• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doğalgaz ve elektriğe zam yok
07 Kasım 2014 Cuma 12:52

Doğalgaz ve elektriğe zam yok

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bugün itibariyle gelecek yaza kadar artık ne doğalgaz, ne de elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, A Haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 
 
Doğalgaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Babacan, ekim ayında yüzde 9'luk fiyat ayarlaması yapıldığını ancak bunun BOTAŞ'ın zararını kapatacak boyutta olmadığını söyledi.
 
Fiyatlarda enflasyon ve ürün maliyetlerinin etkisi gözönünde bulundurularak ayarlama yapıldığını ifade eden Babacan, "2015 yılında tekrar bunu değerlendiririz. Bugün itibariyle petrol fiyatları 2 ay öncesine göre çok düşmüş durumda" diye konuştu.
 
Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün cari açığı 4,4 milyar dolar azalttığına işaret eden Babacan, şunları kaydetti:
 
"Önümüzdeki yıl yaz aylarında kur nerede, petrol fiyatları nerede, BOTAŞ'ın maliyetleri nerede diye tekrar bakıp, ne yapacağımızı gözden geçiririz. Bugün itibariyle gelecek yaza kadar artık ne doğalgazda, ne de elektrikte fiyatlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz. Petrol fiyatlarının ve kurun biraz daha stabilize olmasını beklememiz gerekiyor. Kurlarda ve veya petrol fiyatlarında olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde herhangi bir fiyat değişikliği öngörmüyoruz."
 
Türkiye ekonomisinin yapısal reformlara şiddetle ihtiyaç duyduğunu belirten Babacan, gelecek dönemde daha yüksek bir büyüme için bunun gerekli olduğunu vurguladı.
 
Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarının daha önce yapılan reformların rafine hali olduğunu anlatan Babacan, "Planlarda, daha önce gündeme hiç getirmediğimiz yeni konular da çok. Başbakanımız 25 dönüşüm programından sadece 9'unu açıkladı. Buradaki 417 eylemin her birinin tarihi var, eylemleri ne zamana kadar bitireceğimiz belli" dedi. 
 
Şehir merkezlerine girişin ne zaman paralı olacağı, toplu taşımanın olduğu yerlerde servislerin ne zaman kaldırılacağına yönelik soru üzerine Babacan, şöyle devam etti:
 
"Bazı şehirlerde bunun bir uygulaması yapılacak. Bu konunun dünyada ve Avrupa'da uygulaması çok. Bazı belediye başkanlarımız bunu çok istiyor. Nihayetinde bunun kararının şehir şehir verilmesi gerekiyor. Halkımıza mutlaka sorulması gerekiyor. Şimdiye kadar bu konunun uygulamaya geçtiği her şehirde, o şehirde oturanlar bunu çok istedi. Kamuoyu yoklamaları ile bunlar yapılabilir. Belediyelerimizin aslında referandum yetkisi var bu onların inisiyatifindedir. Kamuoyu yoklamamız sıhhatli sonuçlar verebiliyor. Böyle bir talep varsa ondan sonra uygulamaya geçmek lazım, yoksa biz böyle istedik bundan sonra böyle olacak gibi bir yaklaşım yok. Kasım 2014'ten Aralık 2018'e kadar geniş bir alan verdik. Bu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından koordine ediliyor. Bu fikir Enerji Bakanlığından geldi, asıl kaynak orası."
 
Yapılacak çalışmaların ardından vergi oranlarının Bakanlar Kurulu kararıyla değiştirilebileceğine işaret eden Babacan, bu konuda seçici olacaklarını söyledi. 
 
"Otomobil ÖTV'sinde ayarlama yok"
 
Otomobillerle ilgili ÖTV'nin arttırıldığını hatırlatan Babacan, "Otomobilde ÖTV şu anda zaten yüksek noktalarda. Bütçeyle ilgili bir sıkıntı olmadığı takdirde, bizim önümüzdeki dönemde otomobille ilgili ÖTV ayarlamamız olmaz. Ancak bütçe dengesi gereği, kaynak ihtiyacı olur, otomobil satışlarında dengesiz tablo olursa o zaman belki müdahaleler gerekebilir" değerlendirmesinde bulundu.   
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA