• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ebeler Gününde mesleğin geleceği tartışıldı
08 Mayıs 2012 Salı 14:50

Ebeler Gününde mesleğin geleceği tartışıldı

Ebeler Günü etkinlikleri çerçevesinde Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü, Konya İl Sağlık Müdürlüğü ve Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi işbirliği ile Konya Ticaret...

Ebeler Günü etkinlikleri çerçevesinde Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü, Konya İl Sağlık Müdürlüğü ve Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi işbirliği ile Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda panel gerçekleştirildi. Panelde ebelik mesleğinin problemleri ve toplum geleceği açısından mesleğin önemi tartışıldı. Açılışta söz alan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Şu anda Türkiye genelinde sezaryenli doğum sayısında yaşanan artışın bir geçiş süreci olduğunu düşünüyorum. Anne sütünün vazgeçilemez ve kusursuz bir gıda olduğunun anlaşıldığı gibi yakın bir gelecekte normal doğumun da önemi çok daha iyi kavranacaktır.” dedi.

Panele Prof. Dr. Gökbel’in yanı sıra, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, başhekimler, öğretim üyeleri, ebeler ve ebelik bölümü öğrencileri katıldı.

Ebelik mesleğinin sorunlarının ve çözüm önerilerinin konuşulduğu panelin açılış konuşmasını Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhemşiresi Aysun Selvi yaptı. Aile ve toplumun sağlığı açısından ebelik mesleğinin önemini anlatan Selvi, “Mesleğimiz toplum sağlığı açısından çok önemli bir konumdadır. Ama bu günlerde bu önemli görevi üstlenen ebelerimiz unutuluyor. Ebelerin annelere, anne-çocuk sağlığına yapacağı önemli katkılar dururken onlar sadece doğum takibiyle sınırlandırılıyor. Oysaki doğum öncesi annenin bilinçlenmesinden çocuğun anneye alışma süreci ve beslenmesine varıncaya kadar ebe önemli bir işlevi üstlenmektedir.” dedi.

“HALKIMIZI NORMAL DOĞUMA YÖNLENDİRMELİSİNİZ”

Ebeliğin farkındalığının günden güne arttığını söyleyen Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, “Bebeklerimize annelerinden bile önce kucak açan ebelerimizdir. Onların yardım elinin sıcaklığını ve önemini bugünlerde daha iyi anlıyoruz. Bu değeri anlayan Konya’daki annelerin yüzde 60’ı da bu yüzden ebelerin bilgisi ışığında doğum yapmak istiyor. Bunun için halkımıza normal doğum bilincini aşılayacak ve onları yönlendirecek de yine sizlersiniz.” dedi.

 Konya’da normal doğum oranında artış yaşandığını söyleyen Dr. Küçükkendirci, “Misafir Anne Projesi ile doğum yapacak anneleri ve eşlerini Konya’da konuk ediyoruz. Onların hastanelerimizde 15 gün öncesinden doğum sürecine hazırlanmalarını sağlıyoruz. Doğum takibiyle normal doğumlarını hastanelerimizde gerçekleştirme imkanı tanıyoruz. Bu yeni girişimlerle sezaryen oranını düşürerek topluma daha sağlıklı bireyler kazandırmak istiyoruz.” dedi.


“SEZARYENLİ DOĞUMDA GEÇİŞ SÜRECİ YAŞIYORUZ”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, doğal yollarla doğumun teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Annenin ve bebeğin her açıdan birbirine uyumunun sağlanmasını istiyoruz. Çünkü normal doğum, anne sütü gibi mükemmeldir. Normal doğumun tekrar artmasını ve anne-çocuk sağlığının daha iyi bir seviyeye ulaşmasını temenni ediyorum. Şu anda Türkiye genelinde sezaryenli doğum sayısında yaşanan artışın bir geçiş süreci olduğunu düşünüyorum. Anne sütünün vazgeçilemez ve kusursuz bir gıda olduğunun anlaşıldığı gibi yakın bir gelecekte normal doğumun da önemi çok daha iyi kavranacaktır. Bu süreçte de ebelik mesleğinin toplum sağlığı açısından gelişmelerle beraber daha iyi bir konuma geleceğine inanıyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından panel programına geçildi. Oturum başkanlığını Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sema Yılmaz’ın yaptığı panelde Ebeler Derneği Başkanı ve Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan ‘Ebelik Mesleğinin Geleceği’ konusunda,  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Duman da ‘Kadınlık Farkındalığında Ebelik Sanatı’ konusunda sunum yaptı.

“EBE SADECE DOĞUM YAPTIRMAZ”

‘Ebelik Mesleğinin Geleceği’ konusunda bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan, “Derneklerin ebelerini çok iyi örgütlenmesi gerekiyor. Çünkü bebek ve annenin korunabilmesi için ilk önce ebelerin kendi haklarının farkına vararak olması gereken yerde görevlerini yapmaları gerekiyor. Toplumda çok saygın bir yere sahip olan ebeler, sadece doğum yaptıran kişinin ötesinde kadına doğum sancısıyla nasıl baş edeceğini öğreten, nasıl daha sağlıklı bir doğum yapacağını, annelerin kendi bedenlerine güvenmeleri gerektiğini öğreten kişiler olarak algılanmalıdır.” dedi. 

Toplumda sağlık alanında yaşanan önemli aksaklıkların temelden düzeltilmesi gerektiğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Karahan, “Toplumumuzda şiddetin azalması, sağlıklı bireyler yetişmesi, meme kanserinin azalması da ebelik mesleğine verilecek önemle doğru orantılıdır. Bunun yanında kadının emzirme problemleri ve bebeğin beslenme problemlerine de ebeler yardımcı olacaklar. Ebeler kadınlarımıza toplum adına çocuk yetiştirmenin doğru yollarını öğretirse toplumun önemli sorunlarını da çözmüş olacağız. Bu konuda önemli adımlardan biri de Sağlık Bakanlığı öncülüğünde başlatılacak olan Aile Ebeliği Projesi’dir. Bu projeyle bizim ülkemizin kadınları da normal doğumla acı çekmeden, kendi evinde çocuklarını dünyaya getirebilecekler.” dedi.

 

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA