• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğitim-İş de eğitimde fırsat eşitliğine karşı
14 Ağustos 2009 Cuma 15:14

Eğitim-İş de eğitimde fırsat eşitliğine karşı

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, YÖK'ün ''tek katsayı'' uygulamasına geçilmesine ilişkin kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtıklarını bildirdi.
Adıbelli, Yol-İş Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, YÖK'ün yeni sistem adı altında yaptığı katsayı düzenlemesinin ilköğretim ve ortaöğretim öğretim programlarının fikri ve felsefi arka planını oluşturan ''öğrenci, öğrenim, yeterlik ve süreç merkezli'' anlayışla çeliştiğini savundu.

Yeni sistemin ortaöğretim kurumlarının yönlendirme hedefine odaklı alan/dal uygulamalarını etkisizleştirdiğini ileri süren Adıbelli, düzenlemenin, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 1739 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Temel Kanunu'na, bu kanunların düzenlediği yönetmelik ve yönergelere de aykırı olduğunu savundu.

''YÖK'ün, yeni uygulamayla ders programları ve ders saatlerinin yeterliliği açısından Anadolu, fen ve genel liselerin çok gerisinde olan meslek lisesi öğrencilerine bir engellemeyi sanki kaldırmış görüntüsü çizdiğini'' ifade eden Adıbelli, şunları kaydetti:

''MF puan türünde bir fakülteye yerleşmek isteyen öğrenci matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji derslerine ait soruları ağırlıklı olarak çözmek zorundadır. Bu bağlamda ders programları incelendiğinde genel lise ya da Anadolu lisesinde okuyan bir öğrenci bu dersleri 4 yıllık eğitimi boyuncu toplam bin 872 ders saati görürken, meslek lisesinde okuyan bir öğrenci sadece 468 ders saati görmektedir. Yeni düzenleme, genel lise öğrencisiyle aynı hedefe koşturulan meslek lisesi öğrencisinin bin 404 ders saatlik farkı kapatmasının yarışı olacaktır.''

YÖK'ün düzenlemesinin hukuka aykırı olduğunu iddia eden Adıbelli, ''Düzenlemenin elbette yarar sağlayacağı çocuklar olacaktır ancak mevcut yapıda koşullandıkları alanlara girmeye çalışan öğrencilerin tamamı sistemin mağduru olacaktır. Yeni kontenjanlar açılmadığına göre, alanlar arası çapraz geçişler birçok öğrencinin kendi alanlarına girme hakkını ellerinden alacaktır'' diye konuştu.

Adıbelli, YÖK Genel Kurulu'nun 21 Temmuzda aldığı ''tek katsayı'' uygulaması ile ilgili kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtıklarını söyledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA