• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Elmadere yetimler köyü oldu
18 Mayıs 2014 Pazar 08:00

Elmadere yetimler köyü oldu

İzmir'in Kınık İlçesi'ne bağlı 100 haneli Elmadere Köyü'nden kalkan 11 cenazenin ardında bıraktığı 23 yetim, yürekleri dağladı. Facianın 2 evladını elinden aldığı acılı anne Senem Yıldırım'ın feryatları ise herkesi ağlattı.

Kalabalık maden çıkışına kilitlenmiş. Ölü ya da diri yakınlarından haber almak için bekliyorlar. Gözyaşları, feryatlar, camilerden yükselen Sela seslerine karışıyor. Yetim kaldıklarından habersiz çocuklar, annelerinin eteklerine sarılmış ağlıyor. Burası Soma. Her şey 13 Mayıs 15:15'da oldu. Henüz sebebi belirlenemeyen yangın nedeniyle 300'ün üzerinde işçimiz hayatını kaybetti. Yerin altında alın teri döken şehit işçilerimizin ekmek tekneleri onlar için mezar oldu. Can parçalarını her gün yürekleri ağızlarında yerin altına gönderenler, aldıkları haberle maden kapısına koştular. Yakınlarından alacakları en küçük bir haber için en zor bekleyiş başladı. Umutların yerini hüzne bıraktığı zamandayız şimdi. Onlara soru sormak öyle zor ki… Her soru yarayı biraz daha kanatıyor. Boğazımız düğümleniyor. Biz de onlarla birlikte sessizce ağlıyoruz. Hayatını kaybedenler arasında yeni evlenenler, emekli olup emekli maaşı yetmeyince tekrar madene girenler, emekli olmasına çok az kalanlar vardı. Nice umutlar, hayaller de onlarla birlikte toprağa gömüldü. Arkalarında bıraktıkları onca acılı aile ve yasla uğurladık ebedi yolculuklarına... Bu acıyı yüreğimizin neresine koyarsak koyalım taşıyor. Kelimeler boğazımıza yapışan bir düğüm...

Facianın yaşandığı maden ocağı Soma merkeze 15 kilometre uzaklıkta. Burada sessiz bekleyiş sürüyor. Aileler bir an evvel içeride olan yakınlarından gelecek bir haber bekliyorlar. 'ölü ya da diri' bir haberimiz olsun diyorlar. Kazada yaşamını yitiren işçiler taşıma bandı yardımıyla dışarı çıkarılıyor. İşçinin cansız bedeni banda yerleştirildikten sonra bir siren sesi duyuluyor. Bu siren sesinin ardından gergin bekleyiş başlıyor. Kendisi de madencilikten emekli olan Yaşar Şentürk, kardeşi Mehmet Şentürk'ün ölüm haberini telefonla alıyor. Acılı kardeş, 'Kardeşimin emekli olmasına üç sene kalmıştı. Evli bir oğlu vardı. 39 yaşındaydı. Oğlu da 13 yaşındaydı. Ben yakın arkadaşlarımı da madende kaybettim. Bu yüzden bu kadar dirayetliyim. Ağlasak sızlasak da geri gelmeyecekler' diyor.

HER SOKAKTA HÜZÜN VE YAS

Soma'nın bir madenci şehri olduğunu simgeleyen ışıklı neonlar Soma'ya girdiğinizde yol boyunca sizi karşılıyor. Burada insanların büyük çoğunluğu geçimini kömür madenlerinden karşılıyor. Parası çok değil ama onunla geçiniyorlar. Tarımda umduğunu bulamayan çiftçi de maden işine giriyor, emekli olup çocuğunun okul masraflarını çıkarmak isteyen de... Soma'daki hüzün ve yas havası girdiğiniz her sokakta kendini hissettiriyor. Bütün dükkanların camında burada yaşanan faciayı anlatan bir pankart, yazı asılı.

İlkayıma selam söyle Sami

Facianın 4. günü İzmir Kınık'a bağlı 450 nüfuslu Elmadere köyüne gidiyoruz. Daha ulaşmadan kadınların feryatları karşılıyor bizi. Kimisi yerlerde, kimisi meydanda tahtalardan kurulmuş musallanın üstüne kapanmış, yürek dağlayan yakarışlara şahit oluyoruz. İki oğlunu kaybeden Senem Yıldırım'ın haykırışları tüm köyü susturuyor. Bir gün önce 2 torununun babasını, ortanca oğlu İlkay Yıldırım(31)'ı toprağa veren acılı anne, şimdi de yanlışlıkla Balıkesir'e gönderilen küçük oğlu Sami'nin cenazesi başındaydı. Cenaze az önce köye getirilmişti. Aynı acıyı üst üste 2. defa yaşayacak olan Senem Yıldırım, yakınlarının tutmasına rağmen kendisini duvardan duvara vuruyor. Cenaze, tahtalardan oluşturulan musallanın üstüne yatırıldığında ise feryatların şiddeti daha da artıyor. Öğreniyoruz ki 2 oğlunu kara toprağa veren Senem Yıldırım'ın aynı olayda en büyük oğlunun yaralı olarak kurtarılmış olması tek tesellisi olmuş. Eşi İlkay Yıldırım'ı bir gün önce toprağa veren Aslı Yıldırım ise kaynının tabutuna sıkı sıkı sarılıyor. 'Herkes kenara çekilsin, eşimin kardeşi o, abisinin, İlkayımın yanına gidiyor. Ona benden, çocuklarımdan selam söyleyecek' sözleri çevredeki herkesi gözyaşlarına boğuyor.

GERİYE ÇİZMELERİ KALDI

Az önce toprağa verilen Sami Yıldırım'ın evinin avlusunda kadınlar oturmuş, ağıtlar yakıyor. Gözyaşları dinmiyor. Evin hemen girişinde bir çift sarı çizme görüyoruz. Temizlenmiş bir kenara konmuş. Sanki yarın madendeki vardiyasına gidecek olan sahibini bekler gibi...

Köyde 23 yetim kaldı

Cenazenin dualar eşliğinde kaldırılmasının ve köy mezarlığında abisinin yanına defnedilmesinin ardından köyde çocukların göze çarpmadığını fark ediyoruz. Çocukların bu dramatik sahnelere şahit olup da psikolojileri bozulmasın diye okullarında öğretmenleri tarafından ilgilenildiğini öğreniyoruz. 68 öğrencinin eğitim gördüğü Elmadere İlköğretim Okulu'nda bir sınıfa konuk oluyoruz. Kimisi donuk ifadelerle boş boş bakarken, yaşları küçük olan çocuklar olanlardan habersiz arkadaşlarıyla oynuyorlar. 23 çocuğun babasını yitirdiği köyde babalarına henüz doyamayan küçük yavrucaklardan 4'ü en ön sırada oturuyor. Yaşları 7 ile 3 arasında olan 2 kız ile 2 erkek kardeşler birbirleri ile de akraba. Babalarının akıbetinden habersiz ellerinde kalem defterlerini boyuyorlar.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA