• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Elde edilen kazanımları esas almak gerekir
08 Mayıs 2013 Çarşamba 09:14

'Elde edilen kazanımları esas almak gerekir'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'le görüşmelere ilişkin, "Özür, tazminat ve ambargonun kaldırılması, şehitlerimizin kanlarının karşılığı değildir" dedi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Uluslararası Somali Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarının sonunda Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği rezidansında basın toplantısı düzenledi.
İsrail'le görüşmeler konusunda, "Üçüncü tur görüşmeler bekleniyor mu?" sorusuna karşılık Davutoğlu, "İkinci tur görüşmeler dün yapıldı. Ben de buradan Müsteşarımız Sayın Sinirlioğlu ile görüştüm. Üçüncü bir tur yapılmasına ihtiyaç kalıp kalmayacağını Ankara'ya dönünce değerlendireceğiz ama temel ilkeler noktasında bir mutabakat sağlandığını görüyoruz. Bundan sonra atılacak adımlarla ilgili kamuoyumuzu bilgilendireceğiz" diye konuştu.
Davutoğlu, konuya ilişkin birçok değişik spekülasyonun yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Özür ve tazminat ve ambargonun kaldırılması, her biri insan olarak ve vatandaş olarak bizim için büyük değer ifade eden şehitlerimizin kanlarının karşılığı değildir. Bunu değişik vesilelerle gündeme getirenler olduğunu görüyoruz. Hiçbir şey onların bir damla kanının dahi hakkını ödeyemez. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Bizim de bu bilinç içerisinde davrandığımızı herkesin göz önüne alması gerekir."
"Elde edilen kazanımları esas almak gerekir"
Ambargonun kaldırılmasının ise Türkiye'nin hep takip ettiği bir mesele olduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi:
"Sayın Başbakanımızın Netanyahu ile yaptığı görüşmede de öncelikli ve ayrıcalıklı olarak üzerinde durulmuş bir konudur. Nihayet bu şehitlerimiz oraya şahsi bir emel için gidiyor değillerdi. Oraya gidiş sebepleri, yüksek bir insani gaye ve idealle yardım iletmekti. Bu yardımların bunlar sonra daha sağlıklı iletilmesi için ne yapılması gerekiyorsa Türkiye bunu yapmaya kararlıdır. Miktar ne olursa olsun, önemli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hukuklarının korunmasıdır. Bu tür spekülasyonlardan uzak olmak ve Türkiye'nin öncelikle haklı davada elde ettiği kazanımları esas almak gerekir."
"Kırmızı çizgimiz insan canıdır"
Davutoğlu, Suriye'de olası kimyasal silah kullanımına ilişkin bir soru üzerine, BM Bağımsız Araştırma Komisyonu üyesi olduğu belirtilen bir kişiye atıfla kimyasal silah kullanımının muhalifler tarafından gerçekleştirildiği bilgisinin kamuoyunda ciddi bir bilgi kirlenmesine yol açtığını vurguladı. Londra'da bugün görüştüğü BM yetkililerinin bunun doğru olmadığını teyit ettiklerini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Kimyasal silah bir insanlık suçudur. Kim ve nerede kullanırsa kullansın insanlık suçu işlemiş olur. Şu anda da herkes biliyor ki kimyasal silah stokuna sahip olan ülkeler bellidir. Bir tanesi de maalesef Suriye rejimidir. Suriye rejimi, keskin nişancılarla top ve tank atışlarıyla uçaklarla Scud füzeleriyle katledemediği halkı, bu tür silahlar kullanarak da katletme yoluna gidebilir. Zaten Banyas'ta iki gün önce ortaya çıkan katliam görüntüleri, etnik kıyım görüntüleri açıktır.
Biz, bu iddiaların takipçisi olacağız. BM nezdinde ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü çerçevesinde takipçisi olacağız. Bu konuda birkaç Suriyelide bunun izleri, bulguları olduğu düşüncesiyle Türkiye'de bir araştırma yürütülüyordu. Bu araştırma halen yürüyor, bir neticeye ulaşıldığında da dünya kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ama bu konuda Suriye rejiminin takındığı tutum, bir insanlık suçu mahiyeti taşır. Kimyasal silahların kullanılmaması durumunda işlenen diğer suçları da kimse mazur gösteremez. Bizim Türkiye olarak kırmızı çizgimiz insan canıdır, adalettir, hukuktur. Kimyasal silah da bunları tehdit ettiği için bu kırmızı çizginin içine girer ama onun dışında da bütün etnik kıyım suçları bizim için kırmızı çizgidir."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA