• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Düğün Gecesinin coşkusu da giderek artıyor
14 Aralık 2011 Çarşamba 13:45

''Düğün Gecesi''nin coşkusu da giderek artıyor

Mevlana'nın 738. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin son gecesi olan Şeb-i Arus yaklaştıkça, yaşanacak ''düğün gecesi''nin coşkusu giderek artıyor.
Mevlana'nın 738. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin son gecesi olan Şeb-i Arus yaklaştıkça, yaşanacak ''düğün gecesi''nin coşkusu giderek artıyor.
     Mevlana'yı anma etkinliklerinin düzenlendiği Konya'ya gelen ziyaretçilerin oluşturduğu hareketlilik, Mevlana Müzesi'nin yakınlarındaki halı, kilim, Selçuklu çinisi, Mevlana şekeri ve diğer hediyelik eşya satan dükkanlar ile lokanta ve alışveriş merkezleri başta olmak üzere kentin hemen her yerinde gözleniyor.
     Kent merkezindeki otellerde doluluk oranları şimdiden yüzde 100'e yaklaşırken, törenleri yaklaşık 50 bin kişinin izlemesi bekleniyor.
     Hazreti Mevlana'nın ebediyete intikal ettiği, kendi ifadesiyle ''Sevgili'ye kavuştuğu'' gün olan 17 Aralık'taki Şeb-i Arus'ta (Düğün Gecesi), kentteki ziyaretçi yoğunluğu en üst noktaya ulaşacak.
    
     -İlk durak Mevlana Müzesi oluyor-
    
     Törenler için kente gelen misafirlerin ilk uğradıkları yer, Mevlana, ailesi ve bazı müritlerinin sandukaları ile Mevlana ve Mevleviliğe ait tarihi eserlerin bulunduğu Mevlana Müzesi oluyor. Buraya gelenler, Mevlana'nın kabri başında dua edip, müze içindeki, sevgi, hoşgörü ve aşk dolu o manevi atmosferi soluma imkanı buluyor.
     Törenlerin başladığı 7 Aralık'tan beri, günde iki kez, Ahmet Özhan'ın solistliğinde Türk Tasavvuf Musikisi konseri ve sema gösterisi; Mevlana Müzesi'ne yürüme mesafesindeki Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
     Mevlana Kültür Merkezi sergi salonunda ayrıca, Selçuklu el sanatları başta olmak üzere açılan 29 ayrı sergi de gezilebiliyor.
     Törenlerde, Türk Tasavvuf Müziği konserleri ve Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyelerince sema gösterileri düzenleniyor.
    
     -Sema Ayin-i Şerifi-
    
     Şeb-i Arus törenlerinde en çok ilgiyi ise, Mevlevi geleneğinde önemli bir yeri olan Sema Ayin-i Şerif görüyor.
     Bu nedenle her bir semazen tören için, titiz bir hazırlık yapıyor. Semazen bu semaya hazırlık ritüeline ilk olarak Mevlevilik'te, ''Abdest-i Şerif'' olarak adlandırılan, abdest almayla başlıyor.
     Daha sonra özel kıyafetlerin bulunduğu giyinme bölümüne geçen semazen, her bir kıyafetini eline besmeleyle alıp, kıyafeti, Mevlevilere has bir edeple öptükten sonra üzerine giyiyor.
    
     -''Sema Türk kültürünün bir parçasıdır''-
    
     Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, A.A muhabirine, kelime olarak ''duymak, güzel ses ve şarkı'' anlamlarına gelen semanın, Mevlana'nın yaşadığı dönemden (1207-1273) günümüze kadar Mevlevilerle özdeşleşen bir terim olarak literatürde yerini aldığını söyledi.
     Semanın, yüzyıllar boyunca olduğu gibi günümüzde de gerek ülkemizde ve gerekse tüm dünyada ilgi uyandırdığını anımsatan Şimşekler, şunları kaydetti:
     ''Mevlana'nın döneminden günümüze kadar sadece Sultan IV. Murad zamanında 18 yıl yasaklanmasının haricinde (1666-1684) gerek halktan, gerek devlet adamlarından ve gerekse yabancı milletler tarafından oldukça ilgi gören sema, Türk kültürünün de önemli bir tanıtım unsuru olmuştur. Tanınmış hikaye yazarı Hans C. Andersen'in (ölm. 1875) yıllar önce İstanbul'da seyrettiği Semayı 'zarif ve baleye benzer' gibi sözlerle eserlerinde zikretmesi, günümüz batı dünyasının da bu 'görsel mana sofrası'ndan tatmak için dünyanın dört bir köşesinden Konya'ya kadar gelmesi buna iki örnektir.''
     Kendisi için özel bestelenmiş musıkisi ve içerdiği manasıyla semanın görselliği dışında apayrı bir anlamı bulunduğuna dikkati çeken Şimşekler, ''Mevlana, semayı, 'fanilik içinde beka zevkini tatmak, Allah'ın sırrına aracısız ulaşmak, Allah'la buluşmak ve aşkı kucaklayıp bağrına basmak' gibi cümlelerle açıklamaya çalışır. Bu aynı zamanda Mevlana'nın ilahi aşkla yanan gönlünün sema şeklinde bir yansımasıdır da'' diye konuştu
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA