• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dünyanın haritası değişti
09 Temmuz 2011 Cumartesi 13:38

Dünyanın haritası değişti

Dünya artık 201 ülke...
Referandumla Kuzey Sudan’dan ayrılma kararı alan Güney Sudan, bu gece yarısından itibaren resmen bağımsız bir devlet oldu.

Yaklaşık bir haftadır Başkent Juba’da bağımsızlık günü için kutlamalardüzenleniyor. Özellikle, dün gece sabaha kadar Juba halkı ayaktaydı.Binlerce Güney Sudanlı sokaklarda plastik kutulardan bozma davullareşliğinde danslar ederek ve havai fişekler fırlatarak kutlamalar yaptı.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte dünyanın dört bir yanından gelengazeteciler, Güney Sudan Enformasyon Bakanlığı önünde köpeklerin dekullanıldığı çanta aramalarından sonra, bakanlığın belirlediğiotobüslere törenlerin yapıldığı Gümrük Meydanı’na getirildi. Özellikleşehrin giriş ve çıkışlarında geniş güvenlik önlemlerinin alındığıgörüldü.

Eski liderleri John Garang ve yeni başkanları Salva Kiir’in resimlerinitaşıyan gruplar, Güney Sudan marşını söyleyerek törenin yapılacağı alana doğru ilerlemeye başladı.

Tören alanında kutlamalara erkenden başlayan çok sayıda Güney Sudanlının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Ülkenin yeni bayrağı deneme amaçlı göndere çekilirken, alandakiler sevinç gösterisinde bulundu.

Güney Sudan, 2005 yılında yapılan ve Sudan’da onlarca yıldan beri sürensavaşı sona erdiren barış anlaşması uyarınca, Ocak 2011’de yapılanreferandum ile kuzeyden ayrılma kararı almıştı.

Kuzey Sudan Devlet Başkanlığı İşlerinden sorumlu Bekri Hasan dün devlettelevizyonunda yayımlanan açıklamasında, Güney Sudan’ı bağımsızlığınıilan edeceği 9 Temmuz tarihinden itibaren resmen tanıyacaklarınıduyurmuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA