• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ekonomiye 9 maddelik yeni eylem planı!
06 Kasım 2014 Perşembe 12:47

Ekonomiye 9 maddelik yeni eylem planı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören programın ilk 9 maddesini paylaştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni ekonomi paketinde yer alan öncelikli dönüşüm programlarını açıkladı.

Eylem planları ve sektörel dönüşüm programlarının bir temenni olmadığını öncelikle dile getiren Başbakan Davutoğlu, ''Bizim söz verip de yapmadığımız temenni düzeyinde bıraktığımız hiç bir taahhüdümüz olmamıştır" şeklinde konuştu.

Davutoğlu programla ilgili olarak "Hedefimiz, bu sektörel dönüşüm programlarıyla 2018 sonuna kadar yani 4 yıl içinde, GSYH'yi 1,3 trilyon dolara, cari açığı yüzde 5,2'ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmektir" dedi.

Davutoğlu yapısal dönüşümlerin beş ana başlık altında inceleneceğini ifade etti.

5 ana başlık şöyle

''Bunlardan birincisi siyasal istikrarın sürdürülmesi ve buna bağlı olarak ekonomik öngörülebilirliğin sürdürülmesidir. Bu bizim için çok önemlidir.

İkincisi insan odaklı kalkınma, insan kaynağının geliştirilmesi.

Üçüncüsü üretim teknolojisindeki değişime intibak ve öncülük etmek .Bu da Ar-Ge ve inovasyon ile mümkün olur.

Dördüncüsü ekonomide bütüncül bir anlayış geliştirmek ve bu anlayışı kamuda ve ülke genelinde hakim kılmak. Bu anlayışı geliştirmeden yapısal reformları gerçekleştirmek mümkün değildir.

Beşinci unsursa ekonominin dünya ekonomisiyle tam entegrasyonla hareket etmesi olacak"

Bugün ilan edilecek 9 sektör ve 417 eylem planın reel sektöre ait olacağını söyleyen Davutoğlu, önümüzdeki dönemde 8 maddelik makroekonomik adımlar, sonrasında 8 maddelik insan odaklı yapısal dönüşüm adımlarının da açıklanacağını ifade etti.

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan 9 öncelikli plan şöyle;

İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması: Madenciliği yurtiçinde faaliyet alanı olmaktan çıkaracağız.7 tedarik stratejisini güncelleyeceğiz. Sanayi stratejisini revize edeceğiz. Enerji üretim tesislerindeki techizatın yurt üretilmesini destekleyeceğiz. Belli bölgelere yeni teşvik paketleri hazırlayacağız. Elektrikli araçları teşvik edeceğiz. Tohumculuk yetiştirme kapasitemizi arttıracağız. Serbest bölgelerin cazibesini arttıracağız. Üniversite sanayi işbirliğini arttıracağız. Dış ticaret açığının GSYH’ya oranı yüzde 9,9 seviyesine çekilecek.

Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme: Prototip geliştirme süreçlerini destekleyeceğiz. Araştırma merkezlerini özel sektöre açacağız. Girişimcileri desteklemek için bir fon kuracağız. Yenilikci girişimciler için kredi garanti merkezleri kuracağız. Enerji, sağlık, havacılık ve uzay başta olmak üzere kümelenme çalışmalarını destekleyeceğiz: Bu yolla öncelikli sektörlerdeki markalarımızı arttıracağız. İmalat sanayii üretim ve ihracatında öncelikli sektörlerin payı arttırılacak. Nitelikli araştırmacı yetiştirilecek ve özel sektörde istihdam edilecek. Araştırma merkezi, kuluçka, hızlandırıcı, teknoloji ve yenilik merkezlerinin artırılıp, yenilikçi girişimciliğin geliştirilecek ve teknoloji transfer ara yüzlerinin artırılmasına imkan tanınacak.

Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim: Kamu ihale kanununda değişiklik yapacağız. Yerli tedarik modelleri geliştireceğiz. Yerli firmalarında kamu ihalelerinden daha fazla pay almasını sağlayacağız. Yüksek teknoloji sektörlerinde uluslararası alanda markalaşma sürecinin desteklenecek. Kamu tedarik sistemi yoluyla Ar-Ge harcamalarının arttırılması sağlanacak.

Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim: Arama ve Ar ge çalışmalarına ivme kazandıracağız. Güneş ve jeotermal gibi kaynaklarımızı geliştireceğiz. 2018'de enerjide yerli kaynak kullanımını yüzde 30'a çıkarmayı planlıyoruz.

Enerji Verimliliğinin Geliştirilmes: Enerji kullanımı konusunda bilincini arttıracağız. Enerji performansını yaygınlaştıracağız. Akıllı ulaşımı yaygınlaştıracağız. Bu konuda KOBİ'lere destek vereceğiz. Kamu binalarındaki enerji tüketimi yüzde 10 düşürülecek.

Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi: Mevcut sulama tesislerinin rehabilitasyonu gerçekleştirilecek. Arazi toplulaştırma çalışmalarına hızla devamm edeceğiz. Kapasite genişletme çalışmalarını yürüteceğiz. Modern sulama sistemlerin geliştireceğiz. Modern sulama tesisi sayısını her yıl yüzde 10 arttıracağız. DSİ tarafından geliştirilen sulama tesislerinde, su tasarrufu sağlayan tarla içi modern sulama yöntemlerinin payı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilecek. DSİ sulamalarında yüde 62 olan sulama oranının yüzde 68’e, yüzde 42 olan sulama randımanının ise yüzde 50’ye çıkarılması öngörülüyor.

Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm: Türkiye sağlık enstitüsünğ kuracağız. yerli ilaç ve cihaza destek vereceğiz. Plazma ürünleri ve aşıların yurt içi üretimiini geliştireceğiz. Üniversite sanayi işbirliğini arttıracağız. Yurtiçi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının yüzde 20’sinin, ilaç ihtiyacının ise değer olarak yüzde 60’ının yerli üretimle karşılanması planlanıyor.

Sağlık Turizminin Geliştirilmesi: Hedef ülke bazlı eylem planları oluşturacağız. Bu alanda teşvik sistemlerini sadeleştireceğiz. Gerekli fiyat düzenlemesini yapacağız. Yurt dışı tanıtım çalışmalarının  kapsamını geliştireceğiz. Termal turizmde 100.000 yatak kapasitesi, 1,5 milyon turist sayısı ve 3 milyar dolar gelir hedeflenirken, medikal turizmde ise dünyanın ilk 5 destinasyonu içerisinde olunması öngörülüyor

Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm: Lojistik koordinasyon kurulu kuracağız. İlk defa lojistik master planı hazırlayacağız. Lojistik veri tabanı oluşturacağız. demiryolu bağlantısını güçlendireceğiz. Kent içi ulaşımı ulusal lojistik planı ile uyumlaştıracağız. Gümrüklerde tek pensere sistemini tamamlayacağız. Liman kapsaitesini arttıracağız. Türkiye’nin lojistikteki uluslararası konumu güçlendirilecek. Nihai ürünlerin tüketim pazarlarına ulaşım süreleri kısaltılacak.

Kaynak : Haber7

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA