• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
E-Ticaret sitelerine vergi geliyor
28 Mart 2011 Pazartesi 09:48

E-Ticaret sitelerine vergi geliyor

Türkiye'de internet üzerinden yapılan ticaretin hacmi 12 milyar liraya ulaşırken, Maliye Bakanlığı 'sanal alışveriş sitelerini' incelemeye aldı. Sanal ortam 'işyeri' olarak değerlendirilecek.

Maliye Bakanlığı, 12 milyar liraya ulaşan e-ticaret hacmini takibe aldı. "Internetten kazanç vergilendirilmeli" diyen Bakan Mehmet Şimşek, sanal ortamın 'işyeri' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı

Türkiye'de internet üzerinden yapılan ticaretin hacmi 12 milyar liraya ulaşırken, Maliye Bakanlığı "sanal alışveriş sitelerini" incelemeye aldı.

Bu sitelere kayıtlı kullanıcıların listesini çıkaran Maliye, eticaretle kazanç elde edenlere tebligat göndermeye başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, internet ortamının 'iş yeri' tanımı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, sanal ortamda elde edilen kazancın Gelir Vergisi Yasası kapsamında vergilendirilmesi gerektiğini söyledi.

MALİYE SİZİ İZLİYOR!

Maliye, ürünlerini elektronik ortamda pazarlayan şirketler ile "gittigidiyor.com", "hepsiburada.com" gibi sanal ortamda alışveriş yapan siteleri izlemeye aldı.

Maliye denetmenleri, öncelikle internet üzerinden satılan eşya ve ürünlerin ticari nitelik taşıyıp taşımadığını tespit ediyor.

Bu siteler üzerinden kimlerin kaç kalem mal sattığı, ne kadar kazanç elde ettiği tek tek belirleniyor.

Ardından da sanal ortamda kazanç elde ettiği belirlenen isimlere tebligat gönderilerek, bağlı bulunduğu vergi dairesine davet ediliyor. Bu internet siteleri üzerinden yaptıkları satışlara ilişkin bilgi isteniyor.

İçi boş vaatlerle kandıramazlar

Gaziantep'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, içi boş vaatlerle vatandaşların kandırılamayacağını, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını vurguladı.

Şimşek, şöyle devam etti: "Yani kısa vadeli, seçim öncesi sırf birkaç oy toplamak için biz ana muhalefet partisi ile popülizm yarışına girmeyeceğiz. Vatandaşımızı kandırmayacağız.

Ne kandıran olacağız, ne kandırılan olacağız. Biz popülizm tuzağına düşmedik, düşmeyeceğiz. Niye çünkü bu ülkede ilk defa faizler tek hanedeyse, enflasyon 1968'ten bu yana en düşük düzeydeyse, Türkiye büyüyorsa, bir başarı örneği olarak ortaya konuluyorsa, bu da tesadüfi değil."

Bakan Şimşek: Vergi kapsamına alınmalı

İnternetten elde edilen kazancın vergilendirilmesi gerektiğini söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, internet ortamının iş yeri tanımı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Şimşek, "Gelir Vergisi Yasası'na göre ticari faaliyette bulunmak üzere kurulan bir organizasyon tüm unsurlarıyla değerlendirildiğinde esas gayesinin kazanç sağlamak olduğu şüphesizdir.

Vergi Usul Yasası'na göre de iş yerinin tanımı yapılırken, ticari, sınaî, zirai ve mesleki faaliyetin yapılması, yürütülmesinde kullanılan yerlerin neler olacağı belirtilmiş.

Söz konusu faaliyetlerin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan benzer yerlerin de iş yeri olarak tanımlanacağı hükme bağlanmıştır. Yani internet ortamının iş yeri tanımı kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA