• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dünyada ilk polis teşkilatı Konyada mı kuruldu?
20 Kasım 2013 Çarşamba 13:38

Dünyada ilk polis teşkilatı Konya'da mı kuruldu?

Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Fındıklı: ''Dünyada ilk polis teşkilatının kurulduğu yer Konya'dır.
 Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Remzi Fındıklı, dünyada ilk polis teşkilatının kurulduğu yerin Konya olduğunu belirterek, "İlk teşkilat Konya'daki Neolitik dönem yerleşimi Çatalhöyük'te kurulmuştur. Yapılan arkeolojik araştırmalar da bunu göstermektedir'' dedi.
 
Uluslararası Polis Akademileri Birliği (INTERPA) faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen yürütme kurulu ve değerlendirme toplantılarının beşincisi bu yıl Polis Akademisi'nin ev sahipliğinde, INTERPA yürütme kurulu üyesi 6 ülkenin polis eğitim kurumu başkanlarının katılımıyla Ankara'da yapılacak.
 
Değerlendirme toplantısı çerçevesinde Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Remzi Fındıklı başkanlığında, Tacikistan, Belarus, Malezya, Suudi Arabistan ve Sudan polis eğitim kurumu başkanlarından oluşan heyet, Konya'ya geldi.
 
Fındıklı, beraberindeki heyetle, Konya Emniyet Müdürlüğü'ne yaptığı ziyarette,  burada 42 ülkenin polis akademisi başkanlarından oluşan 8 yürütme kurulu üyesiyle Konya'ya ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Türk Polis Akademisi'nin, INTERPA'nın başkanlığını yaptığını ifade eden Fındıklı, amaçlarının akademiler arasında birlik, bütünlük ve eğitim standartlarını sağlayarak insanlara daha medeni ve güzel hizmetler sunmak olduğunu dile getirdi.
 
INTERPA olarak ilk ziyareti Konya'ya gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Fındıklı, şunları kaydetti:
 
''Dünyada ilk polis teşkilatının kurulduğu yer Konya'dır. İlk teşkilat
Konya'daki Neolitik dönem yerleşimi Çatalhöyük'te kurulmuştur. Yapılan arkeolojik
araştırmalar da bunu göstermektedir. Bu bakımdan Konya polis tarihi açısından önem göstermektedir. Diğer taraftan Hazreti Mevlana Konya'da yatmaktadır. Asayişin tam olduğu bir yerin bu kadar güvenilir ve sağlıklı olmasının temelinde Mevlana'nın manevi etkileri görülmekterir. Derler ki 'Gez dünyayı gör Konyayı', bugün bu sözün size ispatını yapacağız. Ümit ederim ki bu ziyaretten oldukça keyif alırız.''
 
Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal ise Konya'nın, Türkiye'nin en büyük ve en güvenilir şehirlerden biri olduğuna vurgu yaptı.
 
- Çatalhöyük
 
1960'lı yıllarda İngiliz Arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından keşfedilen Çatalhöyük'te, 1993 yılında yine İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında kazılar yapılmaya başlandı. Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin yerleşik hayata geçerek bir kent kurduğu tespit edilen Çatalhöyük'te; üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerde yaşayan insanların sosyal yapısı, beslenme ve giyim şekilleri gibi çeşitli konular araştırılıyor.
 
2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Konya'nın Çumra ilçesindeki 9 bin yıllık Çatalhöyük, dünyada insanoğlunun ilk yerleşim yerleri arasında gösteriliyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA