• Konya1 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Domuz gribi ölümcül değil!
21 Ağustos 2009 Cuma 09:58

Domuz gribi ölümcül değil!

Yrd. Doç. Dr. Erayman, domuz gribinin ölümcül bir virüs olmadığını belirterek ölümlerin, akciğer yetmezliğinden kaynaklandığını söyledi
Yrd. Doç. Dr. Erayman, domuz gribinin ölümcül bir virüs olmadığını belirterek ölümlerin, akciğer yetmezliğinden kaynaklandığını söyledi.
 
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fak. Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, domuz gribi virüsünün ölümcül olmadığına dikkat çekerek ölümler, zamanında müdahale edilmediği taktirde akciğer yetmezliğinden kaynaklanmadığını söyledi.
 
Konya Aydınlar Ocağı’nın, tarihî Sille Konağı’ndaki Salı Sohbeti’nde “Domuz Gribi ve Korunma Yolları”nı anlatan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, (H1N1)in domuz orijinli yeni bir virüs olduğunu ve ilk olarak bu yılın nisan ayında tesbit edildiğini, insandan insana damlacık yoluyla geçtiğini belirtti.
 
Yrd. Doç. Dr. Erayman, “12 Ağustos 2009 tarihi itibariyle 170 ülkede 177 bin 457 vak’a görüldüğünü ve yüzde 58’inin Amerikan kıtasında olduğunu ifade ederek “Bugüne kadar bu virüsten dolayı 1462 kişi ölmüştür. Ölümlerin yüzde 87’si Amerika katısındadır. Domuz gribinde ülkemizde doğrulanmış 372 olgu var. Ölüm yok. Tamamı ABD’den geliyor. Konya’da biri Güney Koreli ikisi ABD’den gelen toplam üç kişide Domuz Gribi vak’asına rastlanmış ve testleri negatif çıkmıştır” dedi.
 
Domuz Gribi’ni “yeni köye eski adet” olarak nitelendiren ve H1N1’in domuz gribi anlamına gelmediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Erayman, virüsün 04 ilâ 65 yaş gruplarında çabuk yayıldığı, ilk belirtilerin de öksürük ile ateş olduğuna işaret ederek “20. yüzyılda İspanyol Gribi olarak adlandırılan bu virüsten, 1918–1919 yıllarında, 20–50 milyon kişi ölmüştür. Asya Gribi’nden 1957-58’de 1–4 milyon kişi, Hong Kong Gribi’nden de 1968’de 1–4 milyon kişi ölmüştür” şeklinde bilgi verdi. Virüsün havada 12 saat canlı kalabildiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Erayman, şunları kaydetti: “Amerika kıtası hastalığı olan Domuz Gribi, dünyada ölüm oranı düşük bir salgına neden oldu. Ölümcül bir virüs değil. Fakat zamanında önlem alınmaz ve hastalara karantina tedbirleri uygulanmaz ise, virüs vücutta yayılarak akciğer yetmezliğine yol açmaktadır. Bu da çoğu kere ölümle sonuçlanmaktadır."
 
Domuz Gribi’nin diğer gripler gibi insandan insana, genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaştığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Erayman, “Bu damlacıklar, direkt solunum yoluyla alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da alınabilir. Tokalaşma ile de bulaşabilir. Elleri yıkamak hayat kurtarıcı bir davranıştır. Ayrıca bu virüse yakalananlara 1 metreden fazla yaklaşanlar maske takmak zorunda” dedi.

Domuz Gribi’ni önlemede Tamiflu hapının pek etkisinin görülmediğini sözlerine ekleyen Dr. Erayman, aşıların Eylül-Ekim aylarında dağıtılacağını belirterek “Burada sorun ne?” sorusuna şu cevabı verdi: Domuz Gribinden dolayı ölüm oranları bugün için yüzde 1’in altında. Salgının boyutunu ve ne zaman sonlanacağı bilinmemektedir. Burada insanların bağışıklık durumu, yayılımı, çok vak’a görüldüğü ve çok sayıda ölüme rastlanıldığı taktirde hastanelerimizin kapasiteleri buna yetecek mi? İşte asıl sorun burada.”

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA