• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dünya Esadı gözden çıkardı
18 Ağustos 2011 Perşembe 17:44

Dünya Esad'ı gözden çıkardı

İngiltere, Fransa, Almanya ve AB de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a istifa çağrısı yapan ABD'ye destek verdi. Suriye'de demokratik dönüşümün başladığını vurgulayan ABD, halkın dış müdahaleye sıcak

ABD Başkanı Barack Obama bugün yaptığı yazılı açıklamada, "özgürlük için gösteri yapan Suriye halkını katleden" Esad'ın görevini bırakması gerektiğini söyledi.

Obama açıklamasında, "Suriye halkının iyiliği için Başkan Esad'ın görevden ayrılma zamanı gelmiştir" dedi.

Suriye hükümetinin ABD'deki hesaplarının dondurulduğunu belirten Obama ayrıca, Amerikan vatandaşlarının Suriye'de yatırım yapmasını ve bu ülkeden petrol ithalatını da yasakladı.

Böylece Obama, Suriye liderine görevini bırakması için ilk açık çağrısını yapmış oldu.
 
AVRUPA DA "BIRAK" DEDİ
Obama'nın bu açıklamasından kısa bir süre sonra İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de Esad'ın artık görevini bırakması gerektiğini ifade etti.
Cameron, Sarkozy ve Merkel'in ortak açıklamasında, "Kendi halkına karşı vahşice askeri güç kullanan Esad'ın tüm meşruiyetini kaybettiğine ve artık ülkesine liderlik edemeyeceğine inanıyoruz" denildi.
 
Bu üç ülkeyle aynı dakikalarda bir açıklama yapan AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da istifa çağrılarına katıldı. Ashton, “Suriye halkının gözünde meşruiyetini tamamen kaybeden Esad'ın istifa etmesi gerektiğini” belirtti.
 
YABANCI MÜDAHALE İSTENMEMESİNE SAYGILIYIZ
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da kameraların karşısına geçti. Clinton, Esad yönetiminin protestolara "boş vaatler ve korkunç bir vahşetle" karşılık verdiğini söyledi.  
Clinton ayrıca, Suriye halkının verdiği mücadeleye yabancı bir ülkenin karışmaması yönündeki arzusuna da ABD olarak saygı duyduklarını vurguladı.
Clinton da istifa çağrısını yineledi.
 
TÜRKİYE'YE BASKI ARTIYOR
Clinton, bu hafta içinde yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin Esad'a "görevi bırak" demesinin şaşırtıcı olmayacağını söylemişti. Clinton ayrıca ABD'den ziyade Türkiye ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinin bu tarz bir çağrı yapmasının daha etkili olacağını da sözlerine eklemişti.
Bu değerlendirme üzerine Türkiye, "Biz neyi, ne zaman söyleyeceğimizi biliyoruz" yanıtını vermişti
 
İSTİFA ÇAĞRISI NE ANLAMA GELİYOR?
Diplomaside bir ülkenin liderine görevi bırakması çağrısının yapılması, en ciddi diplomatik yaptırımlardan birisi olarak gösteriliyor.
 
Diplomatik teamüllere göre bir ülke liderinin başka bir ülkenin liderini istifaya çağırması “Seni artık o ülkenin lideri olarak görmüyorum” anlamına geliyor.
İstifaya çağıran lider, bu mesajıyla, muhatabının bir devlet lideri olarak bütün meşruiyetini yitirdiğini ortaya koymuş oluyor. İstifaya çağırılan lidere özetle “Artık seni muhatap almam mümkün değil” deniyor.
 
Bir ülke devlet başkanının bir başka devlet başkanına böyle bir çağrı yapmasının ardından, bu çağrıya neden olan koşullar değişse bile iki ülke arasında ilişkilerin eski haline dönmesi pek söz konusu olmuyor.
 
Arap Baharı’nın başından bu yana ABD yönetimi, Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ve Libya lideri Muammer Kaddafi’ye de istifa çağrısı yapmıştı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA