• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dünyada 300 milyon kişi nadir hastalık kıskacında
28 Şubat 2016 Pazar 12:49

'Dünyada 300 milyon kişi nadir hastalık kıskacında'

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Demir, "Dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 6 milyona yakın kişinin nadir hastalıklardan muzdarip olduğunu belirtti.

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, her yıl şubat ayının son günü çeşitli etkinliklerle dikkat çekilen "Nadir Hastalıklar Günü" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklama, çok sayıda sağlık sorunun bu başlık altında yer aldığını ifade etti.

Dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 6 milyona yakın kişinin bu hastalıklardan muzdarip olduğunu ifade eden Demir, hastalıkların görülme sıklığının ülke, bölge ve topluma göre değişebildiğini vurguladı.

Bilinen binlerce nadir hastalık bulunduğuna işaret eden Demir, şöyle konuştu:

"Nadir hastalıkların çoğu genetik geçişlidir ancak genetik geçişli olmayan, örneğin bulaşıcı bazı hastalıklar da nadirdir. Birçok nadir hastalığın da nedeni halen bilinmemektedir. Avrupa Birliği tarafından toplumda her 2 bin kişiden bir kişiyi veya daha azını etkileyen hastalıklar 'nadir' olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 250-300 milyon kişiyi, yalnızca Avrupa ve Amerika'da ise 60 milyon kişiyi etkileyen yaklaşık 6 binden fazla nadir hastalık görülmektedir. Nadir hastalıkların yüzde 80'i genetik kökenlidir ve Ulusal Sağlık Enstitüsü verilerine göre, nadir hastalığı olan her iki kişiden biri çocukluk çağında etkilenmektedir. Nadir hastalıkların büyük çoğunluğu genetik geçişlidir ve ülkemiz gibi akraba evliliğinin sık olduğu yerlerde daha fazla görülürler."

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA