• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Don, pancar üreticilerini mağdur etti
12 Aralık 2011 Pazartesi 12:50

Don, pancar üreticilerini mağdur etti

Van'daki Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Abid Kılıç, tarlalardaki pancarın kar altında kaldığını belirterek
Van'daki Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Abid Kılıç, tarlalardaki pancarın kar altında kaldığını belirterek, ''Şu anda Van, Ahlat ve Erciş bölgelerimizde 60 bin tona yakın pancarımız toprak altında kaldı'' dedi.
     Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'ın en büyük gıda üretim merkezinin Erciş Şeker Fabrikası olduğunu söyledi.
     23 Ekimde deprem nedeniyle fabrikada kısa süre üretimi durduklarını belirten Kılıç, depremde işçilerin çoğunun enkaz altında kaldığını, evlerinin yıkıldığını, fabrikadaki bazı makinelerin hasar gördüğünü ifade etti.
     Bu nedenle üretime 13 gün ara verdiklerini kaydeden Kılıç, bu sürede genel merkezden gelen teknik ekibin her makineyi, motoru tek tek kontrol ederek hasar tespit çalışması yaptığını belirtti.
     Hasarlı makinelerin tamir edildiğini, 5 Kasımda üretime yeniden başladıklarını kaydeden Kılıç, fabrikada bugüne kadar 82 bin ton pancarı işlediklerini bildirdi.
     Fabrikada günlük 2 bin ton pancar işlendiğini belirten Kılıç, ''300-350 ton civarında şeker üretiyoruz. Yıllık şeker üretimi ise 30 bin ton. Fabrikamızda geçmiş yıllarda 200 bin tona kadar da pancar işleniyordu. Bu sene deprem ve olumsuz hava koşulları dolayısıyla 140 bin ton civarında pancarın işleneceğini düşünüyoruz. Bu da yaklaşık 19 bin ton şeker yapıyor'' diye konuştu.
     Erciş'teki olumsuz hava koşullarının çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirten Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Erciş'te kar yağışı nedeniyle pancarımız don altında kaldı, çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşıyor. Şu anda Van, Ahlat ve Erciş bölgelerimizde 60 bin tona yakın pancarımız toprak altında kaldı. Bunlardan 5 bin tonu ancak çıkarılabilir, geriye kalanının toprak altında kalacağını tahmin ediyoruz. Depremden ziyade olumsuz hava koşulları çiftçiyi vurdu. Yıl içerisinde çıkarılan pancarlar çiftçilerin zor durumda kalmaması için çevredeki fabrikalara gönderilecek.''
    
     -Yardımın da merkezi oldu-
    
     Depremin yaşandığı ilk günlerde Erciş'e gelen tüm yardım ekipleri ve görevlileri Erciş Şeker Fabrikası'nda konuk ettiklerini belirten Kılıç, ''Deprem sonrası günde bin 500 kişiye yemek vermeye başladık. Yemek konusunda hiç kimseyi mağdur etmeme adına böyle bir kampanya başlattık. Misafirhanelerimizden insanların yararlanmasını sağladık. Vatandaşlarımıza sıcak su imkanı sağladık'' diye konuştu.
     Erciş Şeker Fabrikası'nın aynı zamanda gelen yardımların toplandığı bir merkez haline geldiğini söyleyen Kılıç, ''Erciş'te yardımların toplanacağı büyük bir ambar olmaması nedeniyle gelen yardımların toplanması için fabrikamızdan 3 ambarı valiliğe teslim ettik. 20 bin ton şeker ambarımız halen yardım için kullanılıyor. Yardımlar burada toplanıp yetkililer tarafından dağıtılıyor'' dedi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA