• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EMASYA protokolü kalktı
04 Şubat 2010 Perşembe 13:05

EMASYA protokolü kalktı

Emasya Protokolü bugünden itibaren yürürlükten kaldırıldı. Kaldırıldığına ilişkin duyuru, İçişleri Bakanlığı'ndan geldi. Peki şimdi ne olacak? İşte ayrıntılar...
    İçişleri Bakanlığı, EMASYA Protokolü’nün kaldırıldığını duyurdu.   
    Emniyet Asayiş Yardımlaşma (EMASYA) Protokolü, İçişleri Bakanlığı tarafından bugün itibarı ile yürürlükten kaldırıldı. EMASYA Protokolü, Temmuz 1997'de çıkartılmıştı.
 
    İçişleri bakanlığı ile Genelkurmay bakanlığı arasında 28 Şubat 1997'de imzalanan protokole göre asker gerekli gördüğü taktirde şehirlerdeki olaylara valinin izni olmadan harekete geçebiliyordu.
Protokol darbe tartışmalarını beraberinde getirmişti.
 
ZİRVE EMASYA İÇİN NE DEDİ?
Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında çok tartışılan EMASYA Protokolü'ne nokta koymuş; 'EMASYA Protokolü'nü gündemimizden çıkaracağız. EMASYA Protokolü'nü ortadan kaldıracağız. Bununla ilgili koordinatör bakanımız çalışmalarını yürütüyor" demişti.
Cumhurbaşkanı Gül ise, kendisinin de EMASYA Protokolü'ne gerek olmadığı kanaatinde olduğunu söylemişti.
 
    Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da dün, EMASYA Protokolü ile ilgili, 'Kalkabilir, bu protokole gerek yok, zaten kanunda yetki var. Neticede EMASYA Protokolü konusunda bizim için kanunlar esastır. EMASYA Protokolü'nün bunun üzerine geçmesi mümkün değildir' dedi.
 
ŞİMDİ NE OLACAK?
    BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın EMASYA protokolünün kaldırılacağını açıklamasından sonra gözler bu konuda İçişleri Bakanlığı'nda yapılan çalışmaya çevrildi. Bu çalışmaya göre EMASYA protokolünün Garnizon komutanlarının bulundukları bölgelerde iç tehdit tanımlamasına dayalı yürüttüğü istihbarat faaliyetlerine neşter vuruluyor. Böylece Genelkurmay'ın "EMASYA Bölge Komutanlıkları önceden bilgi verilerek kademeli hazırlık yapmak zorunda" gerekçesine dayandırdığı sivil hayata ilişkin bilgi ve raporlama faaliyeti tarihe karışacak. Buna karşılık 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu gereğince valiler bulundukları yerde asayiş ve güvenlikten birinci derecede sorumlu olma yetkisini etkili bir şekilde kullanacak. EMASYA protokolünün atıfta bulunduğu 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu'nun 11/d maddesinde valilerin yetkileri artırılacak. Buna göre İl ve ilçe güvenlik koordinasyon komisyonları gerektiğinde can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla önleyici ve caydırıcı önlemleri alacak. Yapılan çalışmalarda hükümet ilde çıkabilecek veya çıkan olayların valilerin emrindeki kuvvetlerle gerektiğinde kontrol altına alınmasını istisnai ve olağanüstü bir durum olarak değerlendirdi. Ancak askeri birliklerin iç güvenlik birimlerinin sorumluluğuna giren olaylara doğrudan müdahale yetkisi kazanmasının hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı.
 
BOŞLUK OLACAK MI?
    EMASYA protokolünün yürürlüğe girmesinden sonra 1. Ordu komutanlıkları başta olmak üzere bazı garnizonlarda Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, milletvekilleri, üst düzey kamu görevlileri, sanatçı ve gazetecilerle ilgili fişleme yapıldığı ortaya çıkmıştı. İçişleri Bakanlığı'nda yürütülen çalışmada EMASYA protokolünün ortadan kaldırılmasıyla güvenlik alanında bir boşluk oluşup oluşmadığına da bakılacak. Bu amaçla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu incelemeye alındı. EMASYA protokolünün atıfta bulunduğu kanunun 11/d maddesinde valilerin yetkileri de gerekli görülmesi halinde artırılacak.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA