• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğitime boykot çağrısı Güneydoğuda ilgi görmedi
29 Eylül 2015 Salı 11:38

Eğitime boykot çağrısı Güneydoğu'da ilgi görmedi

2015-2016 eğitim-öğretim yılının törenlerle başladığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, terör örgütü PKK ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerce "eğitimin boykot edilmesi" çağrısı ilgi görmedi.

Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta ilk ders zili çaldı.

2015-2016 eğitim-öğretim yılının törenlerle başladığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, terör örgütü PKK ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerce "eğitimin boykot edilmesi" çağrısı ilgi görmedi.

Okulların bahçelerini dolduran öğrencilerin ve velilerin heyecanlı olduğu görüldü. Öğrenciler yaz tatili süresince ayrı kaldıkları arkadaşları ve öğretmenleriyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı.

Diyarbakır

İlde yeni eğitim öğretim dönemi Yenişehir İlkokulunda düzenlenen törenle başladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata, törende yaptığı konuşmada, gerçekleştirilen hazırlıklarla kentteki okulların eğitim öğretime hazır hale getirildiğini söyledi.

Eğitim öğretimin sağlıklı bir şekilde başlaması için her türlü tedbiri aldıklarını vurgulayan Hurata, kentte son atamalarla bin 990 öğretmenin göreve başladığını belirtti.

Hurata, öğretmen konusunda fazla sıkıntının olmadığına işaret ederek, eğitim öğretimin kentte sağlıklı şekilde başladığını dile getirdi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da "boykot" kararı alındığı söylentisi olduğuna değinen Hurata, "Fakat bir destek bulamadı. Gördüğümüz gibi sıkıntı yok. Katılım olarak bize geri bildirimler geliyor. 'Boykota katılım yok' diyebiliriz" diye konuştu.

Velilerden Ensar Bilgin, okulların boykot edilmesi çağrısına bir anlam veremediklerini anlatarak, "Ortada hiçbir şey yokken neden çocuklarımız derslerinden geri kalıyor? Çocuklar okula gitmek istiyor. Vatandaştan ne isteniyor?" dedi.

Bilgin, okuma imkanı bulamadığını ancak çocuklarını okutmak istediğini belirtti.

Öğrenci velisi Sıddıka Karakaya ise terör olaylarının son bulmasını istediğini dile getirerek, "Okulların boykot edilmesini, çocukların okuldan ve eğitimden geri kalmasını istemiyoruz. Çocuğumun okulunu tamamlayıp meslek sahibi olmasını istiyorum fakat yaşamı zindan etmek istiyorlar. İstiyorlar ki; çocuklar eğitimden geri kalsın, okumasın" ifadelerini kullandı.

Siirt

Siirt'te yeni eğitim ve öğretim yılı Mehmetçik İlkokulunda düzenlenen törenle başladı.

Törende konuşan Vali Tutulmaz, ilde yaşayanların büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğunu, bu nedenle eğitime büyük önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Çocukların iyi eğitimli olmasının toplumsal kalkınmaya vesile olacağını ifade eden Tutulmaz, "Bu doğrultuda da devlet olarak her türlü girişimde, çabada bulunmaktayız" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, geçen yıl 6-8 Ekim'de DAEŞ'i protesto bahanesiyle kentte bazı okulların yakıldığını hatırlatarak, bu yıl aynı sorunlarla eğitim-öğretime başlamamanın sevincini yaşadıklarını dile getirdi.

Suay, kentte 110 bin öğrenci ve 4 bin 500 öğretmenle eğitim ve öğretimin süreceğini aktararak, "İl genelinde 'boykot' söz konusu değil. Bu konuda da tüm tedbirler alındı, eğitim öğretimi aksatacak hiçbir durumla karşı karşıya değiliz" diye konuştu.

Velilerden Lokman Öneryıldız da 4 çocuğunu okula gönderdiğini ve çağrıya uymadıklarını bildirerek, okulların açılmasını sevinçle karşıladıklarını ifade etti.

Öğrenci velisi Mehmet Reşit Çakır ise barış ve huzurun ancak eğitimle sağlanabileceğini, bunun için de boykotu kabul etmediklerini ve çocukların eğitimsiz kalmasını doğru bulmadıklarını belirterek, olayların sona ermesinin, barışın ve huzurun ancak eğitimle sağlanabileceğini söyledi.

Batman

Atatürk İlkokulunda düzenlenen törende konuşan Vali Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.

"Öz eleştiri yapmamız, çuvaldızı biraz da kendimize batırmamız gerekiyor. Çocuklarımızı iyi eğitmiş olsaydık bugün ellerine molotof alıp atmazlar, suç oranı ve madde kullanımı bu kadar artmazdı" diyen Aksoy, şunları kaydetti:

"Evet iyi giden çok şey var ama bence bunlardan ziyade şapkamızı önümüze koyup, düşünüp 'Biz neyi nerede eksik veya yanlış yapıyoruz?' değerlendirmesini yapmalıyız. Öğretmeni, velisi, idarecisiyle el ele verip, 'Nasıl daha iyi insan yetiştirebiliriz?' diye faaliyet yürütmeliyiz."

Öğrencilere seslenen Aksoy, "Sizleri karmaşa içerisindeki ülkelerin fakir, huzursuz, savaşan mutsuz çocukları olarak görmek istemiyoruz" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik de Batman'da 708 okulda 4 bin 940 derslikte 169 bin 125 öğrencinin dersbaşı yaptığını, bunların 13 bininin ilk kez bu yıl eğitim öğretime başlayan çocuklar olduğunu vurguladı.

Törene Milli Eğitim Bakanlığı Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürü Şaban Cengiz de katıldı.

Velilerden Murat Gümüş, eğitimi boykot etmenin kabul edilir yanı olmadığını belirterek, eğitimin her şeyden önemli olduğunu ve herkesin çocuklarını okula göndermesi gerektiğini anlattı.

Veli Habip Yürek ise dört çocuğunun da bugün okula başlamasından mutluluk duyduklarını, boykotu kabul etmediklerini söyledi.

Bingöl

Bingöl'de 412 okulda yaklaşık 60 bin 510 öğrenci, 3 bin 415 öğretmenle yeni eğitim öğretim yılına başladı.

Okullarda düzenlenen törenlerle sınıflarına geçen öğrencilere kitapları dağıtıldı. Kentte okulu boykot çağrısına ilgi gösterilmediği görüldü.

Mardin

Mardin'de Sakarya Aycan Çaltekin İlkokulunda düzenlenen törende öğrenciler şiirler okudu, yeni kayıt yapan öğrencilere çiçekler verildi. Bazı öğrencilerin ise heyecandan ağladıkları görüldü.

Vali Ömer Faruk Koçak, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman, Jandarma Alay Komutanı Albay Alaaddin Karsavuran, İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, sınıflarına geçen öğrencilere kitap ve çeşitli hediyeler dağıttı.

Vali Koçak, yaptığı açıklamada, eğitimin temel amacının iyi bireyler yetiştirmek olduğunu söyledi.

Mardin'de bin okulda yaklaşık 10 bin öğretmen ile 203 bin öğrencinin eğitime başladığını ve kayıtların sürdüğünü aktaran Koçak, öğrencilerin iyi bireyler olarak yetişmesi için ellerinden gelen gayreti sarf edeceklerini belirtti.

Koçak, terörün başta insanların yaşam haklarını ellerinden aldığını, bunu yanında eğitim, ekonomi gibi hayatın bütün unsurlarını etkilediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Mardin'de ve bölgemizde vatandaşımız artık bu teröre, 'yeter' diyor. Terörle ilgili tavrını açıkça ortaya koyuyor. İnsanların eğitim görmesini daha kaliteli hayat sürmelerini engelleyen bu faaliyetlere de prim vermemesi gayet tabiidir. Bundan dolayı da velilerimizi tebrik ediyorum. Çeşitli baskı ve engellemeler, hendek kazarak veya başka yollarla eğitimi de engellemeye çalışan terör örgütlerini tüm gücümüzle engelleyeceğiz."

Öğrenci velisi Nurettin Kavak da okulun boykot edilmesinin yanlış olduğunu, bunların cehaletten kaynaklandığını kaydetti.

İslam dininde de eğitime çok önem verildiğine dikkati çeken Kavak, "Boykota karşıyız. Kesinlikle eğitim, eğitim, eğitim diyoruz. Cehaleti yenmemiz için eğitim şart. Boykot ne, neyi boykot ediyoruz?" diye konuştu.

Şırnak

Şırnak'ta da 160 bin öğrenci, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla dersbaşı yaptı.

Terör örgütünün okullarda bir haftalık boykot çağrısına Şırnak'ta da uyulmazken, erken saatlerden itibaren okulun yolunu tutan öğrenciler, arkadaşlarıyla hasret giderdi.

Orgeneral Edip Başer İlkokulunda düzenlenen törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, kentte eğitim ve öğretimin sorunsuz başladığını söyledi.

"Şırnak'ta her 3 kişiden birini öğrenciler oluşturuyor" diyen Alagöz, kente yeni atanan 2 bin 16 öğretmenle öğretmen açığının kalmadığını söylemenin mümkün olduğunu aktardı.

Alagöz, Şırnak'ta eğitime 130 milyon liralık yatırım yapıldığını sözlerine ekledi.

Ağrı

Ağrı ve Iğdır'da 2015-2016 eğitim-öğretim yılı törenlerle başlarken, terör örgütü PKK ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının "eğitimin boykot edilmesi" çağrısı ilgi görmedi.

Ağrı ve Iğdır'da yaz tatilinin ardından yeni eğitim-öğretim yılı için ilk ders zili çaldı. Sabah erken saatlerden itibaren velileri ile okullarının yolunu tutan öğrenciler, 3 ay süren yaz tatilinde ayrı kaldıkları arkadaşları ve öğretmenleriyle hasret gidermenin mutluluğunu yaşadı.

Eğitim-Bir Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı içinde 17 milyon öğrenci ile 900 bine yakın öğretmenin, bir anlamda kendi geleceklerini şekillendirecekleri bir sürece başladıklarını belirtti.

Yeni eğitim-öğretim yılının hem öğrenciler hem de öğretmenler için ağustos ayında yapılan toplu sözleşme ile beraber müjdeli bir başlangıç olduğunu kaydeden Gümüşer, öğrencilerin dershanelerden bağımsız, kendi okullarında öğretmenleriyle birlikte geleceklerini hazırlayacaklarını ifade etti.

Ülkenin birliğinin, dirliğinin temel harcı olan değerlerle buluşmayı sağlayacak müfredatın yavaş yavaş hayata geçtiği bir süreç içinde bulunulduğunu dile getiren Gümüşer şunları söyledi: 

"Eminim ki bu süreçte çocuklarımız hem çocukluklarını yaşayacaklar hem de fıtratlarının kendilerinde saklı tuttuğu o güzelliği ortaya çıkaracak bir ortamı, iklimi yakalayacaklardır. Yaklaşık 13-14 yıllık bir süre içerisinde bu ülkenin insanları artık 'bu benim ülkem, bu benim devletim' diyebiliyor. Bu kaynaşma ve dayanışmayı sağlayan 'devletin milleti' değil, 'milletin devleti' algısının gün yüzüne çıktığı bir süreçte, insanlar artık bir arayış içerisine girme ihtiyacı hissetmiyor.

Ülke insanı boykutmuş, grevmiş artık bunlara bakmıyor. Ülkenin hele bölge açısından baktığımızda en ciddi problemi cehalettir. Bu cehalete 'dur' dememiz için, çocuklarımızın eline kalemi ve kollarına çantalarını takıp okula göndermemiz gerekiyor. Artık milletin devleti var. Yani bu ülkede yaşayan ne kadar insan varsa, bu devlet o insanların devletidir. Milletini kucaklayan böyle bir devlete insanlar sırtlarını dönmüyor, sahipleniyorlar."

Iğdır

Iğdır'da törenlerle açılan 2015-2016 eğitim öğretim yılının ilk ders gününde öğrencilerin ve velilerin heyecanlı olduğu görüldü.

Iğdır Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK terör örgütünün eğitimi boykot çağrısına Iğdır'da uyulmadığını belirtti.

Kentteki 257 okulda 51 bin öğrenci ve 2 bin 800 öğretmen ile okulların hizmete açıldığını belirten Cırıt, "Okulların açılmasının ardından tüm öğretmen ve öğrencilerimiz okullara akın etti. Iğdır'da yaşanan bu güzel tablo hepimizi sevindirdi. An itibariyle görevli öğretmen ve öğrencilerimiz 2015-2016 eğitim ve öğretim yılına eksiksiz şekilde başlamış bulunmaktadır" diye konuştu.

Sendikalardan tepkiler

Terör örgütü ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin "eğitimin boykot edilmesi" çağrısına Doğu ve Güneydoğu'daki bazı eğitim sendikalarının temsilcileri tepki gösterdi.

Güneydoğu'da ilgi görmeyen çağrı "kabul edilemez" olarak değerlendirildi.

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ana dilde eğitimin doğuştan gelen bir hak olduğunu belirterek, çocukların eğitimini engelleyerek hak istemeyi "halkın iradesine vurulan bir kelepçe" diye niteledi. 

Elazığ Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı İbrahim Bahşi de yapılan çağrıya kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Bahşi, çağrıya destek veren sendikaları kınayarak "Bu zihniyet bölgeye gelen hizmetlerin önüne geçmek, bölgedeki insanların ve çocukların da cehaletle baş başa kalmasını istiyor" dedi.

Eğitim Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer ise 2015-2016 eğitim öğretim yılının başlamasının heyecanını yaşadıklarını vurguladı.

Özellikle okula yeni başlayan çocukların hissettiği heyecan ve mutluluğun yaşamın en güzel anlarından biri olduğuna işaret eden Değer, "Allah'ın 'oku' olan ilk emrini ' okuma' diye dayatmak kabul edilebilir bir durum değildir" şeklinde konuştu.

Değer, "okula gitmeme" çağrısıyla çocukları siyasi zemine çekmenin çağ dışı bir yaklaşım olduğuna dikkati çekerek, "Yarınlarımız ve geleceğimiz olan çocuklarımızı, özellikle bilgi çağında yaşadığımız bu toplumda, okuldan uzaklaştırmaya çalışmak akla ziyan bir yaklaşımdır. Şube olarak bölge halkını boykotu boykot etmeye davet ediyor, 'Haydi çocuklar okula' diyoruz" ifadesini kullandı.

Türk Eğitim-Sen Mardin Şube Başkanı Bahattin Biçer de eğitimin aksamasının telafisinin mümkün olmayacağını söyledi.

Biçer, eğitim sisteminin terör ve siyasetten uzak tutulması gerektiğine işaret ederek, "Eğitim faaliyetlerini kesintiye uğratmak cehalete kapı aralamaktır" dedi.

Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin, sorumluluklarının çocuklara iyi bir gelecek hazırlamak olduğunu söyledi.

Çocuklar eğitim öğretime başlamanın heyecanını hissederken okulu boykot çağrısı yapmanın onlara yapılacak en büyük haksızlık olduğunu dile getiren Ergin, bu konuların çocuklar üzerinden yürütülmesi anlayışına karşı olduklarını bildirdi. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA