• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ekonomistler TCMB faiz kararını değerlendirdi
24 Mayıs 2016 Salı 23:37

Ekonomistler TCMB faiz kararını değerlendirdi

AA Finans Analisti Bürümcekçi, "İndirimler sadeleşme başlığı altında gerçekleştirildiği için sürecin yavaşlatılacağı veya kesintiye uğrayacağı yönünde bir sinyal verilmemiş oldu. Anlaşılan TCMB üst bant indirimlerine devam edecek" dedi.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, faiz indirimleri sadeleşme başlığı altında gerçekleştirildiği için sürecin yavaşlatılacağı veya kesintiye uğrayacağı yönünde bir sinyal verilmediğini belirterek, "Anlaşılan, piyasa koşulları elverdiği müddetçe TCMB üst bant indirimlerine devam edecek." dedi.

AA muhabirine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bürümcekçi, TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim gerçekleştirdiğini anımsattı.

Bürümcekçi, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım daha atıldığını aktararak, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi TCMB ağustos ayında açıkladığı 'Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde İzlenecek Yol Haritası' kapsamında, küresel para politikalarının normalleşmeye başlaması ile faiz koridorunun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daha simetrik bir hale getirileceğini ve daraltılacağını açıklamıştı. Bugünkü karar metninde ise yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandığı belirtilse de sıkı para politikası duruşunun, temkinli makro ihtiyati politika çerçevesinin ve ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının, ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığı ve bu doğrultuda sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar verildiği açıklandı. Ayrıca indirimler sadeleşme başlığı altında gerçekleştirildiği için sürecin yavaşlatılacağı veya kesintiye uğrayacağı yönünde bir sinyal verilmemiş oldu. Anlaşılan, piyasa koşulları elverdiği müddetçe TCMB üst bant indirimlerine devam edecek."

"Merkez Bankasının faiz indirimleri tamamen teknik"

İstanbul Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Karahan da Para Politikası Kurulunun, üst bantta 50 baz puanlık bir indirime gitmesinin beklentileriyle uyumlu bir karar olduğunu aktardı. 

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal ise Merkez Bankasının üst bant ve geç likidite penceresinden yaptığı faiz indirimlerini "tamamen teknik" şeklinde nitelendirerek, bunun sadeleştirme adımları kapsamında olduğunu söyledi.

DenizBank Özel Bankacılık Grubu Sermaye Piyasası Araçları Satış, Performans ve İş Geliştirme Bölümü Yönetmeni Orkun Gödek, "Buradan mayıs ayı ile faiz indirimi serisinin son bulmuş olabileceği düşüncesine ulaşabiliriz. Enflasyona yapılan atıfta, yaşanan sürecin gıda kaynaklı olduğunun altı çiziliyor. Bir önceki ay kısa vadede düşüş olacağının devamı öngörülürken, mayıs ayında söz konusu ifadeye yer verilmiyor. Bu ifadeyle de faiz indirim sürecinde sona gelinmiş olabileceği çıkarımı yapılabilir. Mevcut iç ve dış piyasa koşullarının sürmesi halinde haziran ayı PPK toplantısında şu an için faiz indirim kararının alınmasını beklemiyoruz." dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA