Domuz gribi için hayati önlemler

Domuz gribi için hayati önlemler
Dikkat edilmesi gereken nokta protein, vitamin ve minerallerin bulunduğu besinlerin hastalık başladıktan sonra artırılması değil

Yrd.Doç.Dr.Semahat Altuhul Özel BSK (Birleşik Sağlık Kurumları) Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Domuz gribi ile ilgili önemli uyaraılarda bulundu

Dikkat edilmesi gereken nokta protein, vitamin ve minerallerin bulunduğu besinlerin hastalık başladıktan sonra artırılması değil; günlük çeşitli gıdalarla,yiyeceklerin saklama, hazırlama, yıkama, pişirme aşamalarında besin değerlerini koruyarak, dengeli ve yeterli beslenerek, bağışıklık sistemini güçlü tutup, virüssel hastalıklara karşı vücudu sürekli sağlıklı tutmaya çalışmaktır.

 GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER:

1.      Hormon, enzim, amino asitler, omega3 yağ asidi, vitamin ve mineral eksikliği giderilmeli.

 2.      Kahve ve alkol azaltılmalı, günde 8-12 bardak arasında sıvı tüketilmeli.

 3.      Serbest radikalleri arttırdığı için sigara içilmemeli.

 4.      Stresten kaçınılmalı, zamanında ve yeterli uyumalı.

 5.      Düzenli bedensel aktivite yapılmalı.

 6.      Şeker miktarı sınırlı tutulmalı. (Fazla miktarda tüketilen şeker, bağışıklık işlevini yarı yarıya azaltır.)

 7.      Hastalık sırasında süt tüketimi azaltılmalı. ( Grip ve nezle sırasında içilen fazla miktardaki süt, kulak enfeksiyonlarını arttırabiliyor.)

 8.      İşlenmiş, fazla miktarda katkı maddesi içeren hazır gıdalar tüketilmemeli.

 9.      Ruşeymli ekmek tüketilmeli. ( Ruşeym, E vitamini ile diğer vitamin ve minerallerden zengin buğdayın özüdür.)

 10.   Kahvaltıda içilen çaya limon damlatılmalı. Limonsuz içilecekse, yemekten yaklaşık 1-1,5 saat sonra içilmeli. (Çay besinlerle alınan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini engeller.)

 11.   C vitamininden zengin olan kırmızı-yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler ( maydonoz ,dere otu, tere ,roka ), mevsimine uygun olarak greyfurt ,portakal ,mandalina, limon, bergamut ,kivi, kuşburnu ,kırmızı-beyaz lahana ,brokoli ,brüksel lahanası, ıspanak, taze ve kuru soğan ile sarımsak, günlük diyette bulundurulmalı.

 12.   Meyan kökü ,karahindiba ,ekinezya ,rezene ,biberiye ,adaçayı ,geven otu ,mürver ağacı meyvesi ,ahududu yaprağı ,kuşburnu ,hatmi çiçeği ,yeşil çay ,zencefil gibi çaylar, günlük dönüşümlü olarak 1-2 bardak şeklinde tüketilebilir. Meyan kökünü, tansiyonu yüksek olan bireyler günlük 1 bardak kullanabilirler.

 13.   Yoğurt ve kefir günlük menüde mutlaka bulundurulmalı. Özellikle yoğurt, öğle ve akşam yemekleriyle beraber tüketilmeli. Protein ve omega 3 içeriği açısından haftada iki kez balık tüketilmeli.

 14.   Selenyum, folik asit, çinko ve magnezyum içeren kuru baklagillerden kuru fasulye, nohut, mercimek ve barbunya haftada 2-3 kez tüketilmeli.

 15.   Günlük menüde turp , Arnavut biberi; baharatlardan kimyon, kırmızı biber, zencefil ve zerdeçal bulundurulmalı.  Salatalarda elma, üzüm sirkesi ve nar ekşisi kullanılmalı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.