• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dönüm noktasına ulaştık
25 Ocak 2015 Pazar 17:18

Dönüm noktasına ulaştık

ABD Başkanı Obama, ABD ve Hindistan'ın, sivil nükleer enerji anlaşması konusunda "dönüm noktasına" ulaştıklarını söyledi.

Hindistan'a ziyaret eden  ABD BaşkanıObama ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi başkent Yeni Delhi'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Obama, "Sivil nükleer enerji anlaşmasının uygulanması konusunda çok önemli ilerlemeler kaydettik. Sivil nükleer işbirliği, ilişkilerimizi geliştirmek için önemli bir adım" diye konuştu.

Hindistan ile ilişkileri geliştirmenin, ABD yönetiminin öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Obama, "Hindistan'daki hava kalitesini artırmak için yeni bir ortak program başlatıyoruz" dedi.

ABD Başkanı Obama, ayrıca Hindistan'ı BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak görmek istediklerini ifade etti.

Modi de iki ülke arasında 2008'de imzalanan nükleer anlaşmayı faaliyete geçirme konusunda her iki ülkenin önemli adımlar attığını belirtti.

Modi, "Bizim ilişkilerimizin en önemli unsuru olan sivil nükleer enerji anlaşması, yeni ekonomik fırsatlar yarattı ve temiz enerji için seçeneklerimizi artırdı. 2008'de imzaladığımız anlaşmadan sonra, kanunlarımız ve yasal yaptırımlarımızla uyum içerisinde önemli bir ekonomik işbirliğine doğru ilerliyoruz" diye konuştu.

Modi, iki ülkenin karşılıklı yatırım anlaşması konusunda görüşmeleri yeniden başlatacaklarını da belirtti.

ABD ile Çin arasındaki iklim değişikliği anlaşmasına ilişkin bir soru üzerine Modi, "Böyle bir anlaşma Hindistan gibi egemen bir ülke üzerinde baskı kuramaz. Fakat iklim değişikliğinin kendisi bunu yapabilir. Bu oldukça önemli bir problem" diye konuştu.

Hindistan ziyaretine bugün başlayan Obama, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda törenle karşılandı.

Obama daha sonra Mahatma Gandi'nin anıt mezarını ziyaret etti.

Obama'nın yarın Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine katılması bekleniyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA