• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dostları Âşık Veysel’i unutmadı
22 Mart 2018 Perşembe 12:58

Dostları Âşık Veysel’i unutmadı

Türk âşıklık geleneği ustalarından Âşık Veysel, vefatının 45. Yılında Konya Aydınlar Ocağı’nda düzenlenen bir kültürel etkinlikte dostları tarafından anıldı.

Âşık Veysel,  Konya Aydınlar Ocağı’nda vefatının 45. yılı münasebetiyle düzenlenen bir programda anıldı. 

Konya Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Dostlar Beni Hatırlasın” adlı anma programına konuşmacı olarak NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aziz Ayva ve yüksek lisans yapan talebeleri Emine Nur Ata ile Kübra Merve Taş katıldı. Âşık Veysel’in her yönüyle ele alınarak anlatıldığı sohbette Dr. Aziz Ayva, “Türk edebiyat profesörü Mehmet Kaplan hoca, Veysel’den “âşık şiirini geleneğin etkisinden yukarlara taşımış bir âşık” diye bahsediyor. Veysel’i Veysel yapan üç önemli sacayağı var. Bir; kendi toprağından beslenmesi, İki; kendi diliyle söylemesi, Üç; kendi derdiyle dertlenmesi. Derdi dünya kadar olanın derdi dünya olur derler ya, Veysel de kendi tanımlamasıyla, ömrünü iki kapılı han arasında hep dert ve sıkıntı içerisinde geçirmiş ve şiirleri de bu dertlerin bir panoraması olarak bizlere hatıra kalmıştır” dedi.

ÂŞIKLIK ŞİİRİNE YENİLİKLER GETİRDİ

Âşık Veysel’in âşıklığı, sanatçı kişiliği, duyarlı şahsiyeti ve dönemin sosyal, siyasal ile âşıklık geleneğine bakışını anlatan Dr. Aziz Ayva, “21 Mart 1973 tarihinde vefat eden Âşık Veysel’le birlikte, bazı şairler ve edebiyat tarihçilerin tabiriyle onunla beraber âşıklık geleneği de son buldu. Veysel hem gelenekteki âşıklığı izah etmiş bir sanatçı hem de âşıklığın ötesine geçmiş Türk edebiyatına damgasını vurmuş, âşık şiirine yenilikler getirmeyi başarmış olan bir âşıktır” diye konuştu.

Yüksek lisans talebesi Emine Nur Ata ise, “Âşık Şiirinin Kalp Gözü Âşık Veysel” başlığı altında asıl adı Veysel Şatıroğlu olan Âşık Veysel’in hayatından kesitler sundu. İslâmiyet öncesi Türk edebiyatının günümüz sözlü kültüründe etkinliğini sürdüren bir kolu olarak Âşıklık Edebiyatı, toplum hayatının bir çok aşamasında etkinlik alanı bulabildiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Nur Ata, Âşık Veysel’in son yüzyıldaki âşıklık edebiyatının en güçlü seslerinden biri olduğunu belirterek “Âşık Veysel’in hayatı Metin Erksan tarafından 1952’de Karanlık Dünya adlı filmle işlenmiştir. Âşık Veysel Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde 1884 yılında doğmuştur. Yedi yaşında yakalandığı çiçek hastalığı Veysel’in bir gözünü kaybetmesine sebep olur. Daha sonra ahırda çalışırken bir ineğin boynuzundan dolayı diğer gözünü de kaybeder ve dünyası tamamiyle kararır. Veysel, saz çalıp şiir söylemeye, on yaşındayken başlar. Kendi şiirlerini söylemeye başlaması Ahmet Kutsi Tecer’i tanımasıyla olur. Âşıklar Bayramına katılan ve kendi şiirlerini okuyan Veysel, Cumhuriyet’in kuruluşunun 10. Yıldönümünde bir şiir yazar. İstanbul radyosunda bunu okur. Atatürk kendisiyle tanışmak ister ama bu gerçekleşmez. Veysel buna çok üzülür ve aynı yıl plak dolduran Veysel, Türkiye genelinde tanınmış olur. 1965 yılında Türkçeyi güzel konuşmasından dolayı dönemin hükümeti tarafından ömrünün sonuna kadar maaşa bağlanır” dedi.

ŞİİRLERİNDE BİRLİK VE BERABERLİĞİ İŞLEDİ

Türkiye’de ilk Âşıklar Bayramı’nın 1931 yılında Sivas’ta tertip edildiğini ve bu bayrama 8-10 âşığın katıldığı belirtikten sonra Ayva, sözü bu sefer Kübra Merve Taş’a verdi. Merve Taş da, “Karanlıktan Aydınlığa ve Sanata” başlıklı sohbetinde Veysel’in hayatını ve şiirlerini yedi bölümde ele aldı. Son derece güzel konuşan Taş, Veysel’in şiirlerindeki birlik ve beraberlik ile kardeşlik yönüne dikkati çekti. Veysel’in ırk ayrımına karşı duran bir şair olduğunu belirterek Birlik Destanı şirini hatırlattı. Önemli olayları şiirlerinde işleyen Âşık Veysel’in coğrafya, tabiat ve toprakla ilgili şiirlerinden de söz etti. Annesinin ismi Gülizar olan Âşık Veysel’in ikinci eşinin adının da Gülizar olduğunu ve 6 çocuğu olduğunu da hatırlatan Taş, 68 vilayetin 40’ını dolaşan Veysel’in bu gurbet döneminde Anadolu insanının dertlerine ortak olduğunu ve onların dertleriyle dertleştiğini söyledi.

Sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, konuşmacı kız talebelere Konya Folkloru, Dr. Aziz Ayva’ya ise “Âşık Ömer Divânı” adlı kitabı hediye etti. Şair İsmail Detseli de, oracıkta yazdığı bir şiirini okudu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA