• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dünyanın nazar boncuğuna nazar değdi
01 Ağustos 2012 Çarşamba 05:51

''Dünyanın nazar boncuğu''na nazar değdi

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan, görünümü nedeniyle ''dünyanın nazar boncuğu'' olarak adlandırılan Meke Gölü, büyük oranda kurudu.

Volkanik patlamayla 5 milyon yıl önce meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolarak göle dönüşmesiyle oluşan Meke Gölü, yakın zamana kadar büyüleyici manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakıyordu.
     Bundan 10 yıl öncesine kadar 200 kuş türünün konakladığı Meke Gölü, su seviyesinin düşmesiyle sessizliğe büründü. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin kamp yapıp, yüzdüğü göl bugünlerde en yalnız günlerini yaşıyor.
    
     -''Elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz''-
    
     Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda gerek küresel ısınma, gerek yağışların azalması, gerekse bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle gölün her geçen yıl daha kötüye gittiğini söyledi.
     Kış mevsiminde yağmur ve kar suyu ile az da olsa canlanan gölün bugünlerde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle tamamen kuruduğunu aktaran Mugayıtoğlu, bölgeye gelen sayılı miktarda turistin acı bir manzarayla karşılaştığını belirtti.
     Gölün havzası geniş olmadığı için, yağmur ve kar sularıyla yeteri kadar beslenemediğini vurgulayan Mugayıtoğlu, şunları kaydetti:
     ''Gölün en önemli beslenme kaynağı, yeraltı suları. Ancak vahşi sulama nedeniyle yeraltı suyunda son yıllarda önemli bir düşüş gözlemleniyor. Karapınar'da tarım tamamen yeraltı suları ile yapılıyor. Yonca, pancar, bunlar çok su isteyen bitkiler. Bir nevi bu iş insan eliyle yapılıyor ancak vatandaşımız da geçim derdinde. Onlara sulu tarım yapmayın diyemeyiz. Önceki yıllarda başka bir yerden su aktarımı ile gölü az da olsa canlandıralım diye düşündük ancak doğal dengeyi bozacağından dolayı tasvip edilmedi. Elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz.''
    
     -Bir umut Hotamış Göleti-
    
     Önceki yıllarda özellikle Meke Gölü için ilçeye çok sayıda turistin geldiğine dikkati çeken Mugayıtoğlu, yaşanan kuruma nedeniyle turist sayısında büyük düşüş yaşandığını dile getirdi.
     ''Bir şey yapamıyoruz ama umutsuz değiliz'' diyen Mugayıtoğlu, ''Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Konya Ovası'nda çok önemli projeleri var. Bu projelerden birisi de Hotamış Göleti. 2015'de Hotamış Göleti'nde su toplanması planlanıyor. Burada toplanacak su, yer altı sularını beslerse Meke Gölü tekrar eski halini alabilecek'' diye konuştu.
     Tema Vakfı Karapınar Gönüllü Sorumlusu Musa Ceyhan ise gölün kurumasındaki en büyük etkenin insanoğlu olduğunu söyledi.
     Doğal varlıkları koruyamamanın cezasını çektiklerini anlatan Ceyhan, su olmaması nedeniyle gölden kötü kokuların yükseldiğini dile getirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA