• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ekmek fiyatlarına ilişkin açıklama yapıldı
04 Ekim 2012 Perşembe 15:09

Ekmek fiyatlarına ilişkin açıklama yapıldı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, buğdayda bir sıkıntı yokken, un fiyatlarındaki yüzde 15'lik artışın spekülatif bir artış olduğunu savunarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda yapacağı çalışmaların neticesini bekleyeceklerini, un fiyatlarının düşüş göstermesi durumunda ekmekte bir fiyat değişikliğinin söz konusu olmayacağını bildirdi.
Balcı, ekmek fiyatlarına ilişkin, Federasyon Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
Son günlerde girdi fiyatlarındaki artışa paralel olarak un fiyatlarının yüzde 15 arttığını, bu durumun da fırıncı esnafını zor durumda bıraktığını ileri süren Balcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile yapılan görüşmeler neticesinde, un fiyatlarındaki artışın spekülatif bir artış olduğu kanaatine ulaştıklarını kaydetti.
Türkiye'de geçen 3 yılın buğday rakamlarına ilişkin bilgi veren Balcı, 2010 yılında üretim 19 milyon 670 bin tonken, tüketimin 18 milyon 200 bin ton, 2011'de üretim 21 milyon 800 bin tonken tüketimin 18,5 milyon ton, bu yıl ise üretim 20 milyon tonken tüketimin 18,5 milyon ton olduğunu anlattı.
Buğdayda son 3 yıldır tüketim fazlası olduğunu kaydeden Balcı, buna paralel olarak TMO'nun dengeleyici unsur oluşturmak için stoklarında 2010 yılında 1 milyon 300 bin ton, 2011'de 1 milyon 200 bin ton buğday bulundurduğunu söyledi.
TMO'da bu yıl bulunan toplam 3 milyon 100 bin ton buğdayın, 2 milyon 700 bin tonunun ekmeklik olduğuna işaret eden Balcı, Bakanlığın tedbir olarak Eylül ayında 1 milyon ton buğday ithal etme yetkisi aldığını, AB'den alınması gereken 300 bin ton, limanlarda bekleyen 1 milyon ton buğday bulunduğunu bildirdi.
Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İhracattan kaynaklanan ve ülkemize gelmesi gereken 2 milyon ton buğday varken ve buğdayda bir sıkıntı yokken, un fiyatlarındaki bu yüzde 15 oranındaki artışın spekülatif bir artış olduğunu düşünüyoruz.
Biz Türkiye Fırıncılar Federasyonu olarak Bakanlığımızın önümüzdeki günlerde başlatacağı çalışma neticesinde un fiyatlarındaki bu suni artışın düşeceği inancını taşımaktayız.
Ülkemizde yaklaşık bir yıldır 3 lira 40 kuruş kilogram fiyatı olan ekmeğin 3 lira 40 kuruş civarında kalması için Bakanlığımızın yapacağı bu çalışmanın neticesini bekleme kararı aldık.
Dolayısıyla Bakanlığın yapacağı çalışma neticesinde un fiyatlarının düşüş göstermesiyle ekmekte bir fiyat değişikliği söz konusu olmayacaktır.
Bir yıldır ülkemizde uygulanan azami 3 lira 40 kuruş fiyatı muhafaza edeceğimizi ve bu çalışmanın neticesini bekleyeceğimizi ifade etmek istiyorum.''
Un fiyatlarındaki artışın fırıncı esnafı için sıkıntı yaratacak bir artış olduğunu savunan Balcı, yapılacak çalışmayla bunun düşürüleceğine inandıklarını söyledi.
Balcı, ''TMO'nun elindeki stoğa bakacak olursak son 5 yılda en fazla stoğa sahip olduğumuz bir zamanda, buğdayda bir sıkıntı olmadığı zamanda un fiyatının yüzde 15 artış göstermesini doğru bulmuyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
"EKMEĞE GİZLİCE ZAM YAPILDIĞI DOĞRU DEĞİL"
Ekmeğe gizlice bir zam yapıldığı iddialarına da değinen Balcı, rekabet nedeniyle daha düşük fiyattan satılan ekmeğin, gerçek fiyattan satılmaya başlanmasıyla böyle bir algının oluştuğunu savundu.
Balcı, şunları kaydetti:
''İllerimizde alınan fiyat, 250 gram için 75 kuruş iken, haksız rekabetle daha düşük satılması durumunda, son artışlardan esnafımız ekmeği gerçek fiyattan satmaya başlayınca kamuoyunda, basında sanki ekmeğe zam yapılmış gibi yansımaktadır. Bu da doğru değildir.
Bu hiçbir zaman sessiz zam olarak algılanmamalıdır.
Geçtiğimiz günlerde Bursa'da ekmek fiyatıyla ilgili gelişen olay da bundan başka bir şey değil.
2012 yılının Ocak ayında ülkede uygulanan fiyat, o zaman 250 gram için Bursa'da 75 kuruş olması gerekirken, fırıncı esnafı rekabetten dolayı 60 kuruşa satıyordu.
Bu artışlardan dolayı gerçek fiyat uygulamasına başlandığında sanki bir fiyat artışı olmuş gibi kamuoyuna yansımıştır.''
''1,5 AY SONRA GELİNEN NOKTAYI YENİDEN DEĞERLENDİRECEĞİZ"
Bakanlığın alacağı tedbirleri, yapacağı çalışmaların neticesini bekleyeceklerini vurgulayan Balcı, bu çalışma neticesinde, 1,5 ay sonra yapılacak toplantıda gelinen noktayı, yapılan çalışmaları tekrar değerlendireceklerini söyledi.
Balcı, bu süre içerisinde TMO'nun almış olduğu tedbirleri, un fiyatlarının ne kadar gerilediğini görüp, ona göre bir karara varacaklarını ifade etti.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, bugün itibarıyla tüm odalara ekmek fiyatının, azami kilogram fiyatı olan 3 lira 40 kuruşun üzerinde olmaması yönünde genelge göndereceklerini de bildirdi.
Un fiyatlarında indirim olmazsa ekmeğe ortalama ne kadar zam yapılacağına ilişkin soru üzerine Balcı, bu fiyat artışının spekülatif olduğunu, bir müdahaleyle fiyatların gerileyeceği inandıklarını söyledi.
Balcı, halkı mağdur edecek bir fiyat artışını hiçbir zaman düşünmediklerini vurguladı.
''UN FİYATI DÜŞERSE, 2012 YILINI BU FİYATLARLA BİTİRİRİZ"
Un fiyatına yapılacak müdahaleyle gerçek fiyatın sabitlenmesini bekleyeceklerini dile getiren Halil İbrahim Balcı, ''Un fiyatında gerileme olursa 3 lira 40 kuruşu iki, üç ay değil daha uzun bir süre muhafaza etme imkanına sahip oluruz.
Un fiyatlarında bir düşme söz konusu olursa en azından 2012 yılını bu fiyatlarla bitirmiş oluruz. 2013 yılında tekrar durum değerlendirmesi içerisinde oluruz'' diye konuştu.
Balcı, elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışını esnafın 6 aya kadar göğüsleyebileceğini ancak un fiyatlarındaki yüzde 15'lik artışı esnafın kaldıramayacağını bildirdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA