• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dünyayı bekleyen büyük enerji felaketi
05 Ağustos 2009 Çarşamba 08:32

Dünyayı bekleyen büyük enerji felaketi

Dünyanın en başlıca enerji ekonomisti Dr. Fatih Birol petrol zannedilenden daha kısa sürede tükeneceğini belirterek "dünya büyük bir enerji felaketine doğru sürükleniyor" dedi.
“Dünyanın en başlıca enerji ekonomisti” olarak nitelendirilen, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, petrol kaynaklarının hızla tükendiğini belirterek dünyanın, önümüzdeki beş yılda enerji alanında küresel ekonomideki canlamayı felç edebilecek felaket bir sıkışmaya doğru ilerlediği uyarısını yaptı.

Independent gazetesi petrolün tükenmekte olduğuna ilişkin bir incelemeyi, Türk uzman Fatih Birol'la yapılan bir röportaja dayanarak birinci sayfadan yayınladı.

Gazetenin haberine göre, dünya büyük bir enerji felaketine doğru hızla sürükleniyor. Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı'da çalışan Fatih Birol, dünyadaki petrol üretim sahalarının çoğunun, azami üretim noktalarını geride bıraktığını belirtiyor.

Birol'un verdiği bilgiye göre, petrol zannedilenden daha kısa sürede tükeniyor. 10 yıl içinde en fazla üretim yapılan noktaya ulaşılacak, ardından düşüşe geçecek.

800'den fazla petrol kuyusunda yapılan araştırmaya göre, ki bu dünyadaki petrol kuyularının dörtte üçünü kapsıyor- en büyük petrol kuyuları iki yıl öncesine göre iki kat daha fazla petrolü yeryüzüne çıkarıyor.

Üretimin bu hızla devam etmesi, yeterli altyapı yatırımları yapılmaması halinde, kaynaklar tükenme eğilimine girecek, beş yıl içinde bir enerji buhranı yaşanabilecek. Bu durumda da dünya ekonomisindeki toparlanma büyük darbe yiyecek.

Birol, "bir gün petrol tükenecek. Bugün ya da yarın değil, ama bir gün bitecek. O bizi bırakmadan, biz onu bırakmalıyız. Ne kadar erken bırakırsak o kadar iyi, çünkü bütün ekonomik ve sosyal yapı petrol üzerine kurulu, değiştirmek çok zaman, çok para alacak" diyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA