• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dizilerde mozaik zararı 500 milyar $
14 Nisan 2014 Pazartesi 08:43

Dizilerde mozaik zararı 500 milyar $

Türk dizilerinde markalara getirilen mozaiklemenin yanlış olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, 'Sigaraya, alkole mozaiklemeye evet diyorum. Onun dışında bırak adam ürün yerleştirsin. Çünkü ben yarın o dizilerle gittiğim zaman Türk markalarını koyacağım dolduracağım oraları. 2023 için öngördüğümüz 500 milyar dolar ihracat hedefi böyle olacak ' dedi.

 

Körfez ülkeleri başta olmak üzere dünyanı dört bir yanına ihraç edilen Türk dizilerindeki marka mozaiklemesinin kaldırılmasına yeşil ışık geldi. İhracatı artırmak için Türkiye'nin iyi pazarlanması, imajının artırılması bunun için de ihraç edilen Türk dizilerinin önemli olduğuna işaret eden Ekonomi Bakanı Zeybekci, 'Bizde son dönemde yaptığımız şey son derece yanlış oldu. Sigaraya, alkole mozaiklemeye evet diyorum. Onun dışında bırak adam ürün yerleştirsin. İşte bizim 500 milyar dolar böyle olacak' dedi.

BOSNA'YA ENERJİ YATIRIMI

Bakan Zeybekci, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, bu ülkede Türk işadamlarının yaptığı iş görüşmelerinin başarılı geçtiği ve gıda, tarım ve hidroelektrik enerjide yatırım ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı. Bakanlık olarak, stratejik yerlerde ticaret müşavirliklerini artıracaklarını söyleyen Zeybekci, bu ülkeleri, 'Balkanlar, Kuzey Irak, Kafkaslar, Körfez Ülkeleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kenya girişli + 4 ülke' diye açıkladı.

BOSNA'DA YATIRIM YAP, TÜRKİYE'DE İNDİRİM KAP

Zeybekçi, Bosna Herkes'te yapılacak yatırım teşviklerine ilişkin bir soruya, şu yanıtı verdi: 'Biz yatırım teşviki verdiğimizde, Bosna Hersek'in de bedelsiz arazi, indirimli elektrik, stopajda muafiyete yakın şeyler ve sigortada teşvik. Onlar bunu verdiğinde biz de o firmamıza, burada yaptığı yatırımı Türkiye'de yatırım indirimi olarak kullanma imkanı sağlamayı düşünüyoruz. Örneğin, Türkiye'deki bir A şirket gelip de burada 100 bin lira yatırım yaptığında, bu yatırımını Türkiye'de yatırım indirimi olarak kullandırmayı planlıyoruz. Bu da tabii Türkiye'de sanayi, ihracatı destekleyici ürünler, ithalatı azaltıcı veya ithalat maliyetlerini düşürücü yatırımlarda geçerli. Şimdilik Bosna Hersek ile sınırlı düşünüyoruz' dedi.

Markaları dizilerle götüreceğim

Tüketim alışkanlıklarının belirlenmesinde, dizilerin önemine dikkati çeken Bakan Zeybekci, 'Bir film süresince o ülkenin bayrağına 4-5 kere selam verdirirler, 2-3 defa dini motifli sahne koyarlar. Mutlu bir aile mutlaka alışverişe gider. O marketin adını da ürünleri de gizlemezler. Bizim son dönemlerde yaptığımız şey, son derece yanlış oldu. Mozaikliyoruz ya mesela isimleri, markalı şeyleri… Şimdi o yanlış. Sigaraya, alkole mozaiklemeye evet diyorum. Orada bırak adam ürün yerleştirsin, kullansın. Bunu yapsın. Çünkü ben yarın o dizilerle gittiğim zaman Türk markalarını koyacağım dolduracağım oraları. İşte 2023 yılı için öngördüğümüz 500 milyar dolar böyle olacak' dedi.

Müteahhite 'yüzde' şartı geliyor

Zeybekci, bir yerde iş alan müteahhidi, Türkiye'den malzeme götürmek şartıyla Eximbank kredilerinden yararlandırmak istediklerini bildirdi. Bunun sistemini kuracaklarını kaydeden Zeybekci, 'Bir ithal listesi olacak, yüzde konacak. Aldığı ihale yolsa, Türkiye'den götüreceği malzeme düşük tabii. Konut, içme suyu, kanalizasyon, artıma tesisiyse, bunların listeleri var. Ona göre Türkiye'den ithal zorunluluğu konulacak. Bir yüzde verilecek. Üzerinde çalışıyoruz' dedi. Zeybekci, çalışan şartı olup olmayacağı sorusuna, 'Tabii olacak. Bu bir paket' yanıtını verdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA