• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doğal gaz için 8 ilçe müracaat yaptı
04 Kasım 2013 Pazartesi 12:06

Doğal gaz için 8 ilçe müracaat yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Nüfusu 10 bini aşan yerlere müracaat halinde BOTAŞ'ın doğal gaz hattı götüreceğini söylemiştik. Ne yazık ki şu ana kadar 8 ilçemiz müracaat etti" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bakanlar Kurulu kararı çıkartmıştık 6 ay kadar önce, ilçelerimizden nüfusu 10 bini aşan yerler varsa onların elektrik abonelerinin yüzde 60'ının müracaat etmesi halinde BOTAŞ'ın oraya da doğal gaz iletim hattını götüreceğini söylemiştik. Ne yazık ki şu ana kadar 8 ilçemiz müracaat yaptı" dedi.
 
Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envarteri Projesi Doğal Gaz Piyasası Sonuç Raporu tanıtım toplantısı Meyra Otel'de düzenlendi. Toplantıya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, sektör temsilcileri ve bürokratlar katıldı.
 
Bakan Yıldız, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin çizdiği politika ve stratejiler çerçevesinde liberalleşmeyi ve özelleşmeyi tercih ettiğini ifade etti.
 
Bakan Yıldız, Türkiye'nin 40 yıldır gündeminde yer alan nükleer enerji konusunda 2 nükleer anlaşmaya imza attıklarını belirterek, ancak bunun insan kaynaklarına Türkiye'nin yabancı olduğunu söyledi.
 
Bundan 30 yıl önce bu konuda yetişmiş birçok insan kaynağının yurtdışında çok kritik görevlerde yer aldıklarını ve hala devam ettiklerini anlatan Yıldız, bu kapsamda Moskova'da 200 mühendisin şu anda eğitim gördüğünü, toplamda 600 mühendisin eğitim alacağını anımsattı. 2023 yılında bu mühendislerin Akkuyu NGS'de görev alacağını bildiren Yıldız, Sinop'ta yapılacak NGS için mühendislere eğitim verecek üniversite için Japonya ile yapılan anlaşmaya madde eklediklerini bildirdi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Belki İstanbul'da kuracağımız, belki Anadolu yakası olabilir, Japonya ile kuracağımız üniversitenin insan kaynaklarını oluşturmamız lazım. Çünkü Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Geçtiğimiz ekim ayına göre Türkiye yine ekonomik büyümenin daha üzerinde bir büyüme ile elektrik tüketiminde yüzde 3,9'luk rakamı yakaladı. Bu rakam aslında beklentimizin altında olsa da hem yazı hem kışı daha ılıman geçen bir iklimden geçtik bu yaz ve kış. Bir önceki kışa baktığımızda son 62 yılın en soğuk kışını geçirdik. Ama bu yıl en ılıman kışlarından bir tanesini geçiriyor. Buna rağmen 5 bin megavatların daha üzerindeki bir kurulu güç büyümesini gerçekleştirmiş oldu Türkiye, enerji sektörü ve 62 bin megavatları aşan bir kurulu güce gelmiş olduk. 900'e yakın santralin insan kaynaklarını, onları yönetecek, işletecek ve Türkiye'nin arzına sunacak bir yapıyı mutlaka kurgulamış olduk"
 
 "Talepleri değerlendireceğiz"
 
Bakan Yıldız, BOTAŞ tarafından 72 ile doğal gaz iletim hattı götürüldüğünü, bunların dağıtım hatlarının ihalesini EPDK'nın yapmaya devam ettiğini, 9 ilin programının Kurum tarafından açıklandığını belirterek, az talepte bulunan iller olduğunu ancak bu hizmetin buralara da götürüleceğini bildirdi.
 
Yıldız, şunları kaydetti:
 
"Bir Bakanlar Kurulu kararı çıkartmıştık 6 ay kadar önce, ilçelerimizden nüfusu 10 bini aşan yerler varsa onların elektrik abonelerinin yüzde 60'ının müracaat etmesi halinde BOTAŞ'ın oraya da doğal gaz iletim hattını götüreceğini söylemiştik. Ne yazık ki şu ana kadar 8 ilçemiz müracaat yaptı. Herhalde yeterince duyuramadık diye düşünüyoruz. 200 civarında ilçe hedeflenmişti 10 bin nüfusun üzerinde ama 8 ilçemizin bu şartlara uyduğunu gördük. Bu manada ilerleyen süreçte diğer ilçelerimize de benzeri bir hizmet imkanı sunabilmek için gelen talepleri değerlendireceğiz ama öncelikle bu 8 ilçeye doğal gazı götürmüş olacağız."
 
Şu anda nüfusun yüzde 83'üne doğal gaz gittiğini anlatan Yıldız, özellikle meskenlerde, sanayide doğal gazın daha fazla kullanılması gerektiğini belirttiklerini söyledi. Yıldız, doğal gazın elektrik üretimindeki payının makul bir seviyeye düşürülmesi gerektiğini, 10 yıl önce yüzde 53 olan bu oranın şu anda yüzde 43'e indiğini ifade ederek, bunu yüzde 30'lar seviyesine indirmeyi, yerli ve yenilenebilir kaynakların payının artırılmasını amaçladıklarını dile getirdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA