• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Döküm sektörünün sorunları KSOda konuşuldu
20 Eylül 2015 Pazar 11:16

Döküm sektörünün sorunları KSO'da konuşuldu

Sektörel toplantılar düzenleyen KSO, 12’nci toplantısını döküm sektör sanayicileri ile gerçekleştirdi.

Sektörlerin sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla genişletilmiş sektörel toplantılar düzenleyen Konya Sanayi Odası (KSO), 12’nci toplantısını döküm sektör sanayicileri ile gerçekleştirdi.

​Toplantıda Türk döküm sektörünün en hızlı büyümeyi Konya’da gerçekleştirdiğine dikkat çekilirken, toplantıya katılan döküm sanayicileri Konya’da Avrupa ile yarışan döküm firmaları olduğunu, ancak sektörün büyümesinin devamı için sorunlarının da kalıcı bir şekilde çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Toplantının açılışında konuşan KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, “Dünya ekonomisi kritik bir eşikten geçiyor. Ülkemiz de, dünyadaki tüm gelişmelerden etkileniyor. Ayrıca ülkemizde yaşanan terör olayları ve 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşan belirsizlik de ekonomimizi, sanayi üretimimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ancak biz inanıyoruz ki, şartlar ne olursa olsun üretimden asla vazgeçmemeli, ülke olarak üreten insanları daha fazla desteklemeliyiz” dedi.

SEKTÖRÜN ÖNE ÇIKAN SORUNLARI
Kütükcü’nün açılış konuşmasının ardından toplantı, KSO Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu’nun başkanlığında devam etti. Toplantıda söz alan dökümcüler, sektörün sorunlarının başında nitelikli teknik eleman konusunun geldiğini bildirerek, mesleki eğitim politikasının yeniden gözden geçirilmesi ve teknik liselerin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak hale getirilmesini istedi. Halk eğitim merkezlerinde 12 kursiyer olan kurs açma şartının aşağı çekilmesini isteyen sanayiciler, sektörlerinde yaşanan atıkların bertarafı, kalite kontrol, tam kapasite ile çalışamama, finansmana erişim, üniversite-sanayi işbirliği ve mevzuatlardan kaynaklı sorunlarını dile getirdi.

DÖKÜMCÜLER BELEDİYEDEN KALICI ÇÖZÜM BEKLİYOR
Toplantıda söz alan KSO Yönetim Kurulu Üyesi, Döküm Kümelenme Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar ise, dökümcülerin kalıcı çözüm bekleyen sorunlarından birisinin de atıkların bertarafı olduğunu söyledi. Döküm sektörünün kum atığının reçineli kumlar hariç evsel atık statüsünde olduğunu, kesinlikle tehlikeli sınıfta yer almadığını kaydeden Acar, Avrupa’da bu kumların tarım alanlarında, çimento üretimi gibi bazı sektörlerde kullanıldığına, ancak Türkiye’de sanayicinin bertaraf için ciddi maliyetler ödediğine dikkat çekti. Konya Büyükşehir Belediyesi’nden bu soruna kalıcı bir çözüm üretmesini isteyen Acar, çözülmemesi halinde sektörün çok ciddi zarar göreceğini belirtti.

ACAR’DAN DÖKÜMCÜLERE ÜYELİK ÇAĞRISI
Konyalı dökümcülerin bir dernek çatışı altında toplanarak önemli bir gelişme kaydettiğini anlatan Acar, tüm dökümcüleri ve sektörün tedarikçilerini derneğe üye olmaya davet etti. Mayıs ayında Konya Valiliği, Konya Sanayi Odası, Konya Döküm Kümesi Derneği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metalürji Teknolojileri Alanı öğrencilerine yönelik imzalanan burs destekli “İşim Hazır Projesi ”ni hatırlatan Acar, projeye olan ilginin henüz yeterli düzeyde olmadığını, ancak sektörün nitelikli eleman sorununun çözümü için bu çalışmayı yürütmeye kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA