• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doğum İzni
10 Temmuz 2019 Çarşamba 10:00

Doğum İzni

Doğum İzni

2019 yılı itibariyle doğum izni, kanunda iş görmemezlik durumu olarak geçmektedir. Doğum izninden 4A ve 4B sistemi dahilinde bulunan çalışan kadınlar ve sigortasız eşi bulunan erkekler faydalanabilmektedir. Doğum izni kapsamında çalışan kadınlar çalışmadıkları günlerin parasını alabilmektedir. Bu paraya doğum parası denmekle beraber 2019 yılı itibariyle askeri ücretli bir çalışan birisi için 6.367 TL’dir. Bu miktar alınan izin miktarına ve kişinin maaşına göre artış gösterebilmektedir. Ayrıca bu parayı çalıştığınız kurum tarafından değil SGK tarafından ödenmektedir.

Doğum İzni Nasıl Hesaplanıyor?

2019 yılında doğum yapmadan önce 8 hafta ve doğum yaptıktan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni verilmektedir. İş Kanun’unun 74. maddesi gereği doğum izni verilmesi zorunludur. Ayrıca aynı kanunun 55. maddesi gereği bu izni alan vatandaşların yıllık ücretli izin hakkı kullanmasına engel olunamaz. Eğer gecelik çoğul gebelikse yani ikiz veya üçüz çocuk olması bekleniyorsa doğum öncesinde 10 hafta ve doğum sonra 10 hafta olmak kaydıyla toplamda 20 hafta izin alma hakkına sahiplerdir. Ayrıca doktor tarafından gerekli izini alabilenler doğuma 3 hafta kalan kadar çalışma hakkına sahiptir. Bu durumda doğum öncesinden kalan 5 haftalık doğum izni hakkı doğum sonrasına devredilebilir. Yani doktor tarafından izin alarak doğum öncesi 3 hafta ve doğum sonrası 13 hafta izin alabilirsiniz. SSK’ya bağlı olarak çalışan anneler çocukları 18 aylık olana kadar günlük 1,5 saat emzirme izni bulunmaktadır. Ayrıca bu anneler dilerlerse doğum izinleri bittikten sonra 6 aylık ücretsiz izin alabilirler.

Doğum İzni Şartları Neler?

Doğum izni alabilmek için öncelikli şart sigortalı bir işte çalışmanızdır. Eğer SSK’lı bir işte çalışıyorsanız doğum izninden yararlanabilir ve çalışırken doktor kontrolü için ücretli izin alabilirsiniz. Doğum izni baba için şart sigortalı bir işte çalışıyor olup eşinin SSK’sı olmamasıdır. Eğer bu şartları sağlıyorsanız İş Kanunu gereğince doğum izni verilmesi zorunludur.

Doğum Parası ve Alma Şartları

2019 yılı itibariyle doğum izni parası askeri ücretle çalışanlar için 6.367 TL olarak belirlenmiştir. Doğum parası ücreti çalışan kişinin aldığı izinli gün sayısına ve maaşına göre hesaplanmaktadır. Ancak doğum parasından herkes faydalanamamaktadır. Doğum parası alabilmek için;

  • Bebeğin sağ olarak dünyaya gelmesi gerekir. Yani düşük yapmış anneler doğum parası alamamaktadır.
  • Doğum yapılan tarihten önce en az 3 ay SSK priminin ödenmiş olması gerekir.
  • Doğum izni süresince çalışmıyor olması gerekir.

Eğer bu şartları sağlıyorsanız doğum parası alma hakkına sahipsiniz. Ayrıca doğum parasının nasıl hesaplandığını ve doğum izniyle ilgili daha detaylı bilgiye https://www.bankavekrediler.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Doğum izni dışında bu sitede doğum ihtiyaçlarını karşılama için çekebileceğiniz ihtiyaç kredileri, kendi evine sahip olmak isteyenlere konut kredileri, ev hanımlarına ihtiyaç kredileri, en cazip faiz oranlı krediler gibi konular hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA