• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dört savcı görevinden uzaklaştırıldı
30 Aralık 2014 Salı 15:27

Dört savcı görevinden uzaklaştırıldı

Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar HSYK 2. Dairesince görevlerinden uzaklaştırıldı.

Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesince görevlerinden uzaklaştırıldı.

HSYK 3. Dairesinin "17-25 Aralık soruşturmaları"nın savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. HSYK 3. Dairesi, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu.

HSYK 2. Dairesi, müfettiş raporlarında meslekten ihraçları talep edilen savcılarla ilgili karar vermek üzere toplandı. Daire, Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç'in hakkındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi.

Savcılar hakkındaki soruşturma tamamlandıktan sonra meslekten ihraç edilip edilmeyeceklerine karar verilecek.

2. Daire Başkanı'nın açıklaması

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç'in görevde kalmalarının, "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği" sonucuna vararak, soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırıldıklarını bildirdi.

Yılmaz, Daire kararına ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, HSYK 3. Dairesi'nin 4 savcı hakkında tedbir ve soruşturma raporunu tamamladığını hatırlattı.

Savcılar hakkında, soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılmalarına ilişkin tedbir kararına, HSYK 3. Dairesinden bazı üyelerin muhalif kaldığını anlatan Yılmaz, muhalefet eden üyelerin imzaları tamamlanmadığı için dosyanın görüşülmek üzere Daireye intikal edemediğini söyledi. 3. Dairenin, 26 Kasım 2014'te dosyayı gönderdiğini belirten Yılmaz, 2. Daire'nin soruşturmaya konu savcılarla ilgili resen tedbir kararı da verebildiğini kaydetti.

Daireye soruşturma izni ile gelen her evrakta dört işlem yaptıklarını belirten Yılmaz, gelen dosyayı işlemden kaldırıp kaldırmamaya, eylemin suç oluşturup oluşturmadığına baktıklarını ifade etti. Suç oluşturduğuna karar verilen eylemin, adli bir kovuşturma gerektirip gerektirmediğine de baktıklarını söyleyen Yılmaz, bu durumda gerekirse kovuşturma izni de verdiklerini hatırlattı.

Yılmaz, "Eylemler nedeniyle tedbire gerek var mı buna da bakıyoruz. Alınacak tedbir ya görevden uzaklaştırma ya da yer değiştirme şeklinde oluyor. Soruşturma yapılanın göreve devamı, soruşturmanın selametine veya yargı erkinin nüfuz veya itibarına zarar vereceği itibarı oluşursa bu iki tedbir kararından birini veriyoruz" diye konuştu.

2802 sayıl Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun, 77. maddesinde, "hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği"nin hüküm altına alındığını hatırlatan Yılmaz, "Burada, savcıların yürüttüğü soruşturma tamamlandığı için soruşturmanın selameti açısından değil, 2802 sayılı yasanın 77. maddesindeki 'yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar' söz konusu. Bu nedenle 4 savcının, 77. madde gereğince görevden uzaklaştırmalarına karar verdik" dedi.

2. Daire Başkanı Yılmaz, karara üyeler Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik'in muhalif kaldığını açıkladı.

Savcıların bu karara itiraz hakkı bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, yeniden inceleme talebinin, daireleri tarafından görüşüleceğini, yeniden inceleme kararına yapılan itirazın ise Genel Kurul'da ele alınacağını bildirdi.

Yılmaz, "Kararımız, savcıların yaptıkları görevleri nedeniyle değil, hukuken davranmaları gereken şekilde davranmamaları, soruşturmaları Ceza Muhakemesi Kanunu'nun kurallarına uygun ve tarafsız yürütemedikleri kanısına varıldığı için verildi" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA