise yüzde 4 oranında artış yapılmıştı. Temmuz ayında ise bütün emekli maaşları yüzde 4 daha artırılacak.
 
İki aylık maratonun ardından Meclis'ten geçen torba yasa ile yapılan seyyanen zam düzenlemesi ve yüzdelik artışla birlikte SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına, 2011 yılı için yüzde 8 ile yüzde 21 arasında değişen oranlarda zam yapılmış oldu. En düşük SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşı 80 ile 91 lira arasında artırıldı. Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere en düşük işçi emeklisinin maaşı yıl genelinde 91 lira artacak. Aralık'ta 648 lira alan SSK emeklisinin maaşı Ocak'ta 710 liraya çıktı. 511 lira olan en düşük Bağ-Kur esnaf emeklisinin maaşı ise Ocak'tan geçerli olmak üzere 574 liraya yükselmiş oldu.
 
Diğer taraftan, memur emeklileri ile işçi ve Bağ-Kur emekli maaşları arasındaki zam yöntemi de tartışmalara yol açıyordu. Memur emeklileri, memurlar gibi Ocak ve Temmuz aylarındaki zamlarını gelecek dönem enflasyon tahmini üzerinden alırken, işçi ve Bağ-Kur emeklileri zamlarını geçmiş 6 aylık enflasyona göre alıyordu. Torba yasayla, işçi ve Bağ-Kur emeklileri de bundan sonra zamlarını memur emeklileri gibi alacak.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA