• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğitimde fırsat eşitliği oluştu
22 Temmuz 2009 Çarşamba 14:35

'Eğitimde fırsat eşitliği oluştu'

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) yazılı bir açıklama yayınlayarak katsayı uygulamasını kaldıran YÖKe teşekkür etti.
Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) yazılı bir açıklama yayınlayarak katsayı uygulamasını kaldıran YÖK’e teşekkür etti.
 
TİMAV Genel Başkan Vekili Ali Karapınar açıklamasında 13 yıllık adaletsizliğin sona erdiğine vurgu yaparak, “ Yüz binlerce gencin hayatını karartan bir 28 Şubat dayatması sona erdi. YÖK Meslek Liseleri ve İmam Hatip mezunlarının önüne çıkarılan ÖSS’deki kat sayı engelini kaldırdı. 13 yıllık adaletsizliğin sona ermesiyle başarılı öğrencilerin önündeki Üniversiteye giriş engeli kalmadı. YÖK Genel Kurulu 13 yıldır devam eden düz liselere 0,8 meslek liselilere 0,3 kat sayı uygulamasına son vererek 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı Üniversiteye giriş sisteminde “Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ve ağırlıklı orta öğretim başarı puanlarını hesaplanmasında 0,15 kat sayı ile çarpılmasına” karar verdi.  Yeni uygulama ile İmam Hatip Lisesi ve meslek lisesi mezunları dahil tüm Üniversite adaylarının puanı aynı kat sayı ile çarpılacak. YÖK Genel Kurulu ayrıca adaylardan “Öğretmen lisesi veya Meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ağırlıklı orta öğretim başarı puanlarının 0,06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değerin puana ekleneceğini” bildirdi. Böylece, katsayıda düz lise, meslek lisesi ayırımı kalkarken kendi alanlarında tercih yapacak öğrenciler teşvik edilmiş olacak. Farklı katsayı uygulaması 28 Şubat 1996’da yaşanan postmodern  darbenin ardından İmam-Hatiplilerin üniversiteye girişinin engellenmesi amacıyla getirilmiştir” ifadelerine yer verdi.
 
Katsayı engelinin kalkması ile eğitimde fırsat eşitliğinin oluştuğunu da kaydeden Karapınar’ın açıklaması şöyle: “1739 sayılı MEB temel kanunun 32.maddesinde İmam Hatip Liseleri Meslek Lisesi değildir. Hem mesleğe yani İmamlık, Hatiplik ve Kur’an Kursu öğreticiliği gibi dini hizmetlerin yerine getirilmesi ile görevli elamanları yetiştirmek hem de yüksek öğrenime hazırlayıcı programlar uygulanan öğretim kurumlarıdır. Meslek liselilerle ilgili bir başka problemde 8 yıllık kesintisiz eğitimin ve katsayı engelinin yol açtığı teknik eleman açığıdır. Bu gün problem memleketimizde bariz bir şekilde görünmektedir. Fabrikalarda teknik eleman açığı hat safhadadır. Okul-sanayi işbirliği doğrultusunda mesleki okullarımızı da geliştirmek mecburiyetindeyiz. Katsayı adaletsizliğinin kalkmasıyla birlikte bu sorunda halledileceğine yürekten inanıyor tekrar katsayı engelinin kalkmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi arz ediyoruz”

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA