• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DTPnin kirli propagandası!
01 Nisan 2009 Çarşamba 16:12

DTP'nin kirli propagandası!

DTP'nin Doğu Anadolu'daki kirli seçim propagandası...
DTP nasıl tulum çıkardı? 
 
 Ortada bir seçim olunca sonuçları üzerine günlerce analizler yapmak kaçınılmaz. Baykal'ın 'sevinci', Bahçeli'nin 'memnuniyeti', AK Parti muhaliflerinin 'coşkusu' ve seçmen tercihinin 'nedenleri', 'nasılları' üzerine günlerce konuşacağız.
 
 Malum AK Parti'de oy kaybı var, seçimin galibi MHP ve DTP. Fakat iktidar partisine de haksızlık etmemek lazım. Krize, teröre, aday belirlemedeki hatalara, seçim ittifaklarına rağmen yüzde 40'a yakın oy almak da bir başarıdır. Ama Erdoğan çıtayı o kadar yükseğe koydu ki bu rakam bile başarısızlık kabul ediliyor.
 
 Fakat bu seçimin en çarpıcı, üzerinde en fazla düşünülmesi gereken sonucu DTP'nin bölgede tulum çıkarması.
 
 Ankara'dan bakıldığında 'bölge tarihinde görmediği yatırımları alıyor, telafuzu dahil edilmeyen kültürel ve siyasal açılımlar var, Erdoğan'ın bölgedeki popülaritesi yüksek. Bunların da sandığa pozitif yansıması olur' deniyordu. Ama öyle olmadı.
 
 İktidarın yıllardır sürdürdüğü 'hizmet siyaseti'nin bölgede karşılık bulmadığı belli. DTP'nin 'kimlik siyaseti' merkezli seçim kampanyası, bir başka deyişle 'referandum' söylemi etkili oldu. Peki ne oldu da Kürt seçmen iktidar partisine verdiği oyu geri aldı?  Bölgeden insanlarla bu soruya cevap aradım.
 
 Cevapları ve tespitleri birkaç ana başlıkta toplamak mümkün. Öncelikle hükümetin açılımlarını anlatamamak gibi bir sorunu var. DTP de bu açığı iyi kullanıp tarihi adımları 'Bunlar seçim yatırımıdır'a getirdi ve bunda da başarılı oldu.
 
 Yerinde dinlediğim, aslında öyle olmayan ama yanlış anlamaya müsait 'ya sev ya terk et'e dönüştürülen konuşma da 'faşist bir söylem' olarak yansıtılmış ve bu da etkili olmuş. Aday belirleme ile ilgili hatalar yapıldı demek bölge için çok da belirleyici değil. Çünkü il genel meclisi oylarında da düşüş var ve tüm adayların birden yanlış olması mümkün değil.
 
 DTP boyutuna gelirsek. Yerel kaynakların ittifak ettiği konu DTP'nin tarihinin en organize çalışmasını yaptığı yönünde. Mersin'den Iğdır'a kadar her mahalle, her sokak hatta her apartman partililere zimmetlendi. Söylem, propaganda ezberletildi. Tabi bu noktaya kimsenin itiraz edecek hali yok. AK Parti bu taktikle iktidara gelmişti.
 
 Fakat bu noktada bir şeyi ayırmak lazım. DTP sokak sokak çalışma yaparken, örgüt kirli bir siyaset yürüttü. DTP kimlik siyasetinin getirisini anlatırken 'milis'ler 'AKP'ye oy verilmesi durumunda 'canınız ve malınız tehlikeye girer' uyarısı yaptı. Hatta yurt dışı kaynaklı toplu sms'ler de atıldı. Van'da kapı kapı dolaşıp bildiriler dağıtıldı. En kibar ifadeyle 'AKP'ye oy verirseniz canınızla ödersiniz' dendi. Örgüte yakın imamların bile ' Siyonist işbirlikçilerine oy verirseniz Allah hesabını sorar' dediği anlatılıyor.
 
 'Organize işler' bütün Kürt bölgelerinde yaşandı. Hatta güvenlik birimleri Batman'a seçim için gelen Suriye kökenli 'Sabri' kod adlı teröristin 'seçim komisyonu' toplantılarını bile kayıt altına almış. 
 
 Yine Batman'da son cumartesi ilginç bir 'seçim çalışması' yapılmış. Boş bir cenaze arabası akşama kadar bütün sokaklarda dolaştırılarak 'mesaj' verilmiş. Yerel siyasetçilerden birisi 'bizim seçmenimiz balkon seçmenidir. Hava güzelse balkonda durur, el sallar. Risk varsa içeri geçer' diye özetliyor durumu ve yerel tehditlerin tercihlerde belirleyici olduğunu anlatıyor. 
 
 Bölgenin nabzını iyi tutanların üzerinde hem fikir olduğu nokta şu: seçim AK Parti ile örgüt + muhalif partiler ittifakı arasında geçti.
 
 Bu veriler tek başına DTP'nin seçim başarısını açıklamaz. Ana etken kimlik siyaseti ve hükümetten bu yönde adımlar beklenmesi. Ama bölgenin yerel dengelerini bilen herkes de kabul eder ki silahlı kişilerin tehdidi ciddiye alınır.
 
 Bakan Hüseyin Çelik ile mevcut tabloyu konuştuk. Öncelikle şunu söylemek lazım. Bakan Çelik başta Van olmak üzere tüm bölgede çok çalıştı. Ama bu performans sandıkta karşılık bulmadı. Acaba küskünlüğü var mıydı? Bakan Çelik 'seçmene küsmek gibi bir lüksümüz yok' diyor. Bundan sonrası için de 'Biz hep söyledik yine söylüyoruz. Kimlik siyaseti yapmadık, yapmayacağız. Demokratik açılımlara, ekonomik yatırımlara devam edeceğiz. Ama demokratik açılımları istismar edenlere de tedbir alacağız" görüşünde.
 
 Fakat bu seçimde Doğu'da artan 'kimlik siyaseti'ne tepki olarak Batı'da da 'kimlik siyaseti' güdülmeye başlandığı işaretleri alındı ki asıl tehlike budur.
 
 
Adem Yavuz ARSLAN-Bugün

 

YORUMLAR
DTP nin başarısını çaekemeyen anten taksın
kral king
Bir parti bu kadar yükselirse tebrik etmek gerkir. Öküzün altında buzağıyı arıyorsunuz resmen. Tehdit var diyorsunuz % mlyon kişiyi aynı anda mı tehdit ettiler. Bırakın bunları
78.165.75.165
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA