• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
E-Reçete devri başladı
02 Temmuz 2012 Pazartesi 11:56

E-Reçete devri başladı

E-reçete ve avuç içi damar izi ile kimlik doğrulama sistemleri dün başladı. Yeni uygulamalarla, sahtecilik bitecek ve tasarruf sağlanacak.

Reçetelerin elektronik yolla yazılmasına dayanan e-reçete sistemi dün itibariyle hayata geçti. Bundan böyle e-reçete projeyle birlikte ilaca ulaşmada, hastanın T.C. kimlik numarası ve hekimin hastaya vereceği bir kod yeterli olacak.

KAĞIT REÇETE BİTTİ

Doktor hastayı muayene ettikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) veri tabanına hastanın kullanacağı ilaçları yazacak. Hasta eczaneye gittiğinde kendisine ait ilaçları görecek. Dilerse doktor, hastalarının hangi ilaçları aldığını bilmesi için kâğıt olarak da reçete verecek. 1 Ocak 2013 itibariyle kâğıt reçete dönemi tamamen sona erecek. Bu sayede yanlış anlaşılmalar ve yazım hataları da ortadan kalkacak. Öte yandan hastaya hangi ilacın hangi doktor ve eczacı tarafından verildiği de kayıt altına alınmış olacak. Böylelikle her türlü suistimalin önüne geçilecek.

Dün itibariyle uygulamaya giren bir diğer önemli proje ise "Avuç içi Damar Tanıma Sistemi" oldu. Yeni sistemle birlikte hiç kimse bir başkasının kimliğiyle muayene olamayacak ve hastaneye gelmediği halde gelmiş gibi gösterilemeyecek. Sistem şöyle işleyecek. Önce hastaların damar izi kayıt altına alınacak. Muayeneye giden hasta cihazın üzerine elini koyacak ve sistemdeki damar iziyle eşleştirilecek. Bu işlem yaklaşık 30 saniye sürecek ve sistem eşleştirmenin yapıldığını bildirerek hastayı kayıt altına alacak. Hasta ilk defa geliyorsa hem sağ hem de sol elinin üçer defa kaydı alınacak. Sonraki müracaatlara sadece doğrulama yapılacağı için tek elden bir defa kayıt alınması yeterli olacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA